Dodaj do ulubionych

Dom z bali

13.01.10, 10:22
Jeżeli ktoś bez wiedzy bierze się za budowanie domu z bali, to
ryzykuje ogromnie. Zazwyczaj dawne technologie są mieszane ze
współczesnymi. Każdy cieśla wie, że bale będą usychać i dom będzie
osiadać - może to trwać nawet 7 lat. Jezeli bale będą usychać
równomiernie, to po prostu dach powinien się obniżyć, nad oknami
pojawić się szczelina do wypełnienia mchem, słomą etc. Cieśla
zawsze nad oknem daje ozdobną deseczkę, która ma maskować ten
element już na etapie budowy. Jeżeli przy wykończeniu od środka
zostaną nabite na bale pionowe listwy do mocowania np płyt
gipsowych, ocieplenia itp, to listwy te nie będą pozwalały na
osiadanie bali i pojawią się szpary po uschnięciu. Ale to nie
wszystko. Po jakimś czasie ciężar bali przeważy, listwy zostaną
wyrwane/złamane/wygięte i dom poosiada nierówno, płyty/glazura
popękają i z pieknego domu zostanie buda uszczelniana pianką. Z
powyższych przyczyn mógł także pęknąć komin - co jest sygnałem o
podstawowych błędach w wykonawstwie. Groziło smiercią z zaczadzenia
lub pożaru.
Obserwuj wątek
    • kandalama Dom z bali 13.01.10, 10:32
      Hahaha - zamiast osiadania pomierzylbym zmiany wilgoci. Moze sie okazac ze
      powierzchowna impregnacja jest winna bardziej niz osiadanie. Budowanie domu z
      bali ma sens tylko kiedy 1) Mamy dogleba wiedze z technologii drewna lub mamy
      kogos zaufanego ktory ja ma (a nie wydaje sie ze ma) 2) Mamy dosc pieniedzy by
      ewentualny pozar i zniszczenie domu nie byly dla nas znaczacym wydatkiem. W
      kazdym innym wypadku to czysty idiotyzm. WIdac po brakach w wykonaniu ze
      warunek 1) nie byl spelniony.
      • bogulo2 Re: Dom z bali 13.01.10, 12:36
        Jedyny błąd inwestora to nie poświęcenie sporego czasu na wybór wykonawcy. Jak widać wybrali patałacha. Przecież są firmy na rynku od kilkudziesięciu lat. Budują domy, można je zobaczyć, porozmawiać z właścicielami itd.
        • Gość: MM Re: Dom z bali IP: *.microsoft.com 13.01.10, 13:59
          Czluwieku. Co ty za bzdury piszesz!
          Niby jak mial przecietny nie znajacy sie na temacie czlowiek
          sprawdzic czy wykonawca nie robi go w balona? Wiesz ile sie procent
          buduje domow z dresna ktore nie sa kurnikiem? Promile. Jest
          strasznie trundo o fachowcow w drewnie ktorzy nie beda odwalac
          szybkiej kasy. Juz tlumacze - drewno jest najmniej wybaczajacym
          materialem budowlanym. Chocby tego lata - wiekszosc podlog
          polozonych w Warszawie jest do generalnej poprawy bo byla kladzona w
          kosmicznej wilgoci (popytaj fachowcow (nie odwalaczy) na Bartyckiej
          chocby). Nie mowiac o zenkach ktorzy np. trzymali podlogi na
          zewnatrz choc przez pare godzin lub nie wyciagneli wilgoci ze scian
          przed polozeniem. Zobacz czy znajdziesz ekipe ktora bedzie sie mogla
          pochwalic domami z drewna w dobrym stanie przed 10 lat - domami a
          nie jakimis rzezbami z reniferow.
          Dom z drewna to najczesciej gnijaca kasa grzie wiatr hula... I od
          poczatku jest tylko gorzej
          • Gość: MM Re: Dom z bali IP: *.microsoft.com 13.01.10, 14:07
            Jeszcze jedno - nawet jak znajdziesz taka ekipe co sie pochwali 5
            domami ladnymi - jaka jest pewnosc ze nie mieli po prostu szczescia?
            Ladne lato i dostawca drewna byl rzetelny i wysuszyl, zaimpregnowal
            4x lepiej niz srednia rynkowa? Po 10 latach nie ma szans by drewno z
            danej stolarni bylo takiej jakosci jak wtedy - chocby zmiana
            zalogi / maszyn / nie daj boze wlasciciela wszystko zmienia
            • Gość: mkrs Re: Dom z bali IP: 195.2.222.* 13.01.10, 16:32
              Wystarczy pytać o to, kiedy domy były stawiane. Jeżeli przez kilka sezonów pod rząd postawiono domy, z których chociaż część które w chwili, kiedy robisz rozeznania, mają po kilka lat, wtedy masz pewność. W każdym innym przypadku możesz się doigrać.
              • Gość: cromwell Re: Dom z bali IP: *.163.246.94.artcom.pl 13.01.10, 17:51
                mysle ze i tak pewnosci nie bedzie
                duza konkurencja na rynku
                migracja pracownikow czesto powoduje obnizenie jakosci

pzdr.
              • Gość: MM Re: Dom z bali IP: *.microsoft.com 13.01.10, 18:02
                Klopot tylko znalesc taka ekipe. Poza tym moga miec dobre opinie - i
                co z tego? To czy dobrze zaimpregnowane jest drewno uzytkowo widac
                po 20 lub 100 latach (czyt. w tym wieku sie dom hmm rozwala - w
                pierwszej jak oczywiscie zle ;))
                • Gość: dred Re: Dom z bali IP: *.chello.pl 15.01.10, 08:58
                  taie domy mają swój urok, super na cichy do w górach do domu

www.klimatyzacjapolska.pl/index.php/dokumenty/klimatyzacja-dla-domu/8
                • Gość: aga Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 04.02.10, 13:12
                  mm żał mi czytać Twoje wypowiedzi człowieku w mojej rodzinie są domy drewniane od pokolen jedne mają dziesięć lat inne nawet po 50 i stoją a jedyny remont jaki był wykonany to zmiana szalówki na zewnątz więc nie pitol farmnazonów domyślam się ze mieszkasz w murowanym domu i tylko taki pewnie uznajesz więc co Ty możesz wiedzieć o drewnianych domach kiedyś w większości budowano z drewna ze względu na trwałośc jakośc itd i jest mnóstwo domów które jeszcze stoją do tej pory a mają ponad sto lat więc może zasięgnij więcej opinii w tym temacie i nie wypowiadaj się bezmyślnie. Ps dodam że sama mieszkam w drewnianym domu od 10 lat i to był najlepszy wybór w moim życiu,każdy kto do nas pzychodzi zachwyca się domem bo jest klimatyczny i bardzo ciepły i przytulny
          • marcysia1000 Mieszkanka domu z bala 13.08.14, 15:08
            Ja mieszkam od półtorej roku w domu z bala. Ja sie na tym kompletnie nie znam, ale z domem nie ma żadnych problemów. Za ogrzewanie gazem płacę 200 zł, całość rachunków z ubezpieczniem, wodą, agencją ochrony (co prawda badziewną bo to solid), internetem i ogrzewaniem to do 350 zł na miesiąc. Dom jest chłodny latem, ciepły zimą. Nie wiem jak to działa, ale fajny jest. Największy minus to trudności z wystrojem. Wszystko nawet okap nad kuchnią musi być dostsowany do bala. Dla nas budował Wiesiek Wojtas z Koniakowa. Ja nie mam w sumie zastrzeżeń. no może jedno, w okresie gwarancji (w sumie 3 lata) można zgłaszać naprawki u nas np. regulacja drzwi itp. Czasami każe na siebie długo czekać, ostatecznie przyjeżdża. No ale, mogłoby być szybciej. Z drugiej strony też ma nowe zlecenia a do nas przyjeżdża"za darmo". No tak już jest jak się całą kasę zapłaci to potem ludzi serce boli jak jeszcze coś muszą zrobić..
    • reality_show Przypomniała mi się pewna historia 13.01.10, 13:24
      Poproszono mnie, abym znalazł porządnych wykonawców w drewnie. Poleciłem ekipę
      z gór, gdzie niektórzy fachowcy potrafili nawet rzeźbić w drewnie. Oczywiście
      specjalnie przyjechali do Warszawy uzgadniać warunki. Nie chcieli brać dużo,
      co byłem bardzo zdziwiony tym faktem. Niestety wstyd mi było za znajomego,
      któremu nie odpowiadała cena. Chciał im zapłacić, tak jak byle partaczom spod
      Sochaczewa. Umowa oczywiście nie doszła do skutku, a mnie było po prostu wstyd.
    • positum czy warto przenosić stare drewniane domy? 13.01.10, 21:43
      Jakie pułapki czyhają na śmiałka, który chciałby z dwóch czy trzech starych
      drewnianych domów z bali zbudować sobie jeden fajny dom?
      Teoretycznie powinny odpaść problemy wynikłe z wysychania i osiadania bali.
      Może lepiej jednak po prostu rozebrać stary dom i złożyć go w kształcie
      pierwotnym?
    • 1krzys50 Dom z bali 14.01.10, 05:28
      ...- A mnie sie marzy kurna chata, zwyczajna chata zbita z prostych
      desek, zeby sie odciac od calego swiata, stosow rachunkow,
      paragrafow i wywieszek. Zaszyc sie w kacie w kupie lisci, tak zeby
      tylko czubek nosa bylo widac, nic nie zamiatac, nic nie czyscic, nie
      kombinowac co sie jeszcze moze przydac. Kielkuje tu i tam tymotka,
      na klepisku rosnie czterolistna koniczyna, nie mysli sie o scisku, o
      wycisku, nic sie o czternastej nie zaczyna. Z wolna grubieja ci
      paluszki i wolno rosna kedzierzawej brody pukle, niszczeja zgrzebne
      ciuszki a tobie nie zal nadziewanych paczkow z lukrem. A mnie sie
      marzy kurna chata i trzaskajace w kurnym piecu smolne pienki i
      dochodzacy glos kolegow: "- pojdzmy wszyscy do stajenki "...
      • Gość: www Re: Dom z bali IP: 94.254.147.* 14.01.10, 16:36
        no własnie się spalił od kominka, nie radzę budować z bali.
    • magdalenak8 Dom z bali 28.01.10, 21:00
      Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i szczerze dziwię się wielkiej i
      dogłębnej znajomości (co niektórch) budowy domów z bali. Zgodzę się
      że inwestorzy zbudowali dom nie znając elementarnych podstaw i że ze
      starych bali próbowli sklecić piękny dobry dom. Powszechnie wiadomo
      że dom przenoszony to bardzo dużo pracy związanej właśnie z
      uszczelnianiem z naprawianiem itp. ale bzdury w postaci "spalił się
      od kominka, nie radzę budować z bala" to chyba żart. Czyżby murowane
      się nie paliły? Pewnie ten kto to powiedział wie co mówi :)Powiem
      tylko tyle, nie są domy dla szukających dziury w całym, to domy dla
      pasjonatów i wielkich ich miłośników. Dla ludzi co mają duszę.
      " On nigdy nie patrzył na gwiazdy nigdy nikogo nie kochał ale to nie
      jest człowiek,to jest grzyb".
      • Gość: kamil Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 04.02.10, 13:02
        Zgadzam się z moim przedmówcą, dom z bala trzeba kochać to jest powrót do natury, domy tego typu posiadają duszę czego moim zdaniem murowanym brakuje, sam posiadam taki dom i co więcej moge powiedzieć jest to duża oszczedosc zimą tego typu domy są bardzo ciepłe, klimat wnetrza i cała otoczka tego się nie da opisać. a bzdura jest ze to wina domu ze z bala to od kominka się zapalił bład konstrukcujny i tyle w tym temacie albo nieuwaga domowników, znajomi znależli dzisiaj stronę o drewnianych domach dosyć ciekawą i się przymierzają mają zamiar skorzystać z usług tej firmy sękata-chata.podlasie.pl więc polecam tym którzy również poszukują. Ja już mam swoje drewniane gniazdko i w zyciu bym nie zamienił na murowany dom Reasumując uważam że domy drewniane to jest to i nic tak nie odda klimatu szczególnie latem kiedy mogę wyjśc na drewniany taras przed domem i zapalic grila. pozdrawiam miłośników drewnianych domów
        • Gość: magdalenak8 Re: Dom z bali IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.10, 18:37
          Widać że mój przedmówca Kamil wie co mówi. Nie jest z tych, co to po
          stokroć wiedzą że spalimy się żywcem pijąc wino siedząc na bujanym
          fotelu przed kominkiem. Mój domek budowała wspaniała firma
          kanadyjskiedomy.pl proszę zobaczyć. Nic mi się nie podziało
          strasznego. Owszem doszczelniałam już bale specjalnym kitem ale inni
          np. malują tapetują itp., ale moja świadomość przy budowie domu z
          bali była i nie opierała się na demagogii. Nie mam nic przeciwko
          murowańcom ba, podobają mi się, ale mój wybór był po prostu inny i
          świadomy. Dziś nie zamieniłabym mojego drewniaka na żaden inny i
          basta. Kiedy opowiadam że tej zimy wykańczam tonę ekogroszku z
          zeszłej zimy i spaliłam drewna może za 700 zł to nie wierzą. Trudno
          ich problem a ja mam cieplutko i milutko w domku. Pozdrawiam
          balowiczów
        • Gość: tomek Re: Dom z bali IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 20:13
          JEŻELI UPARŁEŚ SIĘ ŻEBY SĘKATACHATA POSTAWIŁA CI DOM TO ABSOLUTNIE ODRADZAM! Mieliśmy tą nieprzyjemność i skorzystaliśmy z ich usług a teraz inna firma poprawia ich nieprofesjonalizm... 1.Więzba dachowa do wymiany ponieważ została krzywo położona+odsiępy między krokwiami....1.20-78-98-itd. 2.Różnica między poziomami fundamentu (budynek Krzywo stoi ale jak powiedział właściciel Andrzej Tobota drewniane domy nigdy nie trzymają pionu :o to tak jak z pijakami :) 3.Jedna ściana rusza się.....właściciel "firmy" powiedział że wstawienie okna ją wzmocni :) 4.komin stawiali na fundamencie wylanym dzień wcześniej co spowodowało popękanie cegieł i przechylenie komina...komin jest do rozebrania. Gabriel Tobota oraz właściciel "firmy" Andrzej Tobota nie poczuwają się do winy i nie chcą naprawić szkód. Ich pracownicy alkocholicy przyjeżdzają na plac budowy pijani.... Żeby nie być gołosłownym zainteresowanym wyślę pokazną galerię zdjęć z placu budowy. mój adres - tomek201036@wp.pl Pozdrawiam przyszłych klientów:)

Pozdrawiam też kamila....a raczej Gabriela Tobotę synka Andrzeja Toboty właściciela "firmy"
          • Gość: mysha Re: Dom z bali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.14, 18:06
            Panie Tomku, czy może podać Pan swój aktualny adres email do kontaktu. też mieliśmy z nimi nieprzyjemności i chętnie obejrzę zdjęcia.
            • Gość: Tomek Re: Dom z bali Sękatachata IP: 79.162.211.* 04.04.14, 08:12
              Bardzo proszę, oto mój adres dla wszystkich zainteresowanych współpracą z "firmą" Sękatachata
              kerbonne222@gmail.com

Czy Państwu też odmówili wystawienia faktury Vat?
    • Gość: Dmytro Re: Dom z bali IP: 194.126.183.* 19.08.11, 12:54
      Witamy,
      Zapraszamy serdecznie do zapoznania się ze stroną www.agantbale.pl

• Gość: jasietu Re: Dom z bali IP: *.static.korbank.pl 13.11.11, 15:17
        Nie zły miks w tym temacie, najpierw zaczeło sie od steku bzdur a potem reklama firm

poprę tylko wypowiedzi magdalenak8 i gość kamil

nie zamieniłbym swojego domu z bali na żaden inny, niepowtarzalny klimat w nowoczesnym stylu,duże przestrzenie, cieplo w dotyku i jak i wizulane. Tak mogę się zestarzeć :)

Dom budowała mi firma z okolic Wrocławia - na forum nie bede robił reklamy, info jakby co na priv.
    • Gość: Tektum Re: Dom z bali IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 19:58
      Wolimy jak architektura domów w szkielecie drewnianym nie różni się niczym w stosunku do domów wybudowanych w technologii tradycyjnej. Poza tym w Polsce domy z bali buduje niewiele firm, które znają się na rzeczy. Prawie wszystkie oferują domy letniskowe, a tylko część – całoroczne. Budownictwo balowe wymaga wysokich kwalifikacji ciesielskich. Poza tym polega na przygotowaniu na placu budowy szkieletu drewnianego i stopniowym obudowywaniu go kolejnymi warstwami – ocieplającymi, konstrukcyjnymi czy wykończeniowymi. W tym przypadku istotne znaczenie mają warunki, w jakich powstaje taki dom, gdyż drewno, wełna i inne materiały narażone są na szkodliwe działanie czynników atmosferycznych. Oprócz tego domy z bali, spośród dostępnych na rynku szkieletówek posiadają najniższe parametry jakościowe i użytkowe, dlatego zalicza się je do najsłabszych rozwiązań w klasie domów szkieletowych.
      • Gość: Olek Re: Dom z bali IP: *.azylnet.com 22.03.12, 09:39
        co za bzdury - dom z bali jest cieplym i energooszczednym domem. Mozna stawiac go w każdych warunkach (poza konkretnymi deszczami). Dobra technologia łączeń i kilka innych zastosowań daje ciepły domek. Wystarczy poszukać badań Amerykańskiego Instytutu gdzie porownuje sie kilka domow o takiej samej bryle w tych samych warunkach. Domy z bali potrzebuja najmniej ciepla do ogrzania. Szkielet szybko sie wychladza!

pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: Dom z bali IP: *.cdma.centertel.pl 29.10.12, 16:15
          Masz rację Olek
          Mieszkam z żoną w domu z bala i dziś rano (7.00) tem. na zewnątrz była -2 stopnie a u nas +19 ,a ostatnie dokładanie do kominka o gdz 21.00.
          Bal 9cm.Ocieplenie to podwójnie układana wełna mineralna ...Koszt jest ale ciepło też.
          Nie polecam tylko jednej firmy ...Sękatachata ! ale o tym już pisałem w poście
          Nick Tomek
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: cromwell Re: Dom z bali IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 29.10.12, 17:42
            normalnie szalenstwo
            dzis rano temperatura na zewnatrz -4 stopnie
            w domu murowanym bez ocieplenia scian 20 stopni
            ostani raz palono w kotle weglowym o godz 17 dnia poprzedniego
        • Gość: Stollux Re: Dom z bali IP: 80.48.151.* 02.11.12, 09:18
          Rzeczywiście, dobrze wykonany dom z bali wcale nie odstaje, a pod wieloma względami przewyższa dom murowany. Niestety, w Polsce hołduje się kilku błędnym przekonaniom związanym z domami drewnianymi - m.in. że są głośne, że trzeba je ciągle ogrzewać i błyskawicznie się wyziębiają, że palą się jak zapałka itd. To wszystko nie jest prawda. Oczywiście, jeśli dom postawi firma, która nie zna się na rzeczy, nie zastosuje odpowiednich izolacji, materiałów i zabezpieczeń, nie zna się na technice - problemów z domem może być wiele. Dlatego - firmę radzimy nie tylko sprawdzać w Internecie, bo Internet, jak papier, jest cierpliwy i zniesie każdą opinię, ale by przed wyborem wykonawcy odwiedzić wykonane przez nich budynki, porozmawiać z właścicielami. Jeśli idzie o domy, które my wybudowaliśmy dla klientów, zawsze znajdziecie Państwo taką możliwość.
          • Gość: Robert Re: Dom z bali IP: *.cdma.centertel.pl 06.11.12, 20:11
            Zgadzam się z moim przedmówcą w całej rozciągłości.
            Ale mało jest firm które chcą pokazać swoje prace a właściciele nie są zainteresowani na zwiedzanie ich domów przez osoby trzecie....I tak naprawdę to się zupełnie im nie dziwię.
            Toć to nie skansen do zwiedzania a prywatny dom.
            Wątek rozpoczęty przez "firmę" Sekatachata która to bardzo ładnie się reklamuje ale niestety poza pustymi słowami nie stoi za tym dobra praca.

ps. A Pan Stollux to z jakiej firmy?

Napisało do mnie kilkaset oszukanych ludzi którym to Sekatachata przenosiła domy i są w podobnej sytuacji jak ja.

Jakieś grono inwestorów oczywiście może być zadowolone z usług tej "firmy"(i do tych osób będą was wysyłali) ale ja i kilkaset osób niestety nie.

Życzę dobrego wyboru...i popieram, dom z bala to dobry wybór.

• architecturalcruella Re: Dom z bali 07.11.12, 11:08
              Mam wrażenie, że nie macie pojęcia o czym piszecie... Proponuję niektórym "fachowcom" nadrobić zaległości, a czytającym weryfikować rady przedmówców ;-)
            • Gość: rezolutna Re: Dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 11:50
              hahah bardzo rozbawił mnie Pana post na temat sękatej chaty. W roku 2012 firma ta postawiła mi domek i już w tym roku lada moment się wprowadzam. Domek jest naprawdę piękny i żadnych zastrzeżeń nie mam. Ba nawet polecam znajomym bo budowa to była przyjemność i do tej pory mile wspominam ten okres, żadnych problemów, rzeczowo i bardzo dokładnie. Cenowo też wyszło bardzo korzystnie. Doradzono mi w wielu kwestiach o których nie miałam pojęcia, ciekawe rozwiązania, jednym słowem naprawdę dzięki nim zbudowaliśmy domek który spełnił nasze oczekiwania Nie rozumiem więc Pana, tekst że kilkaset osób jest niezadowolonych to jakieś oszczerstwa, więc będę tu bronić tej firmy. Ci Panowie po pierwsze nie postawili kilkuset osobom domów bo to nie roboty a ludzie. Wielkie korporacje budowlane zatrudniające po kilkaset osób może i stawiają kilkuset osobom domy, także proszę Pana o to żeby Pan nie mącił tu na forum i załatwiał swoich prywatnych spraw, bo to forum jest o domach budowlanych a nie służy do oczerniania. Kończąc swoją wypowiedz dodam że w życiu nie zamieniłabym drewna na mury, dom z bala to jest coś wspaniałego ciepło, panująca energia w takim domu sprawia że żyć się chce. Pozdrawiam fanów drewnianych budowli. rezolutna.kobieta@o2.pl
              • Gość: Tomek Re: Dom z bali IP: *.cdma.centertel.pl 26.02.13, 10:59
                Cieszę się że rozbawiła Panią moja ocena pracy sękatej chaty...
                Oszczerstwami sa to słowa bez pokrycia droga Pani. Ja Mam pełno zdjęć które mogę wysłać zainteresowanym współpracą z tą "firmą".
                Pani ma prawo do zachwalania a ja mam prawo do wyrażania swojej opinii. Forum po to jest.
                Tak więc nie jest to załatwianie swoich prywatnych spraw tylko prawda w oczy....Zdjęcia są dowodem nawet w sądzie.
                Pani chwali ja nie....Sądzę jednak że Pani powiązania z tą "firmą" są bliższe...:)
                Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrego wyboru zwłaszcza że sezon blisko.
          • Gość: Gość Re: Dom z bali IP: 80.48.151.* 29.11.12, 10:48
            Jak szybko jesteście w stanie postawić dom z bali, jeśli są przygotowane fundamenty, projekt, media itd.? Ile kosztuje w Stolluxie dom z bali w najtańszej opcji? Nie ukrywam, że myślę o wybudowaniu takiego domu w lecie 2013, ale zależy mi na cenie i jakości wykonania.
            • 44marcin Re: Dom z bali 07.01.13, 12:11
              Zanim wybudujesz pomyśl o zabezpieczeniu się dobrą umową o roboty budowlane.
              umowa-bud.pl
              • art-tu Re: Dom z bali 08.01.13, 16:01
                polecam www.honka.pl
            • Gość: et12 Re: Dom z bali IP: *.polineo.pl 31.01.13, 19:35
              Ja budowałem ze Stolluxem już ponad6 lat temu,postawienie domu zajęło im 3 tygodnie, ale my stawialiśmy dom szkieletowy, no i wszystko - fundamenty,media itp. było przygotowane. Co do bali to chyba trochę dłużej zajmuje,do dwóch miesięcy.
      • Gość: mat Re: Dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 09:01
        tektum ale wypisujesz brednie- katastrofa
    • Gość: tomek Re: Dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 10:34
      trul chłopie nie wypowiadaj sie jak sie nie znasz
    • mad.a88 Re: Dom z bali 24.01.13, 18:18
      Ja marzę o domu z bali, może kiedyś...
    • Gość: klaryyyna Re: Dom z bali IP: *.koleje.cuni.cz 27.01.13, 16:34
      Mam pytanie właśnie związane z tego typu domem, jaki osprzęt elektryczny dopasować do tego typu domu?
      • Gość: klaryyna Re: Dom z bali IP: *.koleje.cuni.cz 24.02.13, 21:13
        Czy ktoś mi w tej kwestii pomoże? Będę bardzo wdzięczna.
      • Gość: Stollux Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 26.02.13, 13:53
        O jaki osprzęt Pani chodzi? ogólnie w przypadku instalacji elektrycznych w domu drewnianym należy zwrócić uwagę na konieczność zastosowania wzmocnionych przekrojów karbowanych węży ochronnych oraz zwiększonej izolacyjności przewodów elektrycznych. Jeśli chodzi o ogrzewanie w domach drewnianych zdecydowanie najlepsze są kominki zamknięte, czyli takie z wkładem lub kasetą kominkową. Dobrze zbudowany kominek z wkładem gwarantuje pełne bezpieczeństwo użytkowania. Przy ścianie z materiałów palnych, trzeba między nimi postawić ściankę ochronną - murowaną lub z płyt gipsowo-kartonowych o podwyższonej odporności ogniowej, wyłożoną od strony kominka izolacją ze specjalnej wełny mineralnej pokrytej folią aluminiową. Izolację układa się tak, aby folia była od strony wkładu. Na całej wysokości paleniska izolacja powinna mieć podwójną grubość.
        • Gość: PrzemysławK. Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.13, 11:54
          Stollux, a jak to jest z palnością takich domów, jakie się stosuje zabezpieczenia, żeby się nie zajęły ogniem, czy są jakieś środki ogniochronne, które są w stanie skutecznie zabezpieczyć przed ogniem? Co stosujecie i jakie są zalecenia budowlane w tej kwestii?
          • Gość: teo Re: Dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 13:32
            domy murowane pala sie tak samo a nawet gorzej niz domy budowane
          • Gość: Stollux Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.13, 10:48
            Firma rekomenduje impregnat ognioochronny HOLZProf Eco. Jest ekologicznie bezpieczny, nietoksyczny. Po jego wyschnięciu istnieje możliwość pokrycia powłokami dekoracyjnymi: farbami, lakierami, olejami i lazurami. Przy budowie domu z bali należy zwrócić uwagę na konieczność zastosowania wzmocnionych przekrojów karbowanych węży ochronnych oraz zwiększonej izolacyjności przewodów elektrycznych. W domach drewnianych zdecydowanie najlepsze są kominki zamknięte, czyli takie z wkładem lub kasetą kominkową. Dobrze zbudowany kominek z wkładem gwarantuje pełne bezpieczeństwo użytkowania. Przy ścianie z materiałów palnych, trzeba między nimi postawić ściankę ochronną - murowaną lub z płyt gipsowo-kartonowych o podwyższonej odporności ogniowej, wyłożoną od strony kominka izolacją ze specjalnej wełny mineralnej pokrytej folią aluminiową. Izolację układa się tak, aby folia była od strony wkładu. Na całej wysokości paleniska izolacja powinna mieć podwójną grubość.
    • mirkamolska Dom z bali 28.02.13, 13:48
      polecam świetną firmę, która na co dzień profesjonalnie zajmuje się budową domów z bali. więcej na stronie: ekodrewdom.com.pl/
      • Gość: hej Re: Dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 18:48
        a ja stanowczo odradzam
    • kas_anna Re: Dom z bali 27.03.13, 14:10
      Tutaj również kilka informacji na temat domu z bali:
      muratordom.pl/budowa/domy-drewniane/domy-z-bali,109_1367.html
      www.wnetrzarium.pl/porada/budowa-domu/15025-dom-z-bali-opinie/
    • volcom1 Dom z bali 10.07.13, 13:22
      Specjalista domów z drewna, a raczej innych obiektów z drewna jest firma Stollux z Istebnej- stolluxopinie.pl/
      • Gość: true Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 13:10
        Powyższa strona nie jest stroną firmy stollux, ale pewnego użytkownika forum murator, którego wątek skasowali... Ciekawe ile konkurencja stolluxa płaci Panu za ten czarny PR?
        • Gość: zna sie Re: Dom z bali IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.13, 17:20
          true- zaden czarny pr tylko prawda najswietsza prawda znam sie
          • Gość: true Re: Dom z bali IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.13, 12:49
            Pisze o czarnym PR wobec Stolluxa, bo jest to dla mnie nieco dziwne, że dwa wątki (a śledzę fora budowlane) są tak obnoszone po wszystkich możliwych stronach i forach budowlanych. Przeciętny człowiek, dodam, że jeszcze się sadzący, nie ma chyba czasu i energii na tak rozliczne i zaciekłe działania. Po drugie, znam firmę Stollux z autopsji - budowali mojej siostrze domek w górach i wiem, że jest zadowolona. Jakoś tyle set ludzi nie miało problemu ze Stolluxem, i nie wyżywa się na forach, a jeden zaciekły użytkownik tak... jest to dla mnie dziwne. I dodam stare porzekadło, że jeśli nie wiadomo, o co chodzi...
            • Gość: zna sie Re: Dom z bali IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.13, 21:56
              trutniu gdzie tej siostrze budowali podaj miejscowosc sposrod tych setek , bo ja dla stolluxu budowalem i wiem jak podchodza do klienta nie pie...farmazonow trutniu
      • marcysia1000 Stollux 13.08.14, 14:59
        Haha, kryptoreklama !! Stollux buduje a) drogo b) kiepsko. Dostałam od nich NAJPIĘKNIEJSZĄ wycenę z wszystkich. Cena niestety też była olśniewająca. Myślę, że z 50% drożej niż inni. Mój teść, stolarz oglądał ich domy, kiedy szukaliśmy wykonawcy i na szkoleniach pokazuje zdjęcia z tej wycieczki, tyle że pokazuje JAK NIE NALEŻY budować. Lepiej poszukać małej, rodzinnej firmy. Górale robią najlepsze domki, ale nie stollux...
      • tatiana139 Re: Dom z bali 16.12.16, 14:11
        Polecam firmę "Balik" www.domy-balik.pl. Bardzo solidna firma.
    • 1magdaf Dom z bali 02.08.13, 13:43
      Ja tam myślę, że nie ma się o co kłócić. Każdy i tak najprawdopodobniej zostanie przy swoim zdaniu. W domu z bali trzeba trzeba pomieszkać, żeby zrozumieć o co chodzi:-) A jakie te domy są piękne, prawda?
      • Gość: Sato12 Re: Dom z bali IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.14, 14:49
        Dokladnie - domy z bali to wg mnie jedne najładniejszych rozwiązań architektonicznych ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka