kaczor198 31.08.11, 01:29 Pytanie laika, ale nie wiem gdzie zadac, czy welna uzywana jako izolacja przy scianach zewnetrznych ma wysokie wlasciwosci pod katem wyciszania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklina-klimkiewicz Re: Wyciszenie ścian działowych 31.08.11, 08:01 Izolacja akustyczna powinna być stosowana i na podłogach i na ścianach. Wełna na ścianach zewnętrznych to izolacja cieplna. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
tommason Wyciszenie ścian działowych 19.06.12, 07:57 Z tego co się orientuję to ruszyła ciekawa promocja na ekorolki firmy Knauf. Szczegóły pod tym adresem: www.akcjaekoszkola.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weer Re: Wyciszenie ścian działowych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.06.12, 14:51 przed kupnem mieszkania nowego czy starego dobrze sprawdzić, co sąsiaduje ze ścianami naszych przyszłych pokoi (sypialni) - jeśli łazienka lub kuchnia sąsiadów - należy sprawdzić akustykę. Odpowiedz Link Zgłoś
architecturalcruella Re: Wyciszenie ścian działowych 07.11.12, 11:12 Niestety ma niewielkie właściwości wyciszające, raczej cieplne. kaczor198 napisał: > Pytanie laika, ale nie wiem gdzie zadac, czy welna uzywana jako izolacja przy s > cianach zewnetrznych ma wysokie wlasciwosci pod katem wyciszania? Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Wyciszenie ścian działowych 10.11.12, 09:43 "Problem ze ścianami, które nie tłumią dźwięków jak trzeba, pojawia się też w starszych domach, często budowanych bez zachowania standardów, które dziś uznaje się za podstawowe." Że co? W porządnych domach z cegły jest cicho, w nowych blokach z "nowoczesnych" pustaków - nawet tych budowanych przez dobrych i uczciwych deweloperów - słychać każde słowo sąsiada... I z tego, co wiem, bo się w nowych inwestycjach dopytywałam, standard nie zmienił się przez ostatnie 10 lat czyli odkąd kupiłam mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek-dortmund Re: Wyciszenie ścian działowych IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.12, 11:14 Fizyka jest ta sama od zawsze, im ciezszy material tym lepiej tlumi halas, przy welnie kamiennej identycznie, im ciezsza tak od 80kg/m³ tym lepiej tlumi. Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: Wyciszenie ścian działowych 11.11.12, 15:32 co do hałasu to jak tomek pisze im większa gęstość wełny tym lepsze wygłuszenie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejmonter Re: Wyciszenie ścian działowych 19.11.12, 10:50 Zapraszam na mojego bloga, plyty-gipsowe-porady-montera.pl/ poświęcony on jest w całości suchej zabudowie. Przedstawiam na nim możliwości, techniki wykonywania suchej zabudowy, techniki szpachlowania. Pokazuję co można zrobić z płyty kartonowo-gipsowej i nie chodzi tu tylko o ściany czy sufity. Są ciekawostki, trochę historii i matematyki. Płytę potniemy i powyginamy na różne sposoby – jak? - sprawdźcie sami. plyty-gipsowe-porady-montera.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pabloamer83 Re: Wyciszenie ścian działowych 09.04.15, 21:06 Tak. Ma takie właściwości. Jednakże jeśli akustykę w pomieszczeniu jest na naprawdę niskim poziomie, to zaleca się skorzystać z ustrojów akustycznych, które nie tylko wchłaniają dźwięk, ale i poprawią jakość brzmienia. To naprawdę niedrogie rozwiązanie, a pomogło już w wielu domach, salach nagrań. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_moska Re: Wyciszenie ścian działowych 23.04.15, 21:17 Wełna się nie nadaje. To jest izolacja termiczna, nie akustyczna. Dobrym materiałem na ścianę działową jest pustak porotherm aku. Jest dosyć gruby, ale zaprojektowany z myślą o akustyce. Warto o tym pomyśleć na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
drogimex Re: Wyciszenie ścian działowych 28.04.15, 20:48 Witam, do wykonania ścianek działowych polecam pustaki ceramiczne, ewentualnie silikaty. Odradzam tutaj bloczki z betonu komórkowego, gdyż charakteryzują się złymi parametrami akustycznymi, co w mieszkaniu ma duże znaczenie. Pod względem akustyki najlepszym materiałem będzie cegła pełna lub ewentualnie dziurawka, jednakże jest to technologia dużo droższa w stosunku do pustaków czy silikatów, wymagająca jednoczesnie dużej wprawy w pracach murarskich. Więcej szczegółów i porównań materiałów do wykonania ścian działowych wraz z analizą kosztów 1m2 można znaleźć na stronie zbudujmydom.pl/index.php?page=z-czego-wykonac-scianki-wewnetrzne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś