Dodaj do ulubionych

problem z wykonawcą

21.03.10, 08:20
Witam forumowiczów:) Podpowiedzcie mi proszę jak wyjść z takiej sytuacji.
Zatrudniłam ekipę, która miała zrobić podbitkę. Listwy drewniane przyczepiane
do płyty osb tak, żeby było widać krokwie. Podbitka była wcześniej pomalowana.
Do tego ćwierćwałki i malowanie krokwi. Panowie wcześniej docieplali mi całe
poddasze i jesteśmy z mężem super zadowoleni. Zasuwali jak trzeba i cena za
usługę nie była wygórowana. Do podbitki umówiliśmy się na godziny i zaczęło
się.... Tempo ślimacze, długo, niektórzy robili jedynie dobre wrażenie. Po
wykonanej pracy okazuje się, że powinnam zapłacić prawie dwukrotnie więcej niż
biorą inni za taką pracę. Zadzwoniłam do szefa ekipy i grzecznie
wytłumaczyłam, że jest to bardzo nie w porządku tym bardziej, że policzył mi
po 5 osób dziennie a 5 osób było tylko 1 raz i nigdy nie pracowali pełnych 8
godzin. Czujemy się z mężem jak dwa barany nabite w butelkę. Z jednej strony
wykonana bardzo porządnie usługa, bo ostatecznie wszystko wygląda naprawdę
fajnie, a z drugiej strony szef, który mówi, że musi zapłacić podatki i
pensje. Normalnie za taką usługę zapłaciłabym max 30zł za m2. Ekipie wyszło
66zł. Chcę im zaproponować 40zł za m2 bo mieli malowanie krokwi i listewek.
Czy to uczciwa propozycja?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek-Dortmund Re: problem z wykonawcą IP: *.versanet.de 21.03.10, 09:15
      Umowa to umowa, jesli sie umowiliscie na godziny to sie rozliczacie z godzin.
      Kazdy dzien pracy fachowcow musi byc ujety dziennym pokwitowaniem z twojej
      strony, czyli np. w sobote 20.03.2010 pracowali te osoby -"nazwiska"- tyle i
      tyle godzin i twoj podpis pod tym. Z tego moze sie chef ekipy z toba rozliczac
      pod koniec.
      • 3xmama Re: problem z wykonawcą 21.03.10, 09:43
        Tylko, że to był układ na zasadzie zaufania. Bez umowy pisemnej, bez kwitowania
        godzin. Poleciłam ich nawet, z czystej życzliwości, mojemu znajomemu, bo
        świetnie znają się na robocie. Nie potrafię zrozumieć dlaczego tak nas
        potraktowali. Chciałabym już mieć to za sobą, bo oboje z mężem czujemy się
        bardzo niezręcznie. Podbitka zrobiona jak należy, ale też nie chcielibyśmy
        zostać wykorzystani finansowo.
    • Gość: melasa Re: problem z wykonawcą IP: 194.11.24.* 21.03.10, 12:16
      Skoro zgodziliście się rozliczać wg stawki godzinowej to musisz
      zapłacić. Jak sie obijali to trzeba było wyrzucać z roboty i dzwonić
      do Szefa. Jak Ty byś sie czuła gdyby ktoś umówił się z Tobą na
      konkrtetną kwote a potem obciął Ci 30%?
      • 3xmama Re: problem z wykonawcą 21.03.10, 13:26
        Czyli uczciwy jest ten kto nierzetelnie liczy godziny, a my z mężem postępujemy
        nieuczciwie, bo chcemy zapłacić za wykonaną pracę i nie dać się wykiwać? Ja
        bardzo chcę się rozliczyć z tymi ludźmi, ale czuję się oszukana i szukam
        sensownego rozwiązania bezsensownej sytuacji.
        • Gość: wojtek651 Re: problem z wykonawcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 17:15
          Przepraszam.Jak ktoś głupi to tak ma.Nie rozumiem jak można umówić się z
          wykonawcą na stawki godzinowe i to przy tak łatwej do kalkulacji
          robocie.Żenujące po prostu.
          • 3xmama Re: problem z wykonawcą 21.03.10, 18:38
            Święta racja, jestem głupia i cholernie naiwna.
            • maras2011 Re: problem z wykonawcą 21.03.10, 23:19
              Zaproponuj właścicielowi firmy, żeby coś opuścił i tyle, że trwało to trochę
              dłużej niż sądziłaś itp., nie możesz sama narzucać cen np: dam tyle i tyle, to
              jest bardzo nie w porządku.
              • Gość: 3xmama Re: problem z wykonawcą IP: *.timplus.net 22.03.10, 06:31
                Ale ja już to zaproponowałam w bardzo spokojnej rozmowie. Nie mam zamiaru
                niczego narzucać, chce się dogadać. Zapytałam na forum czy takie rozwiązanie
                jest do przyjęcia, bo czuje się bardzo niezręcznie.
                • bunclik Re: problem z wykonawcą 22.03.10, 20:30
                  powiedz szefowi ze robota jest dobrze wykonana i ze na pewno będziesz go polecać
                  swoim znajomym jako firmę dobrze wykonująca prace
                  z tym ze musi znaleźć rozwiązanie co do godzin ze nie ma problemu z zapłaceniem
                  faktycznie przepracowanych godzin
                  a może jego ludzie podali mu ze pracowali co dzień po 8 godzin w pięciu a robili
                  sobie wolne
                  może on nie wie ze jest mniej godzin przepracowanych
                  • Gość: seiw83 Re: problem z wykonawcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 21:04
                    nie ma umowy to panem sytuacji jest ten kto placi, szef zostal poinformowany ze
                    jakosc wykonania jest dobra ale styl pracy nie taki, i powiedziane jest ze
                    jestes niezadowolona, niech to on zaproponuje, aj jak nie to porownaj ceny i
                    zaplac tyle ile uwazasz, co najwyzej moze cie povbrazac albo albo inne, wyjdzie
                    jego kultura.
              • Gość: melasa Re: problem z wykonawcą IP: 194.11.24.* 23.03.10, 21:45
                to dobra propozycja. Jeśli to solidna firma to jakoś się dogadacie.
        • agusia1702 Re: problem z wykonawcą 28.05.10, 18:18
          PRZESTRZEGAM PRZED FIRMĄ, którą prowadzi KAMIL PACUSKI Z WARSZAWY. TO JEST
          OSZUST, BIERZE ZALICZKI NA WYKONANIE DZIEŁA (MEBLE KUCHENNE, ŁAZIENKOWE, SZAFY)
          I ZNIKA!!!! (NIE ODBIERA TELEFONÓW,NIE ODPOWIADA NA SMSY I MAILE) ZAKŁAD
          STOLARSKI MIEŚCI SIĘ NA ULICY BURAKOWSKIEJ 8/10 W WARSZAWIE, SZCZERZE ODRADZAM
          KORZYSTANIA Z USŁUG TEJ FIRMY.

OSZUKANA KLIENTKA
          • Gość: też oszukana Re: problem z wykonawcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 14:23
            Witam,

Ja też odradzam korzystania z usług firmy pana KAMILA PACUSKIEGO. Gdyby Pani
            miała ochotę odzyskać wpłaconą zaliczkę proszę o kontakt: onaion30@wp.pl
    • joana.mz Re: problem z wykonawcą 23.03.10, 23:20
      umowa to umowa, trzeba jej dotrzymywać i zgadzam się z wypowiedziami powyżej,
      ale jednej rzeczy nie rozumiem. Jak to jest, że macie zapłacić za pracę 5
      osobom, skoro piszesz, że 5 osób faktycznie nie pracowało. Co to znaczy
      "policzył", na jakiej podstawie? A może pracownicy go oszukali i Wy macie
      ponosić koszty.
      Jeśli obie strony mają się sztywno trzymać umowy to niech robią to konsekwentnie.
    • versace777 Re: problem z wykonawcą 22.04.10, 17:37
      Troszkie jestes w nie zrecznej sytuacji,ale taka prace mozna rozliczyc z metrow
      lub od całosci,płacac na godzine musiała bys pilnowac zeby sie nie obijali,a tak
      jest nie porozumienie,moim zdaniem powinnas sie dogadac ze zapłacisz nawet
      najwyzsza cene ktora zaproponuja inne firmy za ta prace,dlatego ze jestes z nich
      zadowolona,nie raz warto zapłacic wiecej jezeli robota jest zrobiona dobrze bo
      płaci sie raz,ale nie mozna dac sie tez nabijac w butelkie i płacic za opieranie
      sie o drabine.
      • Gość: Maja Re: problem z wykonawcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 17:17
        Moim zdaniem też powinnas zapłacć, twój bląd ze sie umówilas na
        godziny. Ale wlaściciel ma racje, on musi pracownikom zapłacić za te
        godziny a jak mu obetniesz to zaplaci z własnej kieszeni. Poza tym
        jestes zadowolona z efektu więc o co chodzi.
    • rp_partner Re: problem z wykonawcą 16.06.10, 16:38
      A ja mam inny pogląd na temat niż poprzednicy.
      Pracowałem przez 5 lat u generalnego wykonawcy jako inżynier i jak się
      podwykonawcy opierdzielali to ciąłem godziny ile wlezie. I mało tego że ich szef
      cieszył się z tego co dostał to jeszcze nieraz zapraszał mnie na obiad itp. On
      dobrze zdaje sobie sprawę z tego że godzinami nabijał kasę (na każdej budowie
      tak jest).
      Na akord dają dobrych ludzi a na godziny obiboków.
      Na prawdę nie ma problemu odróżnić na budowie robotników pracujących na akord od
      tych na godziny.
      Błąd tutaj był w tym że tą robotę można było spokojnie rozliczyć na metraż. Na
      godziny umawia się gdy robota jest trudna do określenia w jednostkach miary (mb,
      m2) np.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka