Dodaj do ulubionych

DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU

IP: *.ericsson.net 05.07.05, 15:05
Kochani, poszukuję wszelkich porad dot. przeniesienia domu: ile to kosztuje,
kto to robi (w internecie nic na ten temat nie mogę znaleźć!), czy warto to
robić, jakie są koszty. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej
dziedzinie? Interesuje mnie następujaca kwestia: kupuje dom drewniany na
czyjejś działce , zlecam jego rozbiórkę i przewóz na nowe miejsce i tam
zmontowanie z powrotem. Wiem ,ze sa tego typu usługi ale nic nie mogę znaleźć
wiec bliczę na odzew... Pozdrawiam. Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: cyk Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:02
      Kiedyś, przed laty znajomi taka operację przeprowadzili, ale było tak:

Znaleźli wieś na Kurpiach, dom był z bali. W okolicy była ekipa, która umiała
      takie domy stawiać i, jak sądzę, tylko dzięki temu operacja była w ogóle
      wykonalna. Oni rozebrali i znowu postawili, naprawiając przy okazji to co było
      trzeba.

Poszukaj więc w ten sposób, po wsiach, góralach..., na Internet raczej nie
      licz....

• murowany Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU 05.07.05, 20:48
      To jest niewielki zakres specjalistow znajacych sie na czyms takim. Chata chacie nierowna, byle goral moze nie miec pojecia o jakiejs kurpiowskiej chacie bo ojciec, dziad i pradziad gorala w inny sposob machali siekierka niz na Mazowszu czy gdzies tam.
      • Gość: cyk Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:57
        Nie wiedziałem, że to aż takie róznice, ale z tego co pisze murowany wynika, że
        trzeba tych ludzi szukać niedaleko chaty :)
        • murowany Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU 05.07.05, 21:05
          Wiesz, jak taki ciesla bedzie inteligentny i sprytny to poradzi sobie z kazda metoda budowania domow drewnianych. Ale jak jest debilem, ktory tylko na jeden sposob potrafi machac siekierka, to mamy problem.
          Pod uwage wziasc jeszcze to, ze przenosiny takiego domu moga okazac sie po prostu nieoplacalne. Drewno moze byc przegnite, zjedzone itp. itd. Na pierwszy rzut oka tego nie widac. Zwyczajny ciesla nic specjalnego w tym temacie nie powie. To dopiero moze wyjsc w czasie rozbiorki jak belki w dloniach ida w pyl. Jesli chalupa ma jakas wartosc zabytkowa, to jej ratowanie moze okazac sie sensowne. Ale ratowac trzeba z glowa. Tego byle kto nie zrobi. Ja jedynie wiem, ze taki problem istnieje ale nie zajmuje sie zawodowo rewitalizacja budownictwa drewnianego, od tego sa inzynierowie, ktorzy maja obkute atlasy mykologiczne i wiedza jakiego grzyba czym zaatakowac. Jesli chce sie swoje pieniadze dobrze ulokowac, uniknac problemow za 5 czy 10 lat to nie radze oszczedzac juz na wstepie.
          • Gość: agata Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU IP: *.ericsson.net 06.07.05, 08:17
            Wielkie dzięki za odzew. Niestety, chyba macie rację, ale problem polega na
            tym, ze i na przenosinach i na budowie mozna się na ekipie nieźle "przejechać".
            Miałam cichą nadzieję, że moze jednak isnieją firmy specjalizujące się w tego
            typu sprawach... Nadal byłabym wdzięczna za każdy post w tej sprawie, może
            nawet ktoś się na taka operację kiedys pokusił??? Pozdrawiam. A.
    • Gość: jakub Re: DEMONTAZ I PRZENIESIENIE STAREGO DOMU IP: 80.51.14.* 11.07.05, 20:22
      Witam serdecznie.Mam taki sam problem ze znalezieniem opisu takiej
      operacji.Prosze o podanie informacji jeżeli sie Pani czegos dowie.Z wyrazami
      szacunku.
      jakub66@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka