alycja-alycja 13.09.04, 17:27 uzalezniona od seksu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtech451 Re: SEKS 13.09.04, 20:03 Hm, ciekawe. A jakie są objawy tego uzależnienia? Bo ja od 25 lat jestem uzależniony i mam nawet dwa dorosłe dowody swego uzależnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_xx Re: SEKS 14.09.04, 09:31 Napisz. Tu nic dobrego cię nie spotka. Ludzie tego nie rozumieją! Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: SEKS 14.09.04, 09:40 Ludzie wielu rzeczy nie rozumieją-alkoholizmu,pracoholizmu,seksoholizmu ,anoreksji,bulimii ,netoholizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_xx Re: SEKS 14.09.04, 12:39 hepik1 napisał: > Ludzie wielu rzeczy nie rozumieją-alkoholizmu,pracoholizmu,seksoholizmu > ,anoreksji,bulimii ,netoholizmu... Mylisz się. ludzie współczują alkoholikom, jest tyle AA, pomagają przy anoreksji czy bulimii, pracoholizm traktuja z przymruzeniem oka, a z seksoholizmu się śmieją. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: SEKS 14.09.04, 13:59 Sądzę, że większość ludzi ma różne problemy z seksem, ale się tego wstydzą i wyśmiewają tych, którzy mają odwagę o tym mówić. Jestem alkoholikiem trzeźwym od prawie siedmiu lat (1X),chodzę cały czas na mitingi, a ponieważ też mam problemy z seksem założyłem grupę dla takich jak ja nieszczęśników. Było super, w porywach nawet 10 osób, również kobiety, wspaniałe mitingi, szczere, niesamowite wypowiedzi. Przetrwaliśmy może dwa miesiące. Zostaliśmy sami z kolega, reszta zrezygnowała ponieważ... wyśmiewano ich. Sam słyszałem jak jeden prymityw drwił z koleżanki: Ty, ty masz problemy z seksem? Zaraz ci je rozwiążę, cho no tylko, itd. Wcale sie nie dziwię, że przestała przychodzić:( Co jakis czas wracam do tego tematu na mitingach AA, ale większość osób to niestety zakłamani katole (jak większość polskiego społeczeństwa zresztą) i dają mi wyraźnie do zrozumienia, że temat jest niemile widziany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelo Re: SEKS IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.04, 15:15 fibin, ty jesteś niekatolem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allex Re: SEKS IP: *.futuro.com.pl 17.09.04, 23:53 Bo z tym seksem to trochę tak jest, że problem pojawia się najczęściej jako objaw nieradzenia sobie z tym samym z czym nie radzi sobie alkoholik. Alkoholik używa akloholu erotoman uprawia seks. alkoholik rezygnuje z alkoholu a erotoman? Najczęściej próbuje swój seks "cywilizować" i średnio mu to wychodzi. O ile alkoholik może przestać pić i z dumą wypiąć pierś po ordery. Pokonał gorzałę!!! To seksoholik z czego może czerpać poczucie mocy? Alkoholikowi, któremu odebrano gorzałę i który nie ma pojęcia o byciu i życiu z kobietą inną niż własna matka co da poczucie mocy i odbuduje poczucie wartości jak nie seks? Niestety problemy z seksem to problemy na terapię a nie na grupę wsparcia. A co się dzieje, że seksoholicy nie chcą korzystać z terapii? Może ktoś z was ma jakieś zdanie na ten temat Allex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: SEKS IP: *.oc.oc.cox.net 18.09.04, 00:24 A jakie są założenia takiej terapii,warunki wstępne?Czy również zachowanie pełnej (100%) abstynencji?Jeśli tak ,to byłoby to tłumienie jednego z głównych popędów (instynktów).Spotykałem ludzi,u których jest to silny mechanizm kompensacyjny,a nie "czyste" uzależnienie (nawet nie krzyżowe)-trudno mi coś powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allex Re: SEKS IP: *.futuro.com.pl 18.09.04, 19:36 Pytanie: po co jest seks? Jak alkoholikowi można zadać podobne pytanie podobne pytanie; po co jest głód? Seks można uprawniać dla "podregulowania" uczuć, można aby oddać się komuś kogo kochamy. Głód jest po to aby jeść i żyć. A może być po to aby pić i objadać się? Trudno wymagać "tłumienia" popędu ale trzeba poznać popęd Warunki terapii - napiszę za 3 dni uyjeżdżam Allex Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_xx Re: SEKS 24.09.04, 12:22 Warunkiem jest pełna 100% abstynencja min 6 miesięcy. Bardzo trudno jest o terapię. Bardzo trudno jest też zdiagnozować seksoholizm czy erotomanię. Trzeba tu powiedzieć, że są to 2 rózne rzeczy. Erotomania jest wrodzona, seksoholizm tak jak alkoholizm nabyty. Te problemy dopiero wychodzą na światło dzienne. Psycholodzy unikaja takich problemów i są do tego nie przygotowani. Wiem ponieważ juz dwuch mnie odesłało a trzeci nie wie co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: SEKS 22.09.04, 11:04 No cóż, ochrzczono mnie nie pytając o zgodę i wychowano w wierze katolickiej i strachu przed Bogiem. Od jakiegoś czasu jestem jednak, jak to pięknie ujęła moja przyjaciółka Jamelia, multireligijny, czyli z różnych religii staram się wybrać to co najlepsze (bardzo subiektywnie oczywiście) a najbliższy jest mi buddyzm. Prof. Leszek Kołakowski w Niezbędniku inteligenta w ostatniej Polityce powiedział, że buddyzm jest jedną z najpiękniejszych i najmądrzejszych wiar,jakie ludzkość stworzyła. A z drugiej strony strasznie mnie śmieszy, gdy słyszę, że Leonard Cohen (bardzo lubię jego piosenki) zamieszkał w jakimś klasztorze buddyjskim w USA i dzień rozpoczyna o 2:30 w nocy! Budda nauczał o drodze środka i unikaniu przesady w jakąkolwiek stronę. I sądzę,że miał absolutną rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
valpoliczella Re: SEKS 26.09.04, 21:59 Hepik , ze Cie tak zacytuje z innego formu, "nic dodac, nic ujac!" Kto jak kto. ale Ty nic z tych rzeczy nawet nie probujesz zrozumiec, bo wydaje Ci sie, ze nie masz z tym problemu (juz)! O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu34 SEKS...lubię to!! IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 16:12 To jest ciekawe stwierdzenie... Jednak wątpię,aby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darrq Re: SEKS IP: *.kastelik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:33 czy uprawiasz sex z przypadkowo poznanymi osobami? Odpowiedz Link Zgłoś