Dodaj do ulubionych

domek letniskowy nad jeziorem

IP: *.inpoland.pl 04.05.05, 18:54
Po długim "weekendzie" spędzonym nad jeziorem zaczęłam zastanawiać się nad
kupnem działki i budową domku letniskowego.

Zajrzałam na to forum i przeszły mnie dreszcze. Nie zdawałam sobie sprawy, że
może się pojawić tak wiele komplikacji.

Mam pewne wnioski jednak potrzebuję jeszcze wielu porad doświadczonych osób.

Na dzień dzisiejszy sprawa przedstawia się następująco:
- rolnik chce sprzedać kawał pola (4ha) złożył podanie o podział na działki
rekreacyjne, ale już ponad rok na nią czeka (czy coś w ogóle z tego będzie???)

- ja bym taką działkę chętnie kupiła, no powiedzmy 1500m2, wodę i prąd można
doprowadzić (na oko ok 50m) ale nie wiem czy ceny są takie same w całej Polsce
czy różne (mam na myśli koszt podłączenia, czy też zgody na podłączenie mediów
a nie wykonanie) słyszałam o cenie 2000zł za podłączenie prądu, czy to możliwe?

- Domyślam się, że najtaniej wykonają tą budowę ludzie z okolicznych wsi.

- najchętniej sama zaprojektowałabym domek, bo gotowce są zwykle za duże albo
nie takie; czy cena takiego projektu może wynieść aż 8 tyś? powierzchnia ok
30m parterowy ogólnie prosty (taką cenę znalazłam w jednym z postów, ale to
chyba dotyczy jakiegoś większego domu)???
zorientowałam się też, że można przekształcić gotowy projekt i te poprawki też
kosztują, czy faktycznie ktoś to sprawdza jak się buduje i czy projekt zgadza
się w 100% z efektem końcowym?

- jak duże powinno być szambo, ile ono kosztuje i w ogóle czy są jakieś inne
sposoby pozbywania się nieczystości na takiej wakacyjnej działce... na prawdę
nie wiem.

- poproszę osoby zorientowane o linki do artykułów, stron firm itp, które
pomogłyby mi znależć TANI (na ile to możliwe), PROSTej konstrukcji DOMEK
LETNI, RACZEJ NIE DREWNIANY (pożar, cena, kradzież itd)z góry bardzo dziękuję;
może mogę gdzieś za darmo poradzić się eksperta (osobiście) czytałam coś o
muratorze ale jeszcze muszę sprawdzić.

- spróbuję dowiedzieć się o plan zagospodarowania przestrzennego tej
miejscowości ... przez telefon. Mam nadzieję, że to jest możliwe, bo to 180 km
od w-wy.

- proszę o pomoc, za wszelkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam tych, którzy
mają swoją ostoję w cichym miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: murowany Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:23
      > czy różne (mam na myśli koszt podłączenia, czy też zgody na podłączenie mediów
      > a nie wykonanie) słyszałam o cenie 2000zł za podłączenie prądu, czy to

2 tys. zl to moze byc jeszcze malo - duzo zalezy od wybranej mocy przylaczeniowej, w GZE kaza sobie placic 95 zl od kazdego kW. Wiec te 2 tys. zl to jest tylko za to, ze trzasnies drzwiami w energetyce.
      Drugie tyle to bedzie podlaczenie (robocizna+material+sprzet za przylacze napowietrzne 4 zylowe dl. 25 m juz ze skrzynka na licznik i zabezpieczenia to ok. 2 tys. zl).

Zaprojektowac mozesz sobie ewentualnie koncepcje domku i z nia isc do architekta. 8 tys. za projekt na zamowienie to malo - moze to byl jakis maly dom, nieskomplikowany albo rzniety z gotowca:) - oczywiscie tu mowa o domu calorocznym jednorodzinnym ok. 100 m2.

Co do szamba to trudno mi sobie wyobrazic jak inaczej mozna pozbywac sie nieczystosci jesli nie ma kanalizacji sanitarnej. No moze jeszcze stara dobra slawojka/wychodek/haziel i raz na pol roku chlop z lopata:)
      Szambo powinno wystarczyc 3 m3 - ceny zbiornikow z tworzyw sztucznych nie sa wysokie, wyjdzie tyle samo co za trzasniecie drzwiami w energetyce:)

Pozdrawiam!
      • Gość: onnn Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:19
        Murowany ,Ty to jestes ciety na energetyke..;)))
        prawda jest chyba taka że jezeli rozliczane przyłączenie jest wg ryczałtu
        (czyli. 95/kW w GZE) to za tyle doprowadzą na działkę , bez trzaśnięcia ;))
        pozdrawiam
        • Gość: murowany Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:10
          eeeee, nie wydaje mi sie, niestety to nie Szwecja a Polska i doprowadzenie sieci na wlasna dzialke na wlasny koszt i trzeba to jeszcze przekazac na rzecz energetyki.
          Przypominam, ze wlascicielem GZE jest szwedzki koncern Vatenfall. W Szwecji bodajze dostawcy mediow maja obowiazek doprowadzenia sieci jesli wystepuje o to potencjalny uzytkownik.
        • Gość: wami4 Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:19

Re: domek letniskowy nad jeziorem
          Autor: Gość: onnn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          Data: 04.05.2005 20:19 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          Murowany ,Ty to jestes ciety na energetyke..;)))
          prawda jest chyba taka że jezeli rozliczane przyłączenie jest wg ryczałtu
          (czyli. 95/kW w GZE) to za tyle doprowadzą na działkę , bez trzaśnięcia ;))
          pozdrawiam

--------------------------------
          a guzik prawda. licza i doliczaja rozne, przerozne uslugi i musisz placic jak
          checesz miec swiatelko.

• Gość: melisa Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.inpoland.pl 04.05.05, 21:38
        Jeżeli chodzi o prąd to potrzebuję tyle, żeby korzystać z czajnika elektrycznego
        i... o kurcze zapomniałam o ogrzewaniu, podgrzewaniu wody.... Ucieszyłam się
        przedwcześnie, że stac mnie na działkę a tu okazuje się, że to jeden z
        mniejszych wydatków.

Pisząc domek letniskowy miałam na myśli domek używany w sezonie letnim tzn, od 2
        do 5 tygodni w roku plus "weekendy", więc jeśli chodzi o powierzchnię to miałam
        na mysli ok 40m2 ale takich projektów gotowych nie znalazłam. Jedyny, który w
        miarę mógłby być to murator c95 Dom Cichy (choć i tak jest za duży)w zasadzie
        wystarczyłby parter.

czy taki dom można ogrzewać prądem, bo jak myślę, że jeszcze gaz trzeba by było
        dołączyć to zastanawiam się czy taka impreza w ogóle się opłaca zważywszy
        standardowy urlop jaki mi przysługuje...

dzięki za odpowiedzi, może czegoś jeszcze się dowiem
        • Gość: mif Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:35
          Taniej wyjdzie wynajęcie domku letniskowego. 40m2 to za mały. Ani się w spódnicy
          zawrócić. Policzmy:
          Kuchnia - 4 m2
          Łazienka - 2,5m2
          Salon - 20 m2 (gdzie będziesz siedzieć z gośćmi, daleko od domu, w czasie ulewy?)
          2 sypialnie po 6,5 m2 - 13 m2
          Hol i ścieżki komunikacyjne - 3 m2
          Razem 47m2 doliczając ściany ok. 60 m2 zabudowy. Można z poddaszem, ale dochodzi
          klatka schodowa lub schody w salonie - automatycznie salon większy i
          zaoszczędzisz na powierzchni zabudowy raptem 15 m2. Z projektami, pozwoleniami,
          przekształceniami, zagospodarowaniem terenu, może zamkniesz się w 100 000 zł.
          Przez sezon zimowy będziesz drżeć, czy nie okradli, nie zniszczyli jacyś
          wandale. A w lecie, też takie przypadki się zdarzają. Sprzątanie po zimie.
          Zwożenie pościeli, garnków, tv i innych rupieci, koniecznych do przetrwania,
          przez weekend. Na zamknięcie sezonu, droga powrotna gospodarstwa, do domowych
          pieleszy. Uwiązana do jednego miejsca, bo musi się zamortyzować...
          Czy nie lepiej wybudować dom mieszkalny, mieszkać cały rok "na wakacjach" i
          dojeżdżać do pracy? Życie na wsi jest tańsze, a różnica, w pełni pokrywa wydatki
          związane z dojazdem do pracy.

W swoich rozważaniach nie uwzględniłem pomieszczenia gospodarczego na kosiarkę,
          kajak itp. Coś jednak nad jeziorem i na 15a trzeba robić, nieprawdaż?
          Pozdrawiam mif
          • Gość: melisa Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.inpoland.pl 05.05.05, 19:05
            Tak, prawdą jest, że ciągle się zastanawiam... bo trudno jest znaleźć coś po
            środku, pomiędzy takim domem całorocznym a malutkim drewnianym domkiem na
            działkę w mieście.
            dziękuję za odzew
            • Gość: mif Re: domek letniskowy nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:32
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503
              Poczytaj to i pogadaj z bliskimi, czego mogą oczekiwać przy zmianie środowiska.
              Może to sposób na miejski stress?
              :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka