Dodaj do ulubionych

Dieta a stan cery

12.11.06, 13:25
Czy dieta bogata w produkty nabiałowe może mieć zły wpływ na cerę?
Słyszałam niedawno coś takiego i zastanawiam sie, czy akurat to nie jest
przyczyna moich problemów (mam cere mieszaną)
Obserwuj wątek
    • yoniska Re: Dieta a stan cery 12.11.06, 15:21
      ja tez jestem ciekawa
      • cosmetic Re: Dieta a stan cery 12.11.06, 23:50
        Witam,

istotnie dieta mleczna ma wplyw na stan naszej cery a scislej mowiac nasila
        objawy tradziku.

• 555k2 Re: Dieta a stan cery 13.11.06, 12:42
          zgadzam się.mnie po mleku "wysypuje" wiec juz nie pije go wcale..
          • the.main.gosc Re: Dieta a stan cery 13.11.06, 18:46
            proteinowa tez nie lepsza
        • tonieja77 Re: Dieta a stan cery 13.11.06, 19:14
          czy w takim wypadku zmiana zwykłego mleka na mleko sojowe moze pomóc?
    • the.main.gosc Re: Dieta a stan cery 13.11.06, 20:39
      wydaje mi sie, ze cera brzydnie na skutek zaburzenia rownowagi w odzywianiu, a
      wszystkie diety do takiego zaburzenia prowadza. zeby byc zdrowym, trzeba jest
      wszystko, takze slodycze. jest kwestia umiarkowania, ale bez zakazow. zdrowa
      cera idzie w parze ze zdrowiem w ogole z higiena zycia. dobrzy dietetycy, nie
      szarlatani, oprocz jadlospisu (luznego, lecz sila rzeczy rozlegulowanego)
      wreczaja recepte, a w niej kompleksy witamin, oligoelementow i innych dodatkow
      mineralnych, metali, ot na gebe pacjenta, wlasnie, zeby mu nie zbrzydl i nie
      pokryl sie wypryskami, zeby nie zaczely wypadac wlosy ,a paznokcie lamac.

• wino_porzeczkowe Re: Dieta a stan cery 13.11.06, 21:51
      Pytałam się o to niedawno dermatologa, ten stwierdził, że dieta ma minimalny
      wpływ. Mnie na pewno pomagało niejedzenie smażonych potaw, tydzień jedzenia na
      obiad posiłków przygotowywanych na parze i cera wyglądała lepiej. Teraz to już
      nie wiem... Bo dostałam od dematologa leki (zewnętrzne) i jem wszystko, co chcę,
      i jest OK. Ale z drugiej strony przez wiele lat obserwowałam na sobie, że wpływ
      jest. Trochę się pogubiłam ;) W każdym razie nie odstawiaj nabiału, dlatego że
      niedobory wapnia w wieku 20 czy 30 lat mogą prowadzić do osteoporozy w
      późniejszym wieku :(
      • cosmetic Re: Dieta a stan cery 14.11.06, 10:11
        Witam,

dieta ma wplyw na stan naszej cery. I tutaj wszystko zalezy od organizmu, jedna
        osoba zje tabliczke czekolady i nadal bedzie miec promienna cere a ktos inny
        zje 2-3 kosteczki i wszystko mu wyjdzie na twarz w postaci ropnych wypryskow.
        Nie namawiam nikogo do stosowanie cudownych diet, podkreslam tylko, ze
        najnowsze badania dowodza, ze NADMIAR mleka w codziennym zywieniu moze jednak
        miec wplyw na zly stan cery,mleka sojowego w nadmiernej ilosci rowniez nie
        polecam, poczatkowo byl straszny bum na zywnosc sojowa, teraz lekarze sa
        bardziej ostrozni, bo badania wykazaly, ze nie jest ona az tak zdrowa.

W codziennym odzywianiu wszystko polega na tym, aby spozywac zywnosc jak
        najmniej przetworzona. I tutaj znowu podepre sie statystykami, przecietnie
        czlowiek w ciagu roku wraz z zywnoscia zjada 4,5 - 7 kg zwiazkow chemicznych(to
        sa wszystkie E, ktorymi napasiona jest nasza zywnosc)- no wiec moje kochane
        gdzies sie to podziac musi.
        • laher Re: Dieta a stan cery 14.11.06, 18:55
          MOje drogie, ja mysle ze chodzi tutaj aby nie 'blokowac' naszego ukladu
          trawiennego. Nalezy jesc lekko, bez soli, zdrowo, duzo wody, owocow, warzyw,
          herbat ziolowych. A skora rano bedzie ladniejsza. Kiedys czytalam wywiad z Liz
          Taylor, ma przepiekna skore, i powiedziala ze na kolacje zjada lekka i na pare
          godzin przed snem, idzie spac glodna ale dzieki temu rano widzi efekty
          promiennej skory.
          A pozatym jak ktos ma ladna cere to moze jesc cokolwiek, pic, nawet brac
          narkotyki, nie spac pol nocy i wyglada dobrze a niektore z nas pielegnuja,
          dbaja i niestety....matka natura jest niesprawiedliwa!
          • the.main.gosc Re: Dieta a stan cery 14.11.06, 19:50
            A pozatym jak ktos ma ladna cere to moze jesc cokolwiek, pic, nawet brac
            > narkotyki, nie spac pol nocy i wyglada dobrze a niektore z nas pielegnuja,
            > dbaja i niestety....matka natura jest niesprawiedliwa!

taaa, a czlowiek czysty nie musi dbac o higiene, tylko brudasy powinny sie myc:)

serio, nie przesadzaj.
            nie wiem czy widzialas kiedys na zywo i bez korekcji modelke. blade i ziemiste
            pyszczki to norma. reszta to makijaz i photoshop. a oddech modelki ? horror.
            tak, mile panie, w wiekszosci modelkom walo z geby na kilometr.
            podaje przyklad modelek, bo te nic nie zra. na zywo to obraz nedzy i rozpaczy.
            a matka natura niesprawiedliwie oczywiscie obdarzyc potrafi, ale.... wyjatki.
            • yagiennka Re: Dieta a stan cery 14.11.06, 20:25
              No własnie, nie popadajmy w paranoje. Ja np zauważyłam minimalny wpływ na swoją
              cere jakiejkolwiek diety. Chodzi tylko o to aby odżywiać się racjonalnie, nie
              przesadzac w żadną stronę. Ja jem bardzo dużo jogurtów i serów, mleka używam do
              kawy i nie wyobrażam sobie rezygnowania z nabiału. Unikanie żywności
              przetworzonej to mrzonka, trzeba by założyć własny ogródek, ja to chyba na
              balkonie :D
              Ja widzę że największy wpływ na moją cerę ma klimatyzacja, ogrzewanie i
              comiesięczny cykl kobiety. Całą reszta łącznie z dietą niewielki.
              • looxie Re: Dieta a stan cery 15.11.06, 13:33
                Na pewno dobrze dobrana dieta wpływa na cerę pozytywnie. Przynajmniej o tym
                przekonywała mnie Pani dermatolog.
                A co do unikania wysoko przetworzonej żywności - to nie mrzonka. Co prawda
                nieczęsto możemy sprawdzić, skąd pochodzi to co zjadamy, ale zawsze możemy
                przeczytać etykietę produktu. Wybierać jogurty bez cukru, naturalne płatki
                zbożowe, ser biały a nie jakiś E-smar, prawdziwe warzywa i owoce zamiast soków w
                kartonach.... można by długo wymieniać. Moim zdaniem warto się trochę wysilić: z
                korzyścią dla zdrowia i portfela.

looxie
                • yagiennka Re: Dieta a stan cery 15.11.06, 20:42
                  A kiedy mi jogurty bez cukru nie smakują, płatków w ogóle nie jadam, soki
                  uwielbiam, ser biały owszem a owoców nie :) Cerę mam generalnie ładną, o i co.
                  • the.main.gosc Re: Dieta a stan cery 15.11.06, 21:04
                    ja tez mam ladna, i wiem, ze ok. 60-tki bede wygladac na 45 lat. tak juz jest
                    to uwarunkowane rodzinnie, ale to nie znaczy, ze sobie bimbam na cala reszte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka