fa-fik 30.06.12, 19:06 Witam. Zauważyłem ze beton z którego wylano taras zaczął pękać. Pęknięcia są małe tzn. wąskie ale na całej szerokości tarasu. Da się z tym żyć? Można kłaść na to płytki czy trzeba jakoś to naprawić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: Popękany taras 30.06.12, 21:41 Jest gorąco więc taras, wylewka, wysycha szybko i pęka, trzeba było polewać wodą od czasu do czasu, nic nie szkodzi, można kłaść płytki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Popękany taras IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 01.07.12, 11:03 nadejszla wiekopomna chwila najwyzszy czas zeby zlikwidowac beton i polozyc obojetnie co na podsypce krzyszywa z piaskiem te wszystkie tarasy schody i balkony z odklejonymi kaflami to nie jest fuszerka ciebie to tez dotyczy nie ma zlotego kleju i platynowej zaprawy zeby kafle nie odpadly od betonu to tylko kwestia czasu dlatego dobrze radze skuc betoniaka i sieknac bruk granit plyty stemplowane cokolwiek tylko nie klej i kafle masz jeszcze czas poki ogrod jest w fazie projektu pozniej bedzie coraz gorzej wjechac ciezjim sprzetem pomiedzy gaje i zostaniesz z tym krzyzem do smierci kolejno klejac fugujac silikonujac i znowy to samo pozniej zaczniesz szukac nowoczesnych technologii i znowu to samo pozniej eksperymentowac na wlasna reke i zowu to samo az wreszcie po 30 latach dojdziesz do wniosku ze lepiej i taniej byloby skuc stary beton i polozyc okladzine na podsypce pewnie wtedy juz o mnie zapomnisz i odkryjesz ameryke wieszczac prawdy oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
hitycenowe24 Re: Popękany taras 04.07.12, 13:09 mieliśmy taką samą sytuację. Taras wylany na jesień 2011 a teraz kładliśmy płytki. Delikatne popękania mieliśmy. Faktycznie ktoś tutaj mądrze pisze, że beton to nie jest najlepsze rozwiązanie ale skoro zrobiliśmy już wylewkę to musieliśmy dalej iść w tym kierunku. Na górę poszła wylewką wyrównująca która wypełniła pęknięcia i folia w płynie. Klej prosiliśmy aby osoba układająca płytki smarowała i na powierzchnię betonu i na płytkę i to po całości. Podobno szczeliny są najgorsze bo jak dostanie się woda to na pewno płytka odpadnie. Jeśli taras ten wytrzyma mi 20 lat to będę szczęśliwa - myślę, że każdy inny po 20 latach też trzeba poddawać renowacji i naprawie. www.hitycenowe24.p Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Popękany taras 06.07.12, 11:18 Znam taras na betonie,płytki na cement,który ma ponad 20 lat i jest sicher.No ale problem w tym,że jest suchy,bo na stropie piwnicy.Niestety tarasy na ziemi,z nienajlepszą izolacją mogą sprawiać kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowitam Re: Popękany taras 28.03.14, 11:04 A ja chcę robić kafle na schodach przed domem, ale mam betonowe póki co. Czy ten wpis dotyczy też takich zabiegów?? > najwyzszy czas zeby zlikwidowac beton i polozyc obojetnie co na podsypce krzysz > ywa z piaskiem > te wszystkie tarasy schody i balkony z odklejonymi kaflami to nie jest fuszerka Odpowiedz Link Zgłoś
autoryzowany Re: Popękany taras 05.07.12, 23:46 Taras zaczął pękać ale kiedy ??? Pęknięcia "zszył bym" żywicą , na to hydroizolacja dwuskładnikowa np atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/hydroizolacje/detail/15-hydroizolacje/flypage/2186-atlas-woder-duo.html?sef=hcfp do tego koniecznie klej rozpływny , aby wyeliminować pustki powietrzne pod płytką np taki atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/kleje-do-plytek/detail/6-kleje-do-pytek/flypage/2152-atlas-plus-mega.html?sef=hcfp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krogulica Re: Popękany taras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 08:25 Ja mam deski tarasowe modrzewiowe i nic nie pęka, wszyscy działa tak jak działać powinno. Gdybyście chcieli zainwestować w coś porządnego i na lata to polecam tutaj sklep.drewbud.pl/deska-tarasowa-modrzewiowa-c-1_22.html Deska tarasowa w dechę :) Odpowiedz Link Zgłoś
blechert.pl Re: Popękany taras 08.07.12, 23:11 My najczęściej skuwamy tarasy nawet nowe i kładziemy płyty lub kostkę na gruncie. Wtedy jest pewność że płytki nie będą odłaziły 3x na 10 lat. Pozdrawiam. Zdjęcia granitu na www.blechert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jan-majster.pl Re: Popękany taras 09.07.12, 15:12 szkoda, że nie podesłałeś fotki ciekawe czy te pęknięcia są duże i jak głębokie. teraz można sobie gdybać. zobacz materiał: www.chemiabudowlana.info/balkony,art,1670,szukaj,pop%C4%99kany%20beton,,klejenie_ceramiki_na_cemencie_wedlug_mapei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel Re: Popękany taras IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 15:55 Postaram sie żeby fotka w najbliższym czasie znalazła się w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Popękany taras IP: *.ip.netia.com.pl 17.07.12, 08:54 Polecam poradę specjalisty od tarasów www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id653,jak-naprawic-taras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darez Re: Popękany taras IP: *.unknown.vectranet.pl 17.07.12, 13:33 www.budujeko.pl#pwid=8ab033e18ff64d309b5c4522388051a7 Od czego rozpocząć budowę domu energooszczędnego?" "Jakie okna i drzwi wybrać? "Jak prowadzić energooszczędny tryb życia?" "Jak dobrać instalację słoneczną?" - na te i inne pytania tylko w BudujEko.pl znajdziesz szczegółowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaartur07 Re: Popękany taras IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.14, 20:19 Taras na wylewce jest stosunkowo drogi. Znalazłem na necie wyliczenia dla 35 m2 tarasu. Wyszło ponad 9000 Pln. Ja ułożyłem z płyt granitowych gran-art na podbudowie. Szybko i dużżżżo taniej - niecałe 3500 Pln ( układałem sam). Efekt rewelacyjny. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
voldek88 Re: Popękany taras 27.03.14, 21:05 Pewnie będzie dalej pękać, myślę, że powinieneś pomyśleć albo o poprawie tego efektu gruntowanie albo zdecydować się na inny rodzaj nawierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
kotarbas Re: Popękany taras 28.03.14, 09:14 Da się jeszcze uratować tylko trzeba czymś wypełnić, a tu każdy będzie miał pewnie inny sposób. Bo teraz to już nie ma co kombinować skoro beton jest. Odpowiedz Link Zgłoś