Dodaj do ulubionych

WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM?

14.11.05, 13:33
Czy ktoś z Was ma wentylację mechaniczną z rekuperatorem? czy jesteście
zadowoleni. Jaką firmę polecacie? Myślę intensywnie o zainstalowaniu takiej w
moim przyszłym domu, póbowałem zrobić rozeznanie na rynku i powiem, że trudno
się zorientować; każdy ma jakąś inną technologię - już pomijając nawet sam
rekuperator - jedni uważają, że wwiew i wywiew powinny być w jednym
pomieszczeniu, inni, że w różnych - jedni mówią, że koniecznie przewody
aluminiowe inni, że tylko plastikowe. Mozna zwariować. Byłbym bardzo
wdzięczny za Wasze komentarze i wymianę doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:52
      zobacz www.e-instalacje.pl
    • brickk Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? 15.11.05, 10:36
      nikt nie ma takiego wynalazku?
      • agaelgam Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? 15.11.05, 14:39
        nasi znajomi mają i są zadowoleni, tym bardziej , że latem do pokoi wpada
        chłodne powietrzee (ok 18C) więc działa jak klimatyzacja. Z twgo co widziałam i
        zapamiętałam wlot i wylot jest w jednym pomieszczeniu. Jest to na pewno sposób
        na zaoszczędzenie na ogrzewaniu, jednak wydatek jest dość znaczny. My dlatego
        zrezygnowaliśmy. Dla naszego domu o pow.użytkowej ok 130m2 koszt zainstalowania
        rekuperatora wynosił ok 25tys.
        • Gość: piotr Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 16:06
          Instalację można zrobić taniej niż 25 tys, ale może warto się zastanowić, czy
          warto coś takiego montować w domu, gdy przy takich samych układach z
          rekuperacją w biurach czujemy się niezbyt dobrze?
          Może zastosować inne rozwiązanie, wentylację higrosterowaną lub hybrydową?
          • brickk Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? 17.11.05, 17:04
            to jest bardzo ciekawe zagadnienie. Ja w biurze czegoś takiego jeszcze nie
            widziałem, w większości biur jest klimatyzacja a nie wentylacja mechaniczna.j
            Czy ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia z wentylacją mechaniczną w domu lub
            w biurze?
          • magdajeden Re: WENTYLACJA MECHANICZNA Z REKUPERATOERM? 17.11.05, 17:06
            no jak ktoś nie odróżnia wentyalcji mechanicznej od klimatyzacji to moze niech
            ktoś najpierw poczyta a potem bajki opowiada, bo jeszcze ktoś uwierzy
        • skaven.rekuperacja Re: ktoś przesadził z kosztem.... 02.03.06, 18:18
          Witam,prowadzę firmę specjalizującą się w projektowaniu , dostawie i montażu
          rekuperacji:) zainteresowanych tematem zapraszam na stronę www.skaven.pl, lub
          www.rekuperacja.wroc.pl . A co do 25 tys za instalację rekuperacji do domu 130m
          kw, to są dwie możliwości:
          -albo to cena instalacji rekuperacji + wymiennik rurowym ( u mnie to kosztuje
          ok. 18 tys.)
          - albo ktoś chciał na was sporo zarobić:)
          Sam system rekuperacji do takiego domu na rekuperatorze Mistral 300 to koszt ok
          10 tys. PLN wraz z montażem na porządnych przewodach marki DEC izolowanych
          termicznie i akustycznie. A znajomi zapewne mieli wymiennik gruntowy jeśli
          latem mieli chłodniejsze powietrze, bo sam rekuperator nie schładza powietrza.
          Pozdrawiam,
          Radosław Worski
          • Gość: tymczasowo Re: ktoś przesadził z kosztem.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 18:29
            hej
            a tu link do wymienników gruntowych

www.taniaklima.pl/index.html
            pzdr
    • Gość: Krzysztof Re: Went IP: *.uc.bialystok.computerplus.com.pl / 85.232.227.* 09.03.06, 13:00
      Witam, mam zainstalowany w domu rekuperator od ok. roku. Wiem, że oprócz tego
      jakie urządzenie się wybierze jest równie ważna ekipa instalacyjna. Jeżeli nie
      ma Pan jeszcze ekipy, to najlepiej, żeby coś pokazali, co już zrobili i zapytać
      o opinię użytkownika. Jeżeli chodzi o same urzadzenie to mam rekuperator
      BARTOSZA, które pracuje zgodnie z miomi oczekiwaniami. Mam zawsze świeże
      powietrze o odpowiedniej temperaturze i co najważniejsze nie musze stosowac
      nagrzewnicy.
      Mam nadzieję, że pomogłem.
      Pozdrawiam
      Krzysztof z Warszawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka