Dodaj do ulubionych

parkiet bukowy

IP: 217.11.133.* 25.03.04, 09:41
chcialabym kupic - podoba mi sie kolor i...cena ale niektorzy twierdza ze to
drewno nie nadaje sie na podołogi - łapie wilgoć i wypacza sie. Czy macie
doświadczenia z takim parkietem - jak sie zachowuje?

wanda
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: parkiet bukowy IP: 217.153.88.* 25.03.04, 12:24
      > chcialabym kupic - podoba mi sie kolor i...cena ale niektorzy twierdza ze to
      > drewno nie nadaje sie na podołogi - łapie wilgoć i wypacza sie

tak stwierdzi każdy, kto choć troche się zna na drewnie. Bukowy parkiet sobie
      odpuść, zaoszczędzi ci to wiele nerwów.

J.
      • smaja Re: parkiet bukowy 25.03.04, 12:49
        Witajcie,
        ale czy tylko parkiet bukowy jest zły, ja też myślałam o takim parkiecie, teraz
        mam mozaikę bukową od 13 lat i jest ok. Nic się nie wypaczyło, ale może
        dlatego, że mniejsze listewki niż w parkiecie.
        Już sama nie wiem, dąb mi się nie podoba według mnie wpada w szarą zieleń a
        chciałabym jakiś parkiet w ciepłej tonacji morelowej i żeby było widać słoje.
        Asia
        • margheritka Re: parkiet bukowy 25.03.04, 14:03
          hmmm.... moi rodzice maja bukową mozaikę i wiem ile to nerwów kosztuje. nigdy
          więcej. co do dębu, wiele osób twierdzi, że jest zbyt "powszechny". ja w
          sypialni mam ułożony czerwony dąb. jest ciepły, ma widoczne słoje i jest bardzo
          trwały. polecam

pzdr
          margheritka
        • Gość: Jarek Re: parkiet bukowy IP: 217.153.88.* 26.03.04, 11:03
          Ogólnie drewno bukowe jest nie za dobre na podłogi. Ono jest silnie
          higroskopijne i pod wpływem zmian wilgoci mocno pracuje - przy parkiecie
          zaowocuje to szparami o szerokości zaleznej od pory roku, wilgotności w domu
          itp.
          Przy mozaice to faktycznie może to być mniej dokuczliwe, ale generalnie nie
          polecam.
    • Gość: wanda Re: parkiet bukowy IP: 217.11.133.* 26.03.04, 11:20
      dzieki za wszystkie informacje - moze rzeczywiscie nie ryzykowac. Pszukam debu -
      gdzie mozna kupić dąb czerwony? Nigdy sie z takim parkietem nie spotkałam,

wanda
      • margheritka Re: parkiet bukowy 26.03.04, 11:37
        witam,

mój czerwony dąb jechał parę kilometrów. nie kupowałam go w Wawce. wiem
        niestety, że jest dość trudny do znalezienia. mam nadzieję, że Ci się uda.

pzdr
        margheritka
    • Gość: ada Re: parkiet bukowy IP: *.enformatic.pl 02.04.04, 17:22
      Ja na bukowy nie narzekam. Fakt, że nie mogłam sobie pozwolic na zbyt drogi.
      Mieszkam w bloku -parter.
      W jednym pokoju miałam kupiony buk I klasę i " fachowcy ułozyli " na kleju
      wodnym - niestety po 5 latach miejscami odkleił się , nie ma natomist większych
      szpar.
      Natomiast do drugiego pokoju maiałm parkiet bukowy ponad 15 letni, który leżał
      na strychu - klasa III- wybirany.
      Spodziewałam sie, że po ułożeniu będą od razu szpary. Miałam innego fachowca,
      który od razu kazał sobie kupić klej kauczukowy.
      Parkiet trzyma się świetnie, wszystkie szpary były bardzo dobrze
      zaszpachlowane, 5x Domalux połysk - bo trwały nie tak jak ekologiczne lakiery
      lub mat, półmat. Parkiet ma bardzo ładne słoje, dużo ładniejszy niż I klasa.
      Zalezy kto co lubi - mi się podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka