Dodaj do ulubionych

panele na parkiet

01.04.11, 14:43
Witam,
proszę o informację, czy jeżeli chcę na zniszczony parkiet położyć panele o grubości 10mm i małej ścieralności to czy muszę kłaść pod nie jakieś podkłady czy maty??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marecki_1 Re: panele na parkiet 01.04.11, 18:23
      Podkład wytłumia hałas, więc na pewno się przyda. A pakiet lepiej zerwać, chyba że idealnie się trzyma i nie odchodzi.
      • jadwiszka Re: panele na parkiet 01.04.11, 21:51
        a nie lepiej parkiet wycyklinować i odswieżyc?
        • cyklina-klimkiewicz Re: panele na parkiet 02.04.11, 11:22
          Też tak myślę, bo cyklinowanie bezpyłowe+ polerowanie bezpyłowe to 10zł/m2, a jak dojdzie do tego 2 krotne szpachlowanie to będzie razem z 15zł/m2. Za taką kasę paneli nie kupisz. A takie panele to należy kłaść na macie, lub innym podkładzie izolacyjnym. O tym,że podłoże pod nie powinno być poziome i stabilne, też dobrze pamiętać, wypadałoby aby było czyste bo nakrywanie brudnej starej podłogi matą , może być trudne do użytkowania ze względu na zapachy wydostające się przy chodzeniu. B.Klimkiewicz.
          • dora1211 Re: panele na parkiet 04.04.11, 11:36
            Parkiet jest bardzo stabilny, nic nie lata, raz go już cyklinowaliśmy jakieś 6 lat temu, jednak teraz znowu porobiły się szpary, dziury, ściemniał, brzydko wygląda, dlatego pomyślałam o panelach. dziękuję za odpowiedzi.
            • Gość: eddie Re: panele na parkiet IP: 85.222.74.* 05.04.11, 00:01
              Ja miałem podobny dylemat bo parkiet byl zniszczony wiec wszystko wywalilem az do stropu i od nowa zrobilem podloge - koszty wieksze ale wiem na czym stoje :)
              radzilbym to samo
            • cyklina-klimkiewicz Re: panele na parkiet 07.04.11, 07:31
              Jak jest stabilny i nic nie lata, to po 6 latach użytkowania , nic dziwnego, że wymaga remontu. Po zimie i sezonie grzewczym często są szczeliny związane z przesuszeniem podłogi drewnianej, należy je wypełnić przy cyklinowaniu Bona Mix&Fill, a użycie lakierów z utwardzaczem jak Bona Flow , czy Traffic , da jasną , nie ciemniejącą od światła podłogę. Jako podkład można zastosować Bona Prime Classsic . Parkiet ten można też przyciemnić lub zabarwić.Gdy priorytetem jest jasny kolor, a użytkowanie jest typowo domowe, można też polakierować go Bona Mega ( wszystkie formy :połysk, półmat ,mat i super mat)lub Novia (forma połysk i półmat).Lakiery do domu to jedno składnikowe. Wszystkie NMP FREE, bez rozpuszczalnika i trującego smrodu, bezpieczne dla ludzi. B.Klimkiewicz.
              • sarah_black38 Re: panele na parkiet 08.04.11, 16:54
                Położenie plastikowych paneli na parkiet to świętokradztwo!!! Pomyśl, jak za sześć lat takie panele będą wyglądały. Z cała pewnością, jeżeli tylko dotrwają to będą nadawać się tylko do wyrzucenia :P

Nie rozumiem tego jak ludzie , mając drewnianą podłogę chcą położyć ten szmelc. Odnów parkiet, kup dobrą chemię ( sześć lat temu środki były słabsze niż teraz). Zresztą stary parkiet ma swój urok, nadaje wnętrzu charakteru ... a panele to tandeta !
    • Gość: dawid Re: panele na parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:59
      witam, ja zerwałem cały parkiet bo nie nadawał sie do użytku i na to położyłem od nowa panele, troche wiecej roboty ale mi sie podoba. panele i listwy kupiłem w sklepie inter. na Multiplexi. jak chcesz pooglądaj, może cos ci sie spodoba, pozdro
    • deccoarts Tak!!! 11.04.11, 15:15
      Są takie pianki wyrównujące powierzchnię. Sam tak zrobiłem. Zamiast usuwać stary parkiet po prostu położyłem panele. Zajęło mi to ok 2 godzin i podłoga jak nowa.

Odpada wiele obowiązków jak cyklinowanie i malowanie lakierem. A panele zawsze można zdjąć i położyć nowe. Polecam klasę ścieralności 4. Do domu jak znalazł i w rozsądnej cenie.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Tak!!! 13.04.11, 08:10
        Raczej wyszło z mody zakrywanie starej zatłuszczonej kuchni nowymi płytami karton-gips, zamiast porządnej roboty.Taniej byłoby zamalować farbą olejną, też syfu by nie było widać, a i drzwi nie trzeba byłoby podcinać. B.Klimkiewicz.
    • lipaandrzej2 Re: panele na parkiet 23.09.15, 12:42
      tak należy położyc mate a jeżeli parkiet jest bardzo nierówny to też trzeba go przecyklinować(wyrównać) zeby panele sie nie uginały polecam www.facebook.com/KrainaParkietuLodz?fref=photo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka