Dodaj do ulubionych

KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM

IP: 195.85.249.* 25.07.05, 15:56
Witam, wlasnie niedawno robilem zestawienie kosztow, jakie ponosze mieszkajac
w domu jednorodzinnym. Jesli kogos by to interesowalo to ponizej
przedstawiam ich szczegolowy podzial (mieszkam w polowie blizniaka na dzialce
850 m kwadr, pow mieszkania 160 m kwadrat):

1. gaz = do ogrzewania mieszkania, wody i do gotowania srednio 1000 pln zima
i
500 pln latem (stawki za 2 miesiace)

2. prad = normalne uzytkowanie plus oswietlenie ogrodowe plus pompa ogrodowa
ze studni glebinowej do podlewania dzialki plus naped do otwierania bramy
garazowej plus naped do otwierania bramy wjazdowej: razem ok. 200 pln za 2
miesiace

3. woda: ok. 250 pln za 6 miesiecy (bez podlewania ogrodu bo mam wykopana
studnie glebinowa z pompa na prad);

4. szambo: 160 zl na 1,5 miesiaca (2-3 osoby w domu) poj szamba 15 m
szesciennych (15 tys. litrow)

5. kosz na smieci: 6,5 pln za pojemnik 120 litrow raz na 2 tygodnie

6. podatek od nieruchomosci 100 pln raz na rok

RAZEM daje to 7 756 pln rocznie czyli 646 pln miesiecznie.

Moje mieszkanie ma 160 m kwadratowych. W tym jest podpiwniczenie, parter,
pietro i uzytjkowe poddasze. Ocieplony. Okna drewniane dwuskrzydlowe.
osczedny
piec gazowy. sterowanie elektroniczne temperatura w mieszkaniu. roletki
zewnetrzne w oknach. glowice termostatyczne na kazdym grzejnku purmo w celu
oszczednej pracy kaloryferow, woda do podlewania ogrodu z pompy, oswietlenie
ogrodowe, wspolna sciana z sasiadem z blizniaka = jedna sciana "ciepla", w
sypialni, w salonie i w drugim pokoju okna tarasowo balkonowe przez cala
sciane
(wieksza strata ciepla niz przez mur). Baterie w lazienkach i w kuchni z
mieszaczem 9mniejsze zuzycie wody), pompa do wody zapewnia ciepla wode w
kranie
od razu po odkreceniu kurka. Budynek zwrocony generalnie swoimi oknami na
wschod, poludnie i zachow. sciana polnocna jest wspolna z sasiadem

Powyzsze koszty mozan by "zbic" do ponizej 500 pln an miesiac gdyby:
zrezygnowac z podlewania trawnika i roslin ozdobnych, zlikwidowac oswietlenie
ogrodu i elewacji budynku, zakrecic grzejnki do minimum w pomioeszczeniach,
gdzie sie bywa sporadycznie, wyeliminowac kapiele w wanie na rzecz
brodzika....
it p itd....

Licze,ze wywiaze sie dyskusja....
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 25.07.05, 18:29
      Bardzo interesujace, dzieki - to duzo uczy.

> 6. podatek od nieruchomosci 100 pln raz na rok

Korzystaj jak tylko mozesz ! Takie podatki to juz nigdzie na swiecie nie
      istnieja (cena manipulacyjna wyslania podatku do czlowieka jest chyba wyzsza
      niz 25 euros, czyli 100 pln).

Ja mam pod Paryzem 200 m2, dwa podatki: tzw. lokalowy i gruntowy, jeden byl
      1850 euros, drugi 1950 euros w 2004 roku.

Lokalowy (taxe d'habitation) to ten ktory placa ci, ktorzy mieszkaja.
      Gruntowy (taxe foncière) to ten ktory placi wlasciciel nieruchomosci.

W podatku gruntowym jest wywoz smieci (ktory wlasciciel sciaga z lokatorow gdy
      taka konfiguracja).

O ilosci smieci nie decyduje kazdy mieszkajacy, tylko gmina. To jest circa 400
      euro rocznie (w tej taksie fonciere). Zbiorniki na smiecie dostarcza gmina (bo
      one musza pasowac do ciezarowek na smiecie z dzwigami na zbiorniki).
      3 razy w tygodniu zbiorniki z zwyczajnymi smieciami, 1 raz w tygodniu
      opakowania plastiki-kartony, 1 raz w tygodniu butelki po winie (albo szklo). Do
      tego gmina dostarcza dowolna ilosc ogromnych workow papierowych na zielone
      (trawa, chwasty, przycinane krzewy - palenie jest absolutnie zakazane, grzywny
      ogromne).
    • ela.tu-i-tam Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 25.07.05, 18:52
      Gwoli scislosci i uczciwosci, do kosztow domu jednorodzinnego trzeba dolozyc
      koszta utrzymania budynku (elewacja raz na 15-20 lat, zmiana kaloryferow od
      czasu do czasu, czyszczenie dachu z mchu co kilka lat, czyszczenie rynien,
      baniak elektryczny na ciepla wode ma "dlugosc zycia" 12 lat, itp).

Jestem akurat w trakcie elewacji (moj dom ma 20 lat), i koszt jest dosc
      przygniatajacy ze tak powiem.
      • Gość: karol kk IP: *.play-internet.pl 19.07.13, 12:16
        witam
        Tak tu kazdy liczy tylko koszta (gotówke wydaną na pewne rzeczy ale...) korzystania ,ale czy ktos porównał wielkosc domu do mieszkania bo przewaznie jest x 3 ! i tak teraz koszt utrzymania/opłat m2 jest znacznie niższy w domu ! a poza tym nikt nie wziął pod uwage komfort domu ... brak sąsiadów ,hałasu, garaz na samochod , brak ulotek imprez ,ogrodek i wiele innych plusów ! ja mieszkam na 52 m2 blok , 1 pietro ... czynsz z zaliczka na wode i ogrzewanie + fund. remontowy + smieci = miesiecznie 550 zł na 3 osoby(zameldowane tylko 2) do tego prad okolo 100-120 zł srednio bo w zime wiecej pradu na swiatło idzie bo ciemno szybko ... + podatek od nieruch. i grunt okolo 90 zł rocznie... tak wiec suma = ok. 670 zł miesiecznie ! to wole np doplacic te 100 zł miesiecznie i miec swoj garaz ogrod i chate x 3 wieksza ! cisza spokoj - niepoliczalne ! teraz mieszkam 10 m od ulicy (olsztyn) halas potezny skzyzowanie ,przystanek ogólnie przy otwartych oknach nie mozna ogladac TV bo nic nie słychac ! i nikt mnie nie namowi na mieszkanie w bloku ! jezeli juz to przynajmniej 70 m2 z garazem i na odludziu ,ale to juz koszt okolo 350 tys zł a za taka cene mam dom z dzialka - surowy zamkniety i jezioro 5 min drogi od domu w 450 tsy sie zamkne pod klucz ! i spodziewamy sie 2 go dziecka a ogrod i duzy dom to o wiele wiekszy komfort niz kiszenei sie w mieszkaniu ! a i zapomnialem dodac ze juz sie wkradli mi do piwnicy 2 razy !
    • Gość: mif Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 23:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=21097942
      Nie jest policzona wizyta kominiarza, ale w tym roku musi mnie odwiedzić (przepisy)
    • amoch1 Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 26.07.05, 09:55
      ja niestety mam wyższe koszty utrzymania, dom ma 40 lat, nie wymienione okna i
      drzwi wejściowe i niestety przez to więcej płacę za ogrzewanie gazowe. Ponadto
      kwota, którą podałeś na pewno w tym roku będzie wyższa gdyż bardzo późno w tym
      roku przyszło do nas lato...nie żartuję ale piec wyłączylismy w tym roku
      dopiero w maju, a do zmarźluchów zdecydowanie nie należymy....
      • zoni-system Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 26.07.05, 21:40
        To ciekawe co piszecie,mnie sie wydawało ,że to ja zawsze ponoszę najwyzsze
        koszty,ale jak widzę ,róznie to bywa.
        Mieszkam w domu o powierzchni 150 metrów kwadratowych,typowy kanadyjczyk.
        Za prąd płacę miesiecznie w zimie 650 złotych ,a w lecie 250 złotych z tym ,że
        ja mam ogrzewanie elektryczne.Na jesieni wymieniłem u siebie okna,szewc bez
        butów chodzi ,bo w poprzednich zimach płaciłem po 800 złotych miesięcznie.Za
        wodę/cztery dorosłe osby płacę mniej wiecej 250 złotych ,raz na pół
        roku.podatek gruntowy 100 złotych na rok.Do tego płacę miesięcznie 340 złotych
        tak zwanego czynszu ,firmie administrującej za co mam nieograniczony wywóz
        śmieci dwa razy w tygodniu,pełną ochronę osiedla,pielęgnację zieleni
        wspólnej,wymianę piasku w piaskownicy w ogródku dla dzieci,pielęgnację zieleni
        osiedlowej,oraz konserwację sieci kanalizacyjnej.Mam dla Was jedna dobrą
        radę,mnie to nie dotyczy bo mój ogódek jest mini,załóżcie sobie osobny licznik
        na wodę ogrodową,bo wtedy jej cena jest o połowę niższa ,bo nie płaci sie za
        odbiór wody przez kanalizację. Wiem,że jeszcze są mozliwości ograniczenia
        kosztów,takie jak docieplenie stropu,bo jest nie najlepsze,oraz wymianę
        ostatnich dwóch okien.Życzę sukcesów w walce z kosztami.
        zoni-system@gazeta.pl
        www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679
    • andrzej.nowakowski KOSZTY Zburzyć gierkówki 3 razy droższe od domku 27.07.05, 04:09
      Za 65 m2 mieszkanie w Waszawce płacić muszę 780 zł czynszu bez opłat za prąd i
      gaz. jeśli ,,((prowokator)),, topiku płacić może jak twierdzi
      500 zł .za 160m2 z działką 850 m2 dzięki za wskazówki albo mnie co miesiąc
      naciągają na fikcyjne koszty i tu patrzę na rachunek z administracji za
      czerwiec 360-zł za ogrzewanie . Paranoja grzejniki zimne już od połowy maja .
      Sumując 500 zł : 160m2 bliżniaka = ok.3 zł.. za m2 domku
      Blok!!!!780 zł : 65 m2 mieszk.....= ok.10 zł zam2 w spółdzielczym kołchozie
      Jestem pierwszy na liście petycji zburzyć kołchozy będą uzbrijone tereny pod
      nowe mieszkania trzy razy tańsze . Jedena tylko przeszkoda czy odwagi nie
      zabraknie wszak ,,(( kołchozowe życie )) ,, wielu Polaków jest na rękę tzw.
      esztabiszmentu.
      Łatwo w tym kołchozowym systemie o prawie służalczą zależność na lokatora .
      A tak w ogóle co ci ludzie widzą w tej Wrszawce .Wyburzyć gierkówki pod nowe
      inwestycje mieszkaniowe z prawdziwegozdarzenia. Albo ........... i tu
      pozostawiam miejsce puste oby nie zajęłe go czarne szcenarjusze a juz są
      symptomy poważne 82 % emertów musi pobierać tzw. specjalne dopłaty do czynszu
      za mieszkanie oczywiście z podatków naszych niestety. Trzymaj się czytelniku
      niebawem możesz dołaczyć do kolejki po pomoc jeśli już w jakis sposób nie
      jesteś na garnuszku pomocy społecznej .
      • noddy Re: KOSZTY Zburzyć gierkówki 3 razy droższe od 04.09.05, 11:02
        Ja za mieszkanie w 62 metrowym płacę 398 zł (w tym woda i ogrzewanie). 2 dorosłych, 2 małych dzieci. Mieszkanie jest szczytowe, rogowe ale blok z cegły (10 letni). Nie chcę mieszkać w domku bo boję się właśnie kosztów; tutaj np. kruszy się wylewka na balonie, spółdzielnia wymienia, ja się nie marwtię.
        Boli mnie tylko brak ogródka :(
        • jan-w Re: KOSZTY Zburzyć gierkówki 3 razy droższe od 04.09.05, 16:58
          Koszty mieszkania we własnym domu, z oczywistych względów, będą znacznie niższe
          niż w mieszkaniu ( porównuję nowe - dom i mieszkanie). W domu płacisz tylko za
          siebie, a każda oszczędność przynosi bezpośrednie efekty. W bloku płacisz za
          niepłacących sąsiadów, tłum urzędników, prezesów itp, wodę która wycieka przed
          dotarciem do piwnicy itp. Płacisz za prąd w oświetlonej całą noc klatce
          schodowej, jeśli ktoś zablokuje włącznik, a twojej oszczędności ciepłej wody,
          nawet nie zauważysz, skoro płacisz za ilość m2 lub osób. Taki system zachęca do
          rozrzutności.
    • Gość: err Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 09:17
      ooo, dziwne tu rzeczy wypisujecie.
      dosyć długo czytam to forum i wszyscy miłośnicy domów (albo myślący o domu) tu
      mówią, że mieszkanie w bloku jest b. drogie, a we własnym domku jest za darmo.
      A tu nagle takie koszty....
      No to jak to w końcu jest?
      • Gość: marcin Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.chello.pl 27.07.05, 09:26
        Za darmo to nawet czystszym powietrzem trudno oddychać ( uzdrowisko ) i
        opłata klimatyczna , a ty sznowny przedmówco chcesz korzystać za darmo
        z przywileju w Polsce jakim jest dach nad głową upadłeś chyba na głowę .
        • Gość: autor Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.chello.pl 02.09.05, 09:54
          odświrzam topik za ile koszty utrzymania mieszkania
          • Gość: mucha.j Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:15
            Bardzo ciekawe informacje. Ja sama własnie się wprowadzam do nowego domu i z
            obawą patrzę na koszty, jakie mnie czekają. Zwłaszcza gaz..... Dom niby
            ocieplony, ale co będzie to nie wiem...
            Pozdrawiam i dzieki za wyliczenia, trochę pozjasnia sprawę.
    • Gość: sed Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.09.05, 10:54
      + czekający nas podatek katastr(of)alny
      • lkc Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 05.09.05, 15:39
        No tak - nikt tego jeszcze pod uwagę nie bierze.
        Nie mam jeszcze doświadczeń z mieszkaniem w domu do którego sprowadziłam się
        dwa miesiące temu. Na razie liczę tak (oczywiście teoretycznie)(na miesiąc)
        - 100zł prąd
        - 18zł śmieci
        - 300zł gaz (pół roku grzanie + woda)i 150zł pozostałe pół roku (tylko woda).
        - 80zł woda
        - podatek 150zł
        i to chyba tyle - czyli razem wychodziłoby 5230 / rok, na m-c coś około 440zł.
        Dla porównania w poprzednim mieszkaniu płaciłam:
        - czynsz - 120zł m-c
        - prąd (ogrzewanie) - 900zł / 6-mcy
        - prąd (pozostała część roku) - 400zł
        - gaz - 150zł m-c
        - podatek 18zł
        razem rocznie: około 4600, czyli ok. 380 m-c za 3 razy mniejsze mieszkanie.
        W Przeliczeniu na metr:
        W bloku: 10zł za metr / m-c - 37m2 bez ogródka
        w domku: 4,4zł za metr / m-c - 100m2 z ogródkiem
        Nie wiem czy nie zbyt optymistycznie podchodzę do wysokości rachunków za gaz
        przy grzaniu 100m powierzchni, i braku nowych szczelnych okien (no niestety nie
        starczyło kasy w tym roku), ale i tak rachunek wydaje się prosty - lepiej w
        domku niż w bloku, no i taniej, jakby nie było.
        • Gość: tato-niania Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM IP: *.chello.pl 05.09.05, 20:18
          Prawie dobrze policzyłeś , zakładając , że nie masz aktualnie
          bliźniąt niemowlaków do codziennej kąpieli i prania pieluch ,
          bo to dodatkowy koszt ok 170 zł. miesięcznie i wtedy możesz
          (można starać się o zasiłek , jak się łapiesz w dochodach im nmiej tym lepiej )
        • jan-w Re: KOSZTY MIESZKANIA W DOMU JEDNORODZINNYM 05.09.05, 22:19
          Jeśli masz dobrze ocieplony dom i wymienisz okna ( życzę dobrej sytuacji
          finansowej :-) ), na dom tej wielkości wydasz w zimie na gaz mniej.
    • milek39 re 07.08.13, 16:50
      Ja też mam domek jednorodzinny, ale nigdy nie robiłem takiego podsumowania. Jak go projektowaliśmy to z myślą o niskich kosztach utrzymania (zamontowaliśmy kolektory). Może więcej zainwestowaliśmy ale wszystko się powoli zwraca. Polecam ten artykuł www.dom.pl/jak-oszczedzac-energie-i-placic-nizsze-rachunki.html

• ludwik_13 Re: Koszty 08.08.13, 09:08
      Faktycznie, koszty tzw. eksploatacyjne będą w przeliczeniu na m2 niższe w domku niż w mieszkaniu w bloku. Ale w bloku płacimy też zaliczkę na fundusz remontowy - w kosztach bieżącychbym jej nie uwzględniała a to dziś ok. 2 zł/m2. Albo należałoby sobe taki odpis zrobić - np. co roku 1/50 wartości budynku. Bo potem czas na duży remont (instalacje, dach, itp.) a gotówki brak. Dom niestety traci na wartości, choć i tak najważniejszym czynnikiem wpływającym na cenę będzie .... lokalizacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka