IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 10:40
Czym najlepiej pomalować podbitkę drewnianą oraz podpory i wience nad
wejsciem i kiedy.Zamknelam stan surowy domu.Chciałabym miec jasny kolor taki
jak jest teraz.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: Podbitka 10.01.05, 19:07
      Podbitkę drewnianą można przeszlifować i polakierować lakierem bezbarwnym do
      drewna. Nie musi to być jakiś super lakier- wystarczy wodny jednoskładnikowy,
      bo przecież po suficie się nie chodzi.
      Można pociągnąć lakierobejcą np na biało - coś w stylu bardziej angielskim.
      Ważne jest szlifowanie przed lakierem i po 1 warstwie, wtedy sufit będzie
      gładki, nie będzie się czepać kurz i łatwiej czyścić pajęczyny.
      Lakierować najlepiej przed malowaniem ścian i przed zrobieniem podłóg, bo jest
      to dość brudna robota (pył ze szlifowania i możliwość zniszczenia podłogi).
      pozdr
      • Gość: Agata Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:19
        Dzieki za porade napewno skorzystam, ale w moim przypadku chodzi o podbitke,
        wience i słupy na zewnatrz, czy moge tak samo ja potraktowac? Moze czym
        jednoczesnie na grzyby itp. Dzieki za zainteresowanie!
        • klubiale1 Re: Podbitka 11.01.05, 21:38
          Sorry. U mnie podbitka jest wewnątrz, a wieńce i podpory też są, więc nie
          skojarzyłam. Popatrz może w marketach budowlanych na jakiś drewnochron lub coś
          takiego.
          pozdr
        • Gość: mif Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:07
          Na podbitkę masz czas po ociepleniu budynky. Nikt nie będzie jej zrywał, żeby
          położyć styropian lub wełnę powyżej podbitki. Drewno z biegiem lat będzie
          ciemniało (szybciej tam, gdzie docierają promienie słoneczne wieńce, słupy).
          Podkład grzybobujczy i lakier do powierzchni zewnętrznych. Dobry, bo nie
          będziesz poprawiać tego co roku. Maluje się na "ziemi" i zakłada już gotowe.
          Pomyśl o lakierze koloryzującym. Nie ciemnym, ale tonującym jasną (dłużej)
          podbitkę i ciemniejące słupy. Może również będzie Ci się podobać.
          • Gość: Agata Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:48
            Dzieki ludzie, mam juz blade pojecie co dalej. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka