Dodaj do ulubionych

rozliczenie VAT za materiały

IP: 193.110.99.* 23.06.05, 10:40
Witam,

mam problem, więc i pytanie do osób z większym doświadczeniem w remontach. Za
chwilę odbieram klucze do mojego pierwszego mieszkania. Mieszkanie jest nowe,
więc trzeba je wykończyć - kafelki, podłogi, ścianki itp. Początkowo plan był
taki, że koszty wszystkich materiałów budowlanych weźmie na siebie nasza
ekipa remontowa, która po prostu wystawi nam fakturę za całość. Wczoraj
jednak okazało się, że ekipa nie bardzo chce brać na siebie materiały - z
racji jakiś progów podatkowych czy innego diabła dowiedzieliśmy się, że
dostaniemy fakturę tylko na robociznę. Materiały musimy kupić sami -
oczywiście z 22% Vatem.
Moje pytanie więc brzmi: czy takie zachowanie jest typowe. Czy znacie dobrą
ekipę, która nie robi takich problemów? A może to moje oczekiwania są
wygórowane.
Dzięki z góry za odpowiedź.
Kim
Obserwuj wątek
    • heatron.pl Re: rozliczenie VAT za materiały 23.06.05, 10:52
      Niestety problem jest typowy. Fima wykonująca robotę z materialami na różnicy
      VAT-u traci 15% do czasu odzyskania pieniędzy z US. Oczywiście żądanie zwrotu
      VAT jest przez US nie lubiane więc malo kto chce ryzykować. Pozostaje tylko
      nadplata VAT-u w następnych miesiącach. Przy dużych obrotach problem jest maly,
      ale przy niskich obrotach moze się okazać ze firma traci plynność finansową po
      2 miesiącach.
      • Gość: Hydraulik Re: rozliczenie VAT za materiały IP: *.u.wavenet.pl 24.06.05, 07:56
        Obawiam się że problem istnieje nawet przy dużych obrotach. Ja prowadzę firmę
        hydrauliczną i wzięcie na siebie VATu z kwoty 15000zł netto jest problemem. A
        takie piniądze płaci sie za materiał do średniego domku wraz z piecem. W
        miesiącu trzy takie inwestycje. Prosto policzyć .... + 15%.
        Pozdrawiam
        • rikitikitak1 Re: rozliczenie VAT za materiały 24.06.05, 08:42

• Gość: x Re: rozliczenie VAT za materiały IP: *.tele2.pl 24.06.05, 09:41
      Mamy tu jeden z dobrych przykładów jakie skutki przynosi zatrudnianie z tzw.
      ekipy. Są to tylko robotnicy samozarejestrowani, a nie usługodawcy z
      prawdziwego zdarzenia. W przypadku umów o roboty budowlane, wszelkich kwestii
      związanych z gwarancją, czy właśnie stawki VAT klient jest tu na straconej
      pozycji. I bardzo dobrze, oszczędności są pozorne, a z czasem rynek może
      znormalnieje i skończą się lewizny.
      • kim5 Re: rozliczenie VAT za materiały 24.06.05, 11:42
        To co zrobić????
    • longwoman Wyjaśnić blondynce:) 24.06.05, 12:52
      Proszę, bo przeczytałam wątek i nie wiem czego nie wiem: - też chcę zatrudnić
      ekipę do remontu. Czego mam wymagać, żeby dali mi potem fakturę na wszystko od
      siebie, czy faktury na mnie ze wszystkich sklepów? to o to chodzi? Jaka jest
      różnica, finansowa, oczywiście?
      • heatron.pl Re: Wyjaśnić blondynce:) 24.06.05, 13:45
        Różnica to 15% na materiale.
        A co robić ? Nic. My - wykonawcy musimy to brać na siebie.
        • Gość: RS Re: Wyjaśnić blondynce:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 13:49
          A czy każda firma remontowa może żądać od US zwrotu 15% VATu? Czy są firmy,
          które tego nie mogą robić?
          • kim5 Re: Wyjaśnić blondynce:) 24.06.05, 14:07
            Niby wykonawcy muszą to brać na siebie, ale co z firmami, które nie chcą tego
            zrobić? Czy jest jakieś wyjście?
            Kim
            • Gość: x Re: Wyjaśnić blondynce:) IP: *.tele2.pl 24.06.05, 15:06
              Zatrudnić firmę wykonawczą i zawrzeć z nią umowę o roboty budowlane zgodnie z
              zasadami k.c. I firma musi być płatnikiem VAT. Zlecenie roboty innemu
              wykonawcy, a w dodatku w niepełnym zakresie, pozbawia inwestora znacznej części
              uprawnień wobec wykonawcy. Oszczędności wynikające z zatrudniania takich ekip
              są pozorne, a ryzyko zbyt wielkie. W ostatnich latach powstało wiele takich
              pseudo firm budowlanych.
              • kim5 Re: Wyjaśnić blondynce:) 24.06.05, 15:44
                Wszystko jest OK, tyle że:
                firma nie chce brać na siebie materiałów, a jedynie robociznę. I tylko na
                robociznę chce mi wystawić fakturę VAT.
                Podobno to typowe.
                Kim
                • Gość: gość Re: Wyjaśnić blondynce:) IP: *.u.wavenet.pl 24.06.05, 22:22
                  Zasada jest prosta: od podatków i smierci się nie ucieknie....
                  Podatki zawsze płaci końcowy klient, ja dogaduje się z hurtownią żeby mi dali
                  taki rabat że mogę ten VAT ukryć w cenie netto.
                  Inaczej się nie da :)
                  • heatron.pl Re: Wyjaśnić blondynce:) 24.06.05, 23:06
                    Oczywiście, że się da. Firmy, które nie biorą na siebie klopotu z różnicami w
                    stawce VAT tną galąź, na której siedzą. Za chwile żeden klient nie będzie
                    chcial zaplacić 22%, bo i po co. Ja biorę to na siebie bo to jest z korzyścią
                    dla klienta a ja jakoś sobie poradzę.

A z hurtowniami jest tak, że dają rabaty klientom indywidualnym, i to duże. Ale
                    wykonawca dostaje zawsze większe. Jeżeli rozliczy się to uczciwie - zawsze
                    wyjdzie taniej zakup przez wykonawcę.
    • Gość: Hanka Re: rozliczenie VAT za materiały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:29
      Ja tez bede wykanczac wkrotce mieszkanie i tez sie z tym spotkalam. Efekt jest
      taki, ze zamiast brac 1 ekipe do wszystkiego biore osobno do parkietu z
      parkieciarzem, do drzwi z majstrem od drzwi, bo w sklepach mi zaproponowano 7%
      Vat tylko z wykonaniem. Chetnie zatrudnie jeszcze kogos do glazury w kuchni i
      lazience, kto kupi z nizszym Vatem. Ale oszalec mozna z takim remontem, w
      dodatku robotnikow trzeba zgrac ze soba w odpowiedniej kolejnosci. Koszmar!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka