Dodaj do ulubionych

robaczki w nowej łazience

IP: *.era.pl 25.02.04, 09:51
Witam
może ktoś miał taki problem i mógłby mi pomóc. W nowej łazience zuważyłam
małe robaczki, tak jakby wychodziły z fugi. Podobno jest to z wilgoci? Przy
wannie gdzie je zauważyłam mam półkę z glazury i fugę a nie sylikon. Czy to
jest powód? Co można zrobić z tym robactwem.

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cichad Re: robaczki w nowej łazience 25.02.04, 10:48
      Chodzi, myślę o rybiki. Są to niwielkie robaczki w srebrnym kolorze. Występują
      w miejscach wilgotnych. Możesz spróbować wytępić je środkiem K-Othrine flow.
      Ostatnio kupowałem go w Obi. Jest na nim instrukcja obsługi. W razie czego
      pisz. Pozdrawiam.
      • Gość: aldona Re: robaczki w nowej łazience IP: *.era.pl 25.02.04, 10:52
        dzieki,
        jak myślisz czy jest możliwe ze fuga jest za wilgotna i nalezałoby ją zastąpić
        sylikonem? Aha czy tym specyfikiem spryskać fugi, glazurę?

Pozdr
    • Gość: Marynarz Re: robaczki w nowej łazience IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 25.02.04, 22:48
      "Rybiki to owady z rzędu szczeciogonków, jednych z najstarszych owadów żyjących
      na Ziemi. W powiększeniu rybik wygląda jak potwór. Ma podłużne srebrne ciało,
      dwie pary czułek na głowie i trzy groźnie wyglądające witki na odwłoku. Jego
      ciało jest bardzo delikatne.

Naukowcy twierdzą, że rybiki zawędrowały do naszych domów z tropików. Dlatego
      też znaleźć je można w wilgotnych i gorących (ok. 27 stopni) miejscach. Rybiki
      potrafią trawić celulozę, nie gardzą więc wszystkim, co zawiera ten związek
      chemiczny. Chętnie jedzą papier w prawie każdej postaci, nie pogardzą też
      klejami organicznymi i drewnem. Zajadają się również resztkami z naszego stołu,
      np. kawałkami mięsa czy rozsypaną mąką. A gdy natrafią na martwego bądź ledwo
      żywego rybika, to też go zjedzą.

Ciekawostką jest to, że samice rybików codziennie składają po kilka jaj, a
      larwy osiągają dojrzałość po kilku latach i w odróżnieniu od większości owadów
      nie przepoczwarzają się. Natomiast rybiki często linieją, nawet 50 razy w ciągu
      życia.

Rybiki z reguły nie wyrządzają widocznych szkód. W końcu ile tapety może zjeść
      centymetrowy owad? Ale gdy ich populacja zbyt wzrośnie, może być niewesoło.
      Więc gdy na tapetach w domu zauważysz nieregularne dziury albo postrzępione
      krawędzie, na stronach w Twoich książkach pojawią się żółte plamy, a mąka
      zabarwi się na czarno, będzie to oznaczać, że czas się bronić. Wtedy najlepiej
      sięgnąć po środki chemiczne. Jednym ze skutecznych wrogów rybika jest np.
      naftalina".

Rybiki prowadzą nocny tryb życia. Najłatwiej je zaskoczyć z rana , gdy zapali
      się światło w łazience, wtedy uciekają do szczelin. Zobacz, gdzie uciekają i
      sprejem po oczach. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka