Dodaj do ulubionych

wymiana drzwi

16.03.12, 14:11
Witam
W łazience, którą remontuję mam metalowe
ościeżnice. Chciałam je usunąć i wstawić nowe, ale ściany są cienkie, jakieś 5
cm. Może ktoś orientuje się, czy znajdę coś w zamian? Może jest jakiś inny sposób na wymianę drzwi i futryn? Proszę, pomóżcie..
Obserwuj wątek
    • bunclik Re: wymiana drzwi 16.03.12, 17:13
      na pewno dostaniesz ościeżnice pasującą na stary otwór drzwiowy popytaj w marketach budowlanych
      • xfinlandia Re: wymiana drzwi 16.03.12, 22:35
        5CM? aj spokoj, to z czego jest ta ściana? niemal 2cm to ma sama glazura.
        Ościeżnice regulowane zaczynają się zwykle od 7,5cm. Bywają typowe, odchudzane ościeżnice 7cm. Ale o 5ciu nie slyszalem.
        Z tym ze to nie problem. Nawet jak kupisz tą na 7,5 to sciane łatwo pogrubić płytą k/g. A tak w ogole to przejdz sie do jakiegos sklepu.. (w markecie raczej nie oczekuj porady... )
        • adaro Re: wymiana drzwi 16.03.12, 23:07
          ściana jest z żelbetonu - taka kabina wstawiana ;) Sama futryna ma grubości 4 cm do tego glazura i klej. Pytałam w Porcie, ale oni niestety nie robią ościeżnic mniejszych niż 7 cm. Nie wiem już gdzie mam szukać... A bardzo mi zależy...
          • pyot Re: wymiana drzwi 17.03.12, 17:13
            :)

ściana jest z żelbetonu - taka kabina wstawiana
            Zgadza się,więc normy wymiarów się już zmieniły co nie znaczy,że...:

Pytałam w Porcie, ale oni niestety nie robią ościeżnic mniejszych niż 7 cm.
            ... ta regulacja dla Twojej ściany jest za duża,szeroka.Wystarczy pod minimalną szerokość opaski podłożyć kawałek płyty G/K z zewnętrznej strony,przedpokoju ?
            Zagipsować,akryl,farba...
            Jeden minus.
            Spory.
            Zmieni się drastycznie szerokość światła drzwi o +/- 10cm.
            -------------------------------------
            Inne:
            1.
            Musisz mieć w okolicy o ile to nie pustynia,firmę zajmująca się nakładkami na ościeża,u mnie są ale może dlatego,że nie mam na horyzoncie pustyni,właściwie to i z piachem nie pamiętam ostatniego spotkania w ilościach sporych :)

2.
            Jeśli nie boisz się majsterkować zrób to sam.
            • adaro Re: wymiana drzwi 18.03.12, 20:42
              Dzięki za pomoc. Z własnoręcznym wykonaniem może być problem, bo i ja, i mąż mamy lewe ręce. Ale może zatrudniony majster coś wyczaruje..
    • Gość: elka Re: wymiana drzwi IP: *.tu.kielce.pl 21.03.12, 17:20
      Ja mogę Ci polecić drzwi z firmy czerwiak.pl . Bardzo solidne i trwałe.
    • Gość: loka Re: wymiana drzwi IP: *.tu.kielce.pl 21.03.12, 21:42
      Może drzwi robione na wymiar. Zobacz w sklepie czerwiak.pl :)
    • leszek_jury Re: wymiana drzwi 22.03.12, 10:30
      a może bez wyrywania zobacz film?

www.youtube.com/watch?v=0prPX6tnuSQ
    • Gość: RobetMaza Re: wymiana drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 15:40
      To może lepiej nie wyrywać tych futryn? Teraz spokojnie można wstawić nowe drzwi na stare futryny. Podcina się drzwi i wymienia tylko zawiasy. Drzwi chodzą bezproblemowo. Jeżeli jesteś tak jak ja z Gdańska, to polecam firmę Twój Dom (ul. Jesionowa). Ta firma drzwi u mojego brata i nie było problemów.
      • Gość: Sonia Re: wymiana drzwi IP: 176.115.80.* 20.06.12, 19:03
        Polecam firmę Drzwi Art z Katowic, my z mężem mieliśmy co prawda inny problem - jednak po wielu poszukiwaniach dopiero tam dostaliśmy fachową poradę i odpowiednie drzwi.
        • adaro Re: wymiana drzwi 20.06.12, 19:58
          Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Drzwi zakupiłam w castoramie firmy polskone - taniej niż w firmowym salonie.
          • andre83x Re: wymiana drzwi 22.06.12, 15:17
            Na stare ościeżnice zwłaszcza metalowe nie polecam montowania nowych drzwi. Mogą być z tego problemy. Napewno nie mają konta, więc lepiej wydać trochę więcej i zamontować nowe drzwi z ościeżnicą.
          • xfinlandia Re: wymiana drzwi 22.06.12, 16:47
            Fakt - niedawno w gazetce marketu ich drzwi byly w niezlej cenie (wiem, bo sam sprzedaje) ale lepsze modele juz bywaja w marketach drozej niz w przecietnym salonie drzwiowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka