Dodaj do ulubionych

adaptacja strychu

17.05.11, 23:06
Przystępuję do załatwiania formalności dotyczących adaptacji strychu. W sumie jest to tylko mały kawałek - 13,8 m2 i w projekcie uchwały mam napisane kilka niezrozumiałych dla mnie spraw, więc proszę o pomoc i wytłumaczenie ew. doradzenie:
Część, którą chcę adaptować przylega do mojego mieszkania, będzie to dodatkowy pokój. Okno jest, dach mamy tylko od strony okna, musimy postawić dwie ściany, przebić się do mieszkania, ocieplić od strony dachu. Wiadomo trzeba będzie przeciągnąć prąd i ogrzewanie.
No i teraz tak: Wyraża się zgodę na adaptację pod warunkiem uzyskania zgody Wydziału Urbanistyki i Architektury UM na użytkowanie lokalu oraz pod warunkiem uzyskania zgody Ministra Infrastruktury na odstępstwo od przepisów Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002. ( czy ktoś może mi to rozwikłać po co ja mam dla dwóch ścian pytać ministra o zgodę?)
I druga sprawa: wnioskodawca pokryje koszty aktualizacji operatu inwentaryzacyjnego i kartoteki budynku wynikające z przebudowy strychu. Czy to jest konieczne? i ile to może kosztować. Czy wystarczy operat szacunkowy ( z dokładnym wyliczeniem kto ile udziałów i metrów będzie miał) od rzeczoznawcy, który wyceniał ten kawałek strychu?
Wcześniej nie było mowy o czymś takim, dlatego trochę mnie zdziwił ten zapis.

Obserwuj wątek
    • jogobe a czego nie rozumiesz? 12.05.12, 13:11
      Napisali Ci czarno na białym co masz wykonać aby legalnie zaadoptować do celów mieszkalnych kawałek strychu.
      • kuka9 Re: a czego nie rozumiesz? 15.05.12, 23:40
        dzięki za refleks :) już rok po...
        a nie rozumiem skąd pomysł z ministrem - zresztą miałam rację i sprawa odkręcona i już załatwiona.
        Co do stropów - to nie było takiej potrzeby - strych miałam za ścianą :)
    • Gość: cromwell Re: adaptacja strychu IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 12.05.12, 13:19
      Ludzie kochane dla 14m2 warto otwierac stropy?
      przeciez to powierzchnia klatki schodowej
      gdzie reszta?
      • Gość: dybko2 Re: adaptacja strychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 08:49
        Jaki w tym widzisz problem?Dla ludzi z ciasnym mieszkaniem każdy metr się liczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka