iwa1974 07.04.04, 13:22 Mam pytanie co może się stać jeśli prawdopodobnie tydzień po szczepieniu przeciw różyczce zaszłam w ciąże . Co grozi mojemu dziecku , nie muszę chyba dodawać ,że to totalna wpadka . Dziękuję za odpowiedź Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kariba Re: Różyczka a ciąża 08.04.04, 12:31 Witam serdecznie! Zajście w ciąże w tak krótkim okresie po zaszczepieniu może mieć duże konsekwencje dla fasolki. Jest to żywa szczepionka więc dlatego trzeba odczekać przynajmniej 3 m-ce.Jednak czytałam jeden z postów dot. tego tematu na który odpowiedziała pani ekspert. Pani dr powiedziała, że są bardzo rzadkie przypadki aby szczepionka ta uszkodziła płód. Prawdopodobnie nawet nie odnotowano takiego przypadku.Nie martw się więc na zapas.Poinformuj o tym swojego lekarza i nie wpadaj w panike bo to może mieć zły wpływ na Ciebie i fasoleczkę. Życzę wszystkiego dobrego, spokojnej ciąży i zdrowego dzidziusia. Kariba Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Różyczka a ciąża 10.04.04, 15:26 Nigdy nie stwierdzano wad płodu u matek, które były nawet podczas ciazy szczepione. Tak więc myśle ze poza ewentualnym ryzykiem poronienia ryzyka wad wrodzonych płodu nie ma!( bo wirus jest żywy, ale odzjadliwiony) Odpowiedz Link Zgłoś