Dodaj do ulubionych

VAMPIRZE pomóż!

14.02.05, 08:23
Wiem, że Ty mi pomożesz. Bardzo proszę o jakieś namiary na stronę intern.
gdzie znajdę przepisy czy normy dotyczące sposobu liczenia powierzchni
mieszkania. Jutro mam obmiar nowego mieszkania z developerem, który z tego co
zdołałam się już wywiedzieć będzie mi "wciskał" różne dziwne rzeczy. A ja
chciałabym mieć argumenty poparte przepisami prawa. Sprawa jest dla mnie
bardzo pilna.Proszę - jeśli możesz - pomóż. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: VAMPIRZE pomóż! 14.02.05, 17:42
      Za wiele ci nie pomoge. Bo sprawa w obmiarze budynków jest niezwykle
      skomplikowana.
      Poczytaj dokładnie to:
      dom.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=13538&typ=401
      www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=188
      www.hetman.com.pl/wiedza/wiedziec61.php

Załamac się mozna.
      W sumie, jak developer ci zmierzy, to musisz to tak przyjąc.
      • marek_53 Re: VAMPIRZE pomóż! 14.02.05, 19:14
        Zasady wymiarowania i wynikające z tego powierzchnie pomieszczeń określa
        dokumentacja techniczna.(projekt architektoniczno-budowlany).Podane na nim
        wymiary nie uwzględniają grubości tynków.Jeżeli np. pokój ma wg. dokumentacji
        wym. 4x5m=20m2 w rzeczywistości może mieć (odliczając gr.tynku 1,5cm na każdej
        ścianie) powierzchnię ok. 19,85m2. Tolerancja wymiarów w budownictwie dawno
        temu wynosiła 1cm a ponieważ aktualnie wzrósł poziom wykonawstwa nie sądzę aby
        ta poprzeczka została obniżona.Zdarzają się jednak przypadki(prawdopodobnie i
        na tym forum ni tak dawno), że różnica wymiarów pomieszczenia (jego przeciwnych
        boków dochodzi do kilku cm)ale jest to niedopuszczalne.
        Pzdr.
        • vampi_r Re: VAMPIRZE pomóż! 14.02.05, 20:12
          Mnie developer dokonywał pomiaru wg normy ISO, czyli nie dodawał grubości tynków do uzyskanych wyników.
          Wiem jednak, że niektórzy (ci mniej uczciwi) developerzy poslugują się starą normą PN. Z tego, co wyczytamy z załączonych przeze mnie linków wynika, że obie normy są obowiązujące i brak wykładni, którą stosować.

Trzeba niestety zdać się na uczciwość developera.
          • Gość: ik33 Re: VAMPIRZE pomóż! IP: *.totalizator.com.pl / *.devs.futuro.pl 15.02.05, 08:27
            Dziękuję za odzew. Przeczytałam i po raz kolejny przekonałam się, że żyjemy w
            państwie absurdu. Mamy prawo, które pozwala zrobić tak, albo tak, no może
            ewentualnie tak, chociaż może by inaczej. I jak zwykle "szary obywatel" dostaje
            po d... . Trudno, byłam na to przygotowana. Niemniej dziękuję za pomoc i życzę
            mimo wszystko miłego dnia.
            • Gość: Asia obmiar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:00
              niedlugo odbieram mieszkanie, w umowie napisane mam ze powierznia jest liczona
              bez tynkow. Jka w tej sytuacji w momencie odbioru mieszkania proawidlowo je
              wymierzyc?
              • Gość: sam Re: obmiar? IP: *.totalizator.com.pl / *.devs.futuro.pl 24.02.05, 12:11
                Tak jak podpowiada zdrowy rozsądek. Długość razy szerokość każdego
                pomieszczenia równa się jego powierzchni.
                • Gość: andrzej Re: obmiar? IP: *.man.bydgoszcz.pl 25.02.05, 19:55
                  przypadkowo przeczytałem Twój e-mail. Sprawa jest bardzo prosta. Dokładnie jest
                  uregulowana w Polskiej Normie PN-70/B-02365 WEDŁUG KTÓREJ:pomieszczenie równe
                  lub większe od 2,20m - 100%, pomieszczenia od 1,40m - 2,20m włącznie-50%
                  powierzchni, pomieszczenia o wysokości mniejszej od 1,40m - pomija się
                  całkowicie. Musisz jednak znaleźć wśród znajomych osobę z uprawnieniami
                  budowlanymi, która wykona inwentaryzację mieszkania, podpisze sie pod nią - i,
                  jeżeli będzie się ona różnić od wykonanej przez developera, masz podstawę do
                  interwencji. Twoje pomiary - zakładając, że nie posiadasz właściwych uprawnień -
                  możesz powiesić nad łóżkiem. Przepraszam za prawdę, ale nie ja ją wymysliłem,
                  chociaż między innymi z niej żyję. Pozdrawiam.
              • vampi_r Re: obmiar? 24.02.05, 17:56
                Gość portalu: Asia napisał(a):

> niedlugo odbieram mieszkanie, w umowie napisane mam ze powierznia jest liczona
                > bez tynkow. Jka w tej sytuacji w momencie odbioru mieszkania proawidlowo je
                > wymierzyc?

Nie bardzo wiadomo, co oznacza "bez tynków".
                Czy to znaczy,że mierzy się powierzchnię tak, jakby tynków nie było, czy tak, że tynków się nie dolicza do wymiaru.

Wg załączonych powyżej linków - jak developer ci zmierzy, musisz to przyjąc.
                Brak jest jednoznaczności w tej dziedzinie.
                Uczciwy developer mierzy od tynku do tynku. Nieuczciwy doda jeszcze do otrzymanych wymiarów grubość tynku (3-4 cm).
                • Gość: Asia Re: obmiar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:08
                  mnie sie wydaje ze " bez tynkow" oznacza ze obmiar mieszkania bym robiony przed
                  polozeniem tynkow.....ale jak narazie nie udalo mi sie tej sprawy wyjasnic :(
    • krewetka Re: VAMPIRZE pomóż! 01.03.05, 14:27
      ja tez mam w umowie " bez tynków" probowalam sie czegos dowiedziec, ale bardzo
      miła Pani nie potrafiła na moje pytanko odpowiedzieć, wg mnie " bez tynkow"
      oznacza ze tynki nie wchodza w powierzchnie mierzonego mieszkania, jak jest w
      rzeczywistosci to się okarze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka