camel_3d 15.02.05, 22:17 mam na scianei plytki ze szlofowanego gresu. Czym najlepiej wiercic w tym otwory? POMOCY! Ostatnio testowalem rozne wiertla na kawalkach tych plytaek i kazdy kawalek peka.. oj... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_53 Re: wiercenie gresu-POMOCY 15.02.05, 23:06 Jeśli to jest gres to żadnym wiertłem bez udaru nic nie zrobisz a z udarem będzie pękać. Jeśli to są otwory pod puszki elektr. to mała szlifierka kątowa z dobrą tarczą diamentową. Jeśli otwór na brzegu płytki można użyć elektr. przecinarki do płytek z tarczą diamentową chłodzoną wodą. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: wiercenie gresu-POMOCY 16.02.05, 10:20 nie to sa otwory do umocowania stelaza kabiny prysznicowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepsiejszy Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:48 Sam gres przewiercisz, przy wyłączonym udarze, wiertłem do szkła badz wiertłem do betonu-tym będzie ciężej. Póżniej to już normalnie - wiertło do betonu i udar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:59 bez udaru i małe obroty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelkotoniak Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 22:02 witam Polecam wiertła Heller sukces gwarantowany moja firma ułożyła ok 15 000m2płytek głównie gres polerowany również ale wiertło kosztuje ok 70 zł 0604192084 Do wszyskich prac polecam profesjonalne narzędzia Odpowiedz Link Zgłoś
marek_53 Re: wiercenie gresu-POMOCY 16.02.05, 11:06 Rzadko układam gres na ścianie ale często na podłodze i wiercę otwory przeważnie o10mm bez problemu. Klej pod płytkami musi być jednak dobrze związany ok. 1 tydzień od klejenia. Podczas przechodzenia wiertłem przez płytkę stosować zwolnione obroty i co chwilę zanurzać wiertło w wodzie aby go nie spalić. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: 193.24.24.* 16.02.05, 12:47 W ostatnia sobotę własnie przerabialismy ten temat i rzeczywiscie tragicznie sie w gersie kreci - zwłaszcza polerowanym ok 16 otworów robione było przez cały dzień i prawie wszystkie otwory mocowalismy na fugach bo tak szło lepiej a było tak: nasz majster miał jakąs lepsza widie Hammerbohrer SDS-plus, którą znalezlismy potem tylko na stronie niemieckiej ale tylko 6 mm - wiec najpierw robione były nim otwory i to jakos szło ale jak była potrzeba wiekszego otworu to poprawiane było zwykła widią kupioną w Polsce i tu niestety zdarzyło sie ze czasami odrobinke odprysło na całe szczescie gres jest jednolity wiec w srodku ma ten sam kolor i akurat udawało sie to zakryc albo odprysło w takim miejscu gdzie prawie nie widac ale niestety przy końcu pracy nawet i to super wiertło nie dało rady i sie złamało natomiast najgorsza było krecenie dziury gdzie nie było fugi no i tego super wiertła, robiona była z 1,5 h i poszły tzn. starły sie przy tym 2 wiertła - ale udało sie i nic nie pekło podsumowując - my nie uzywalismy udaru bo lepiej krecic 2 razy dłuzej niz miałaby płytka peknąc i wtedy bylby wiekszy kłopot no i do tego trzeba anielskiej cierpliwosci i w końcu powinno sie udac klej pod płytkami musi byc dobrze i równo rozprowadzony bo jakby sie trafiło na puste miejsce to płytka prawie na pewno sie rozpadnie (dlatego jak probowałes na sucho na płytce nie przymocowanej do podłoza to ona pekała) Tylko teraz jak czytam inne wypowiedzi to widze ze moze robilismy jeden bład - zbyt duze obrotu, moze rzeczywiscie na małych obrotach szłoby lepiej jezeli komus uda sie znalezc jakis inny super patent - to chetnie z niego skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: 193.24.24.* 16.02.05, 12:50 aha i oczywiscie wiertła co chwile były moczone w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiszon Re: wiercenie gresu-POMOCY IP: *.teleton.pl 17.02.05, 08:50 a a kupiłem sobie kiedyś wiertło diamentowe i nie miałem problemu, fakt szło ciężko trzeba było wręcz lać wodą ale żadnych odprysków aa i bez udaru na średnich obrotach Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: wiercenie gresu-POMOCY 17.02.05, 19:53 bylem wczoraj w sklepie, facet doradzil mi wiertlo do plytek. poprobowalem w domu na "wolnej" plytce, przez 5 minut wywiercilem 2 mm, al ebez odpryskow i bez pekniecie plytki. Odpowiedz Link Zgłoś
competer1 Re: wiercenie gresu-POMOCY 17.02.05, 20:19 Znalazłem cos takiego: tiny.pl/hh8w Odpowiedz Link Zgłoś