Gość: Agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 10:40 Czym najlepiej pomalować podbitkę drewnianą oraz podpory i wience nad wejsciem i kiedy.Zamknelam stan surowy domu.Chciałabym miec jasny kolor taki jak jest teraz.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: Podbitka 10.01.05, 19:07 Podbitkę drewnianą można przeszlifować i polakierować lakierem bezbarwnym do drewna. Nie musi to być jakiś super lakier- wystarczy wodny jednoskładnikowy, bo przecież po suficie się nie chodzi. Można pociągnąć lakierobejcą np na biało - coś w stylu bardziej angielskim. Ważne jest szlifowanie przed lakierem i po 1 warstwie, wtedy sufit będzie gładki, nie będzie się czepać kurz i łatwiej czyścić pajęczyny. Lakierować najlepiej przed malowaniem ścian i przed zrobieniem podłóg, bo jest to dość brudna robota (pył ze szlifowania i możliwość zniszczenia podłogi). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:19 Dzieki za porade napewno skorzystam, ale w moim przypadku chodzi o podbitke, wience i słupy na zewnatrz, czy moge tak samo ja potraktowac? Moze czym jednoczesnie na grzyby itp. Dzieki za zainteresowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: Podbitka 11.01.05, 21:38 Sorry. U mnie podbitka jest wewnątrz, a wieńce i podpory też są, więc nie skojarzyłam. Popatrz może w marketach budowlanych na jakiś drewnochron lub coś takiego. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:07 Na podbitkę masz czas po ociepleniu budynky. Nikt nie będzie jej zrywał, żeby położyć styropian lub wełnę powyżej podbitki. Drewno z biegiem lat będzie ciemniało (szybciej tam, gdzie docierają promienie słoneczne wieńce, słupy). Podkład grzybobujczy i lakier do powierzchni zewnętrznych. Dobry, bo nie będziesz poprawiać tego co roku. Maluje się na "ziemi" i zakłada już gotowe. Pomyśl o lakierze koloryzującym. Nie ciemnym, ale tonującym jasną (dłużej) podbitkę i ciemniejące słupy. Może również będzie Ci się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Podbitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:48 Dzieki ludzie, mam juz blade pojecie co dalej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś