Dodaj do ulubionych

farbowanie - zbyt często ???

13.11.08, 11:01
witam.
mam problem z wypadaniem włosów i koloryzacją. karmię synka piersią, łykam
witaminy , ale pomimo tego włosy nadal wypadają (synek skończy już roczek) do
tego gdy nałożę farbę na włosy ona nie trzyma koloru długo i muszę farbować
włosy 1 raz w miesiącu, bo szybko płowieją i tracą blask, co zrobić, żeby
wzmocnić włosy , a kolor trzymał się dłużej ?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: farbowanie - zbyt często ??? 13.11.08, 11:13
      Wg mnie raz na miesiąc to nie jest bardzo często. Też maluję włosy co miesiąc,
      bo przy codziennym myciu (a czasami i dwa razy dziennie), kolor się "spiera".
      Nie wiem na jaki kolor farbujesz, a to chyba nie jest bez znaczenia. Z tego co
      wiem, najmniej trwałe są czerwienie.
      Ponadto po miesiącu widać odrosty, więc trzeba odświeżyć :-) Ważne chyba jest
      też jakiej farby używasz. Polecam Safirę, jest świetna. Malowałam nią włosy 1
      listopada i są nic nie "sprane". Uważam też, że należy myć włosy odpowiednim
      szamponem. Osobiście polecam szampon i odżywkę Dove do włosów przyciemnianych,
      włosy są obłędnie miękkie, łatwo się rozczesują i pachną przez cały dzień.
      Co do wypadania - słyszałam, że łykanie skrzypu pomaga.

Jeśli chodzi o wypadanie, to podobno skrzyp jest rewelacyjny.
    • monika3411 Re: farbowanie - zbyt często ??? 13.11.08, 11:18
      Tak jeszcze pomyślałam, że może karmienie piersią jest "odpowiedzialne" za
      wypadanie włosów. Trochę długo karmisz :-)
      • iit2 Re: farbowanie - zbyt często ??? 15.11.08, 09:31
        dzięki za odpowiedź, no trochę długo karmię i końca nie widać, ale powiedz to
        mojemu synkowi.
        • sleepysheep Re: farbowanie - zbyt często ??? 15.11.08, 22:00
          Długo, niedługo - są kobiety które karmią kilka miesięcy, a są i takie, które
          robią to kilka lat, więc to bardzo indywidualne. Niemniej jednak za to jak długo
          dziecko karmione jest piersią odpowiedzialna jesteś Ty, a nie Twój syn.

To był taki mały OT - natomiast jeśli chodzi o włosy to rzeczywiście wypadać one
          (ponoć) mogą bardziej właśnie ze względu na karmienie, ale też niekoniecznie.
          Może stoją za tym jakieś hormonalne wariacje, a może zwykłe osłabienie organizmu
          - po ciąży niestety tak to bywa nieraz:) Poza tym to co było już powiedziane - w
          zależności od koloru farby, będzie ona się trzymać włosów przez inny czas, więc
          to, że musisz się farbować raz w miesiącu nie jest według mnie niczym szczególnym:)
    • kol.3 Re: farbowanie - zbyt często ??? 15.11.08, 21:20
      Niektóre farby się zmywają po 3 tygodniach np. Excellence l' Oreala,
      bardziej trwala jest Preference też l'Oreala.
      Karmienie osłabia włosy, zęby, paznokcie.
      • lena_madzia Re: farbowanie - zbyt często ??? 16.11.08, 00:07
        a jeszcze ma znaczenie czy farbujesz np. na bardzo jasny blond czy
        na powiedzmy kasztan- bo wiadomo ze blondy znacznie bardziej niszczą
        włosy.
        Ja miałam kilka lat balejage ale że ostatnio jest to niemodne to
        zafarbowałam sie na jasny blond i od tej pory znacznie bardziej
        wypadają mi włosy
        • minniemouse Re: farbowanie - zbyt często ??? 16.11.08, 00:43
          moze masz za malo zelaza i vit z grupy b, co wlasnie jest mozliwe
          skoro karmisz.
          powinnas zrobic sobie badania krwi.

Minnie
          • claratrueba Re: farbowanie - zbyt często ??? 16.11.08, 06:27
            Farbowanie włosów nie wzmacnia z pewnością, ale nie powoduje wypadania, chyba,
            że skóra źle znosi kontakt z farbą (wtedy jest zaczerwieniona, szczypie lub
            swędzi po farbowaniu). Natomiast karmienie to duży wysiłek dla organizmu, możesz
            mieć niedobory żelaza, wapnia, mikroelementów- to w pierwszej kolejności jest
            przerabiane na mleko, tobie zostaje reszta. Witaminy maja drugorzędne znaczenie.
            Zrób badania, sprawdź czy dobrze sie odżywiasz. A farba gorzej się trzyma na
            włosach osłabionych, z niedostateczna ilością budulca. No i kwestie hormonalne-
            długie karmienie oznacza, że stan hormonów jest nadal inny niż przed ciążą- to
            niestety ma wpływ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka