Dodaj do ulubionych

jakie kominki?

04.12.14, 19:22
kominki na wegiel to ma sens?
Obserwuj wątek
    • wulkanis Re: jakie kominki? 05.12.14, 12:46
      Piecyki weglowe, czy tez tzw. kozy, szczególnie te ze spora odslaniajaca szybka sa naprawdę fajne. Rozpalanko idzie szybko i po 15 minutach robi się ciepo w np. nieogrzewanym przez weekend salonie. Ja sobie chwale i polecam.
      • maxedam Re: jakie kominki? 06.12.14, 14:42
        Sa toche inne od drewnianych, glownie wizualnie ale zdecydowanie tansze w eksploatacji. Jak sobie tak policzyć ilość spalanego drewna i wegla w trakcie sezonu grzewczego to wegiel wychodzi zdecydowanie na plus. Szczeolnie jelsi kupujesz taniej, w workach przez internet. To fajna altenatywa dla stale rosnących cen drewna.
    • iwonapiorkowska Re: jakie kominki? 09.12.14, 11:11
      Ja też mam kozę :) Można w niej palić zarówno węglem jak i drewnem. Ciepło robi się już po kilkunastu minutach polecam. Kupiłam w decomania.pl i dostałam spory rabat mimo, iż to była moja pierwsza rzecz zakupiona w ich sklepie.
    • vitcas Re: jakie kominki? 19.12.14, 09:26
      @henry1024, ogrzewanie nawet po zagaszeniu kominka determinuje przede wszystkim dobór odpowiedniej obudowy. W większych pomieszczeniach, gdzie rzeczywiście chce się zatrzymać ciepło, dobrze jest wybrać obudowę akumulacyjną. Wpłynie to także na zaoszczędzenie sporych kwot, gdyż w ten sposób odzyskuje się energię cieplnej z kominka nawet po ustaniu pracy.
      • ne-n Re: jakie kominki? 28.07.15, 23:46
        Kominek to zazwyczaj dodatkowe źródło ciepła. Choć można też zdecydować się na model z płaszczem wodnym, który bez problemu ogrzeje cały dom i podgrzeje wodę krążącą w instalacji c.o. Firma www.piecbud.net.pl wykonuje takie kominki na zamówienie.
    • ga_ndalf Re: jakie kominki? 30.07.15, 12:19
      kominek to na drewno powinien być, ewentualnie na brykiet, ale na węgiel?;) dziwny pomysł;)
    • zalotym Re: jakie kominki? 04.08.15, 12:23
      Myślę, że lepiej jest inwestować w ekologiczne rozwiązania. Przykładem może być biokominek, który nie wydziela dymu, sadzy i popiołu. Zamontować można go w każdym pomieszczeniu, nie trzeba go podłączać do wentylacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka