IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:30
Cześć Forumowiczom,
Kupiłem dom do remontu. do tego momentu mieszkałem w bloku z wielkiej płyty.
właśnie wziąłem sie za remont kupionego domu i czeka mnie wymiana okien.
Czy opłaca się inwwestować w okna antywłamaniowe z szybami klejonymi ( też
antywłamaniowymi ) czy gra jest nie warta świeczki ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pyot Re: OKNA 20.11.05, 21:30
      Hej.
      Moim skromnym zdaniem to tylko li komfort psychiczny.

Włamania nie powstrzymają kraty,dobrze zabezpieczone okno może co najwyżej
      powstrzymać na kilkanaście sekund domniemanego natręta,a jeżeli jest
      przygotowany odpowiednio...

Jeden z niewielu ( moim zdaniem ) plusów,to bezpieczeństwo tam,gdzie chasa
      dziatwa z zabawkami zagrażającymi zdrowiu,czy niejednokrotnie życiu...:)
      Pozdrawiam.
      • Gość: oknoman.nie.roman Re: OKNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 08:24
        Witam

Jeżeli szyba antywłamaniowa to nie słabsza niż P4 a druga sprawa to okucie.
        Bez dobrego okucia antywłamaniowego sama szyba na niewiele się zda.
        Osobiście znam takie przypadki, kiedy okna skutecznie uniemożliwiły wejście do
        mieszkania. Oczywiście okna nie pozostawały w stanie nienaruszonym. Co za tym
        idzie do kompletu potrzebna jest jeszcze polisa ubezpieczeniowa. Inaczej koszt
        naprawy lub wymiany uszkodzonych elementów okien poniesiesz sam.
        Osobiście korzystam z innego rozwiązania. Mam niewielki dom na przedmieściach
        Warszawy. W żadnym oknie nie mam szyb antywłamaniowych a z elementów okuc tylko
        2 klamki z kluczykiem, które zabezpieczają okno przed ingerencją mojego małego
        synka. Jeżeli zaś chodzi o zabezpieczenia to wybrałem system alarmowy +
        monitoring + krata w 1 oknie, które jest z tyłu domu + w oknach piwnicznych
        kraty otwierane, zamontowane wewnątrz. Nie jest to wcale drogie rozwiązanie (w
        stosunku do szyb i okuc antywłamaniowych). Co najważniejsze skutecznie działa.
        Panowie z firmy SO... z uśmiechem wykonują swoją pracę, na miejscu są bardzo
        szybko i sprawdzili się zarówno przy fałszywych alarmach jak i w przypadkach
        realnego zagrożenia.
        Pozdrawiam i życzę najlepszego rozwiązania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka