Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

28.05.11, 17:21
Witam, zastanawiam się jakiego rodzaju ogrzewanie zastosować w swoim domu, który teraz jest w trakcie budowy. Jestem skłonny skusić się nawet na wydanie więcej na początku, ale żeby taka inwestycja się zwróciła. Co proponujecie?
Obserwuj wątek
    • graiyetea Re: ogrzewanie 31.05.11, 13:36
      Moim zdaniem najbardziej ekonomicznym a zarazem komfortowym sposobem ogrzania domu jest kocioł na ekogroszek z zasobnikiem. Piec jest własciwie bezobsługowy i niezwykle wydajny. W zależności od temperatury na zewnątrz zasypujesz go raz lub dwa razy w tygodniu, ustawiasz temperaturę i parametry na sterowniku i właściwie masz spokój. Oczywiście raz na jakis czas trzeba go wyczyścić. Ekogroszek jest bardzo wydajny i niedrogi a dodatkowo ma niską emisję siarki do atmosfery. Sam używam od wielu lat i jestem wielce zadowolony.
      • Gość: KZ Re: ogrzewanie IP: 213.192.88.* 31.05.11, 15:07
        ciekawi mnie, jakie sa Wasze opinie, przewidywania nt. kosztów zakupu urządzenia i późniejszej eksploatacji:
        typowy kocioł na ekogroszek z podajnikiem i pełną automatyką vs
        kocioł kondensacyjny 1 funkc.
        • Gość: xxx Re: ogrzewanie IP: 80.50.131.* 31.05.11, 15:14
          Typowy kocioł na eko-groszek z podajnikiem ok. 6-7 tyś. zł. Koszt eksploatacji 3 tony węgla na sezon grzewczy (pażdziernik-marzec) dom 130mkw, dobrze ocieplony.
          • Gość: KZ Re: ogrzewanie IP: 213.192.88.* 31.05.11, 15:51
            a ile taki kocioł na ekogroszek wytrzyma sezonów, 5 czy 15?
      • Gość: xxx Re: ogrzewanie IP: 80.50.131.* 31.05.11, 15:12
        Większych bzdur już dawno nie czytałem. Jeśli już tak bardzo chcesz reklamować liroja to rób to przynajmniej z głową. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jaki komfort przy ekogroszku?? Wynoszenie popiołu co 2-3 dni to wg. Ciebie czyszczenie co jakiś czas? Nie wspomnę już o syfie w kotłowni. Ekogroszek niedrogi?? Gdzie bo chętnie kupię??
        Jeśli kotłownia ma być komfortowa i w miarę ekonomiczna to tylko gaz z sieci. Jeśli nie ma to wtedy można kombinować z innym źródłem. Ale kocioł na ekogroszek to nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Wiem bo użytkuję, a nie oglądam w supermarkecie.
      • paulina00006 Re: ogrzewanie 29.10.13, 13:54
        Witam, czy ktoś może mi polecić gdzie na terenie Wrocławia mozna kupić solidny piec na ekogroszek w przystępnej cenie?
    • Gość: santos Re: ogrzewanie IP: *.home.aster.pl 31.05.11, 22:00
      Nie wiem czy słyszałeś o czymś takim jak "zintegrowane ogrzewanie". Sam niedawno natknąłem się na ten temat. To połączenie kolektorów, kominka z płaszczem wodnym i kotła gazowego. Połączone to jest jak na tym schemacie www.makroterm.pl/produkty/zintegrowane-ogrzewanie. Po opisie tego systemu wydaje się to interesujące. Ciekawe jak w praktyce.
      • hbinko Re: ogrzewanie 01.06.11, 09:06
        od 2 lat mieszkam w nowym domku 160 mKw, komfort korzystania z elektrycznych mat grzejnych jest nie do przebicia, o tym wszyscy wiedzą i nikt nie zaprzeczy, koszt założenia - najmniejszy z możliwych (ok. 10 000 zł zapłaciliśmy za wszystkie maty), a koszty eksploatacji (zaznaczam, że mamy wszystko na prąd) zaskoczyły nas pozytywnie: w zeszłym roku średnia miesięczna opłata za energię wyniosła 326 zł.
    • buderus-lublin Re: ogrzewanie 02.06.11, 08:32
      Proponuje kocioł gazowy kondensacyjny ze stojącym zasobnikiem c.w.u., kominek z płaszczem wodnym jako alternatywne źródło grzania i oczywiście grzejniki+podłogówka.
      • krzychup8 Re: ogrzewanie 31.07.18, 08:36
        Świetne! alternatywa to pompa ciepła i panele fotowoltaiczne ;)
    • Gość: Rudolf Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.13, 18:04
      Ja postawiłem na ekologię i zainstalowałem piec do spalania pellet. Dobra kaloryczność bo kupuje z Stelmet ,produkt drewna iglastego przy okazji ładnie pachnie. Co ważne nie ma bałaganu w kotłowni bo nie pyli i spala się prawie cały co za tym idzie nie mam problemów z popiołem
      • moricki97 Re: ogrzewanie 27.03.14, 14:34
        Gość portalu: Rudolf napisał(a):

> Ja postawiłem na ekologię i zainstalowałem piec do spalania pellet. Dobra kalor
        > yczność bo kupuje z Stelmet ,produkt drewna iglastego przy okazji ładnie pachni
        > e. Co ważne nie ma bałaganu w kotłowni bo nie pyli i spala się prawie cały co
        > za tym idzie nie mam problemów z popiołem
        Uważam że dobrze wybrałeś . Ja już czwarty sezon opalam pelletem . Dobrze że teraz można w Stelmecie zamówić dowóz do domu pelletu.
        • krzychup8 Re: ogrzewanie 31.07.18, 08:34
          Pellet to pseudoekologia. Spalanie to spalanie, niestety ;/ tym bardziej, że nie zawsze jest dobrze pozyskiwany
          • morlintos Re: ogrzewanie 02.08.18, 11:07
            Niestety tak. :(
    • Gość: Antoszko Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.13, 23:33
      Kiedyś ogrzewałem czym się dało , najczęściej drewnem . Teraz zostałem dalej przy drewnie tylko trochę zmienionym czyli opalam dom pelletem. Pali sie ładnie na całej powierzchni i taniej wychodzi.
    • Gość: Linek Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 20:33
      Postaw na ekologie . Np. na spalanie biomasy takiej jak pellet . W kotłowni czysto , bez czarnego pyłu . Popiolu prawie nie ma , a to co jest wyrzucam pod krzaczki .
      • Gość: Michał Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 08:34
        potrzebuję pomocy, ponieważ mieszkam w Krakowie i do 2018 muszę zmienić ogrzewanie na ekologiczne. Co lepsze gaz czy ogrzewanie elektryczne? Wczoraj zacząłem się rozglądać po urządzeniach elektrycznych i natknąłem się na wiele urządzeń w tym na dynamiczne piece akumulacyjne oraz promienniki podczerwieni. Czytałem też na forach że promienniki są ostatnio bardzo polecane dlaczego ?? Jeśli chodzi o gaz to z tym gorzej bo również jest wiele różnych piecy go gazu. Co wybrać proszę o pomoc.
        • hamakowa Re: ogrzewanie 17.02.15, 14:28
          Ze swojej strony mogę polecić kotły kondensacyjne. Ogrzewania na prąd nie polecam. Jeśli chodzi o konkretne urządzenia, to De Dietrich ma taki fajny kocioł w ofercie: blog.dedietrich.pl/zalety-kotla-mcr3/
      • krzychup8 Re: ogrzewanie 31.07.18, 08:35
        Czysto jest ale to nie znaczy ze ekologicznie. Nie zawsze ;/
        • morlintos Re: ogrzewanie 02.08.18, 11:08
          Owszem, czysto w kotłowni nic nie znaczy, poza wygodą. Potrzebny jest do tego dobrej jakości piec, który uwzględnia normy spalania. Darmowy katalog kotłów dostępny tutaj: swiatoze.pl/katalogkotlow/
    • Gość: pelikan Re: ogrzewanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.13, 17:19
      też uważam, że nagrzewnica to dobry pomysł
      • Gość: antek Re: ogrzewanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.13, 13:29
        nagrzewnica albo jeszcze rekuperator (chociaż chyba jest droższy???) - i jedno i drugie to dobre rozwiązanie
        • morlintos Re: ogrzewanie 02.08.18, 11:09
          Link nie działa. Nie jestem też przekonany, że osiąga się coś więcej z rekuperatorem.
    • krzychup8 Re: ogrzewanie 31.07.18, 08:35
      centralne to centralne
      • morlintos Re: ogrzewanie 02.08.18, 11:11
        To chyba zależy od miejsca, w którym mieszkasz. Nie sądzę, że się sprawdzi w górach zimą w budynku gospodarczym. Poza tym wygląda okropnie.
        • krzychup8 Re: ogrzewanie 06.08.18, 12:55
          lokalizacja zawsze jest wazna
        • iskawaw Re: ogrzewanie 20.08.18, 16:24
          Zdecydowanie promienniki podczerwieni. A np ten: sklep.enerzon.pl/promienniki-podczerwieni/promiennik-podczerwieni-blade-2000-silver-pilot.html
          To nie powiedziałabym, że wygląda okropnie ... a wręcz przeciwnie :)
    • fillaar Re: ogrzewanie 11.08.18, 15:32
      Ja się niezbyt na tym znam...
      • krzychup8 Re: ogrzewanie 16.08.18, 15:15
        To po co ten komentarz?
    • trinasi Re: ogrzewanie 20.08.18, 20:47
      na pewno możesz się wspomóc ogrzewaniem podłogowym
    • max_dara Re: ogrzewanie 21.08.18, 11:22
      Tylko ogrzewanie gazowe plus podłogówka, piece na ekogroszek kupa roboty no chyba że ktoś lubi szuflować węgiel i czyścić piec :)
      • enerbau Re: ogrzewanie 22.08.18, 14:45
        Podłogówka ma sens tylko przy dobrej izolacji do gruntu. Nie jest to najtańsze rozwiązanie, a poza tym zawsze istnieje ryzyko rozszczelnienia systemu i zalania domu.
    • konsultant_viessmann Re: ogrzewanie 27.08.18, 13:30
      Witam,

Stojąc przed wyborem rodzaju ogrzewania warto określić swoje potrzeby a także możliwości jakimi dysponujemy. Wybór urządzenia zależy od wielu czynników m.in. rodzaju budynku, liczby domowników, ale także od tego czy mamy np. dostęp do przyłącza gazowego. Zapraszam do lektury poradnika co wybrać na naszym blogu: TUTAJ
    • lena80k Re: ogrzewanie 06.12.18, 21:37
      Użytkując w domu tradycyjny system grzewczy pamiętajmy o środkach bezpieczeństwa. Warto pomyśleć o czujniku dymu jbpartner.pl/czujniki/758-czujnik-dymu-bateryjny-jbp-127a.html , który w porę zaalarmuje nas o jego wykryciu. Dzięki niemu będziemy mogli podjąć szybkie działania i ustrzec się przed pożarem. Czujnik ten jest małych rozmiarów, łatwo się montuje i jest zasilany na baterie. Posiada wskaźnik zużycia baterii i przycisk sprawdzający działanie samego czujnika.
    • e-kt Re: ogrzewanie 13.12.18, 13:41
      Chyba najbezpieczniejszymi rozwiązaniami grzewczymi są te oparte na odnawialnych źródłach ciepła.
      Inwestorzy, którzy jednak planują nadal korzystać z kotła stałopalnego, powinni wymienić go na nowe, wysokoefektywne urządzenie, na które teraz można dostać dopłatę w ramach programu Czyste Powietrze. Wsparciem finansowym objęte są także inwestycje związane z ociepleniem domu. Warto pamiętać, że skuteczna termoizolacja budynku przy zastosowaniu wysokiej jakości płyt styropianowych EPS to najprostszy sposób na uzyskanie oszczędności na ogrzewaniu bez względu na stosowane źródło ciepła.
    • luty22 Re: ogrzewanie 21.12.18, 12:26
      Gazowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka