Dodaj do ulubionych

wykładzina PCV - czy szkodliwa?

06.11.11, 12:43
Ostatnio wynajęłam mieszkanie. Jest bardzo ładne i komfortowe. Jednak od miesiąca ciągle męczy mnie uporczywy kaszel. Lekarz w badaniu nie stwierdza niczego i podejrzewa alergię. Jeden ze znajomych zwrócił uwagę na wykładzinę podłogową znajdującą się w dużym pokoju gdzie śpię. Okazało się, że jest to wykładzina PCV. Poczytałam trochę nt szkodliwości produktów PCV i teraz spać ze strachu nie mogę, m.in. o tym, że nad taką wykładziną może unosić się chlorek winylu który powoduje przewlekły bronchit. Trochę mnie dziwi, że tak bylejaki produkt został zastosowany do tak luksusowego mieszkania, chociaż trzeba przyznać, że wykładzina ta jest bardzo estetyczna, i kolorystycznie i pod względem faktury... Jednak martwię się o skutki zdrowotne. Proszę o poradę co ma robić ponieważ jestem załamana. Mam podpisaną umowę z 2-miesięcznym terminem wypowiedzenia a chcę uciec stamtąd natychmiast, tym bardziej, że ten kaszel ciągle mnie męczy (i głównie wtedy kiedy przebywam w tym mieszkaniu).
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 06.11.11, 20:59
      Ta szkodliwość to na etapie produkcji, i to przed laty. Obecnie są nowe technologie zgodne z normami, ale formaldehyd i inne chemiczne dobrodziejstwa cywilizacji , jest w mieszkaniu, szczególnie nowym możliwy. Są możliwe dolegliwości i od klejów, od farb, z płyt OSB i mebli, z gruntów tych do klejów i z różnych budowlanych chemicznych produktów. Tylko trafić co cię uczula i truje jest trudno. Ale,że coś jest do kitu to niestety, prawda.Nieraz nowe meble są uciążliwe. Musisz dojść co nowego jest w mieszkaniu i na co masz uczulenie. Większość tych dokuczliwych da się zneutralizować w prosty sposób i przy pomocy prostych środków, prawie bez nakładów. B.Klimkiewicz.
      • Gość: t Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 00:14
        Chcesz powiedzieć, że obecne wykładziny PCV są 100% bezpieczne? To tylko wpisz w Google "wykładziny PCV szkodliwość"! Ostatni "hit": (te współczesne) wykładziny PCV mają w składzie tzw. plastyfikatory, podejrzewane przez naukowców m.in. o wywoływanie bezpłodności u mężczyzn. W biurach zmierzono nad takimi wykładzinami obecność około 63 potwornie szkodliwych substancji, silnie rakotwórczych. A co z tym, że polimer z czasem się rozrywa i stopniowo uwalniany jest do powietrza monomer - chlorek winylu - wdychany przez ludzi? Jest on większym niszczycielem DNA niż promieniowanie radioaktywne. Jakże by było miło gdyby ktoś udowodnił, że te wieści są nieprawdziwe lub przynajmniej mocno przesadzone... :'
        • cyklina-klimkiewicz Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 08.11.11, 17:16
          Nic nie jest w 100% bezpieczne, ale taka skala szkodliwości, mocno nadymana. Proces technologiczny, jest zgodny z obowiązującymi normami, produkty te są dopuszczone do obrotu. Jeżeli nie ma innych ograniczeń , to użytkować można zgodnie z atestem, a ten ma każdy produkt. Nowe muszą się trochę wietrzyć, jak każda nowa rzecz.trochę mają taki chemiczny zapach, ale nie tylko wykładziny. Może te produkowane bez atestów, z użyciem zastępczych surowców, poza EU, stanowią ryzyko, ale nie wszystkie. B.Klimkiewicz.
      • tiuszka Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 07.11.11, 10:45
        > Ta szkodliwość to na etapie produkcji, i to przed laty.

Czyli naprawdę taka wykładzina PCV jest w 100% bezpieczna do pokoju gdzie się śpi?

> Obecnie są nowe technol
        > ogie zgodne z normami, ale formaldehyd i inne chemiczne dobrodziejstwa cywiliza
        > cji , jest w mieszkaniu, szczególnie nowym możliwy.

Czy taki formaldehyd jest znacznie gorszym zagrożeniem niż ewentualne substancje lotne z wykładziny winylowej (pcv)? Podobno panele drewnopodobne zawierają znaczne ilości takiego formaldehydu, czy to mogłoby znaczyć, że owe panele są jeszcze gorsze od wykładzin winylowych?

A może wykładzinę winylową czymś zabezpieczyć po prostu, np. nawoskować itp. tak aby zablokować ewentualne związki lotne przed wydostawaniem się do powietrza we wnętrzu pokoju? Tylko oczywiście trzeba by się mocno zastanowić nad tym czym, żeby to nie weszło w jakąś reakcję chemiczną i nie dało zupełnie nieprzewidywalnego rezultatu...
    • Gość: gość portalu Re: wykładzina szkodliwa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 15:26
      Każdy PCV twardy i jeszcze bardziej miękki jest szkodliwy.Problem jest z jego siłą szkodliwości i sposobem kontaktu.Można go porównać do azbestu, jest rakotwórczy.Nie jest prosta eliminacja, bo jest najbardziej masowo stosowany i dość wygodny.Jednak rury wodociągowe lepiej zastąpić miedzianymi(cena, technologie). Oprócz nowotworów szczególnie wątroby jest przyczyną bezpłodności mężczyzn i różnych zaburzeń nerwowych u wszystkich, w tym dzieci(ADHD , autyzm, zaburzenia nastroju i pamięci, drażliwość). Z pamięci wymieniam, gdzie można spotkać, jednak oczywiście są inne plastiki nierakotwórcze:miękki plastik (oraz twardy) wykładziny i płytki podłogowe, węże, kable, opakowania, opakowania leków, wyroby skóropodobne, kleje i część farb, rury wodociągowe, kanalizacyjne, pokrycia dachowe, niektóre emulsje, leki, lateksy stosowane również w przemyśle spożywczym i domu, zabawki dla dzieci(wybrane, jest to ograniczone), smoczki.Szkodliwe są dodatki, plastyfikatory, metale np. ołów, rtęć i inne, podgrzany wydziela chlor, w żołądku twardnieje i przecina jelita.Tylko PCV jest na pewno rakotwórczy, dla celów spożywczych jest stosowany prawie nieszkodliwy polietylen(z atestem do celów spożywczych, miękki, przezroczysty, bezbarwny, torebki foliowe).
      • Gość: WODOCIĄGOWIEC RURY PE IP: *.play-internet.pl 26.03.14, 19:46
        RURY Z POLIETYLENU DO WODY TO SĄ RURY SZKODLIWE NAJWIĘCEJ MIEJSKICH WODOCIĄGÓW W POLSCE WYBIERA RURY PE CZYLI Z POLIETYLENU BO NIE KORODUJĄ CO WY MYŚLICIE POLACY ŻE ONI SIĘ PRZEJMUJĄ WASZYM ZDROWIEM WAŻNE ŻE TO GNIŁO NIE BĘDZIE I KORODOWAŁO RURY PRAWIE NA STO LAT LUDZIE PRZEZ TEN ICH ZA SRANY POLIETYLEN NIE BĘDĄ ŻYĆ TYLKO ZMIERAĆ MI PRACOWNIK WODOCIĄGÓW POWIEDZIAŁ ŻE Z TEGO BĘDZIECIE WYMIERAĆ WEDŁUG MNIE TO RURY POLIETYLENOWE TAK SAMO JAK AZBEST JESZCZE GORSZA TRUCIZNA BO W TYCH RURACH PE JEST ETYLEN POLICHLOREK I INNE CZYNNOŚĆI WYTRZYMANIA LEPIEJ JAK BY JUŻ DO WODY PRZESTALI DAWAĆ PLASTIKI I WYRZUCALI TE RURY NA MIEDZ CZY STAL
      • Gość: WODOCIĄGOWIEC RURY PE IP: *.play-internet.pl 26.03.14, 19:51
        RURY POLIETYLENOWE TO BARDZO NISKI STOPIEŃ AWARYJNY TYLKO ŻE TE RURY BĘDA SZKODZIĆ NASZYMU ZDROWIU TO NIE SĄ RYRY TAKIE DOBRE JAK SOBIE LUDZIE MYŚLĄ
    • nawalonych7krasnali Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 24.11.13, 20:15
      Na pewno wypali Ci dziure w podłodze, a pokolenie co się wychowało na pcv ma niedorozwój i nie pokolei w głowie.
    • kuna49 Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 26.11.13, 10:47
      Niby wszystko jest możliwe, ale zanim podejmiesz ostateczna ddecyzje to zastanów się, czy w mieszkaniu nie ma czegoś innego co Cię może uczulać. Bo co do PVC to obstawiałbym na końcu.
    • Gość: 42kz100 Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? IP: 213.192.88.* 26.11.13, 14:07
      długo i często wietrzyć
      należy
    • mp-sebastian Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 28.11.13, 23:00
      Tutaj sprawdź sobie czy warto PCV. Bardzo ładny opis i skuteczny. Warto najpierw szukać informacji w Internecie a potem pytać
      • szczescie29 Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 29.11.13, 23:47
        przepraszam a czy nie pyta właśnie na INTERNECIE?
        • szczescie29 Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 29.11.13, 23:49
          Ten cudowny opis znajduje się na stronie montującej wykładziny, wg mnie niewiarygodne w ogóle
          • szczescie29 Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 29.11.13, 23:50
            sorry niewiarygodne, w ogóle nie jest wiarygodne :D
    • vievior Re: wykładzina PCV - czy szkodliwa? 29.03.14, 21:56
      Szczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę, by wykładzina miała coś wspólnego z bronchitem, ale temat mnie zainteresował i faktycznie, wykładziny takie święte znów nie są. A może pod wykładziną jest jakaś przyzwoita podłoga i można się ich pozbyć (kto wie, może właściciele też o tym myśleli)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka