Dodaj do ulubionych

Zimny grzejnik

IP: 213.158.197.* 04.10.01, 09:52
Witam
Jeden z grzejników w moim mieszkaniu nie działa, czyli jest zimny. Pozostałe grzejniki grzeją jak należy.
Wykonałem odpowietrzenie uszkodzonego grzejnika, wiem że wewnątrz jest woda, podejrzewam jednak
że podczas zdejmowania w czasie prac wykończeniowych w łazience musiało nastąpić zapchanie
rur dopływowych ponieważ przepływ wody w grzejniku odbywa się bardzo wolno i może dlatego jest zimny.
W tej sytuacji planuję zdjęcie grzejnika, jak wykonać tą czynności aby nie zalać całej łazienki?
Obserwuj wątek
    • Gość: laser Re: Zimny grzejnik IP: 62.233.128.* 05.10.01, 17:04
      Za mało danych.Napisz czy to jest dom wielorodzinny i czy nad Tobą są jeszcze
      mieszkania.Napisz też czy masz zawór termostatyczny,bo jeśli tak to tam
      ewentualnie mogłoby się coś zapchać,bo nie biorę pod uwagę,że ktoś zamurował
      dopływy.Jeśli jest administracja budynku to najlepiej tam zgłosić,bo przed
      zdjęciem grzejnika trzeba zakręcić dopływ dla całego pionu i spuścić wodę z rur
      z mieszkań powyżej Ciebie,a potem ją uzupełnić.Pytanie jeszcze czy macie swoją
      kotłownię,czy CO miejskie.
      • Gość: Szczepan Re: Zimny grzejnik IP: 213.158.197.* 08.10.01, 15:21
        MIeszkanie jest na V piętrze, nad nim jest jeszcze jedno piętro, posiadamy własną kotłownię. W
        mieszkaniu są dwa zawory od CO, dlatego można łatwo odciąć dopływ wody. Przy grzejniku
        jest zawór termostatyczny, więc może rzeczywicie uległ uszkodzeniu.
    • gniewoj Re: Zimny grzejnik 10.10.01, 09:22
      Być może kaloryfer od samego początku, tj. jeszcze przed pracami
      wykończeniowymi, był źle wyregulowany. Poza zaworami termostatycznymi w nowych
      grzejnikach instalowane są kryzy, które w na stałe, niezależnie od termostatu,
      ograniczają przepływ wody. Kryzy, o ile dobrze wiem, znajdują się wewnątrz
      gniazda do którego przykręca się termoregulator. Nie wiem na ile taką regulację
      można wykonać we własnym zakresie dlatego radzę skontaktować się z
      administratorem.
      Daj znać w jaki sposób uporałeś się z problemem.
      PZDR.
      • Gość: Szczepan Re: Zimny grzejnik IP: 213.158.197.* 19.10.01, 09:53
        Okazało się że, grzejnik oprócz zaworu termostatycznego, posiada drugi zawór zasłonięty
        nakrętką i umieszczony w drugim punkcie doprowadzenia wody do grzejnika. W tej sytuacji
        odkręciłem ten zawór i grzejnik zaczął grzać.
        • gniewoj Re: Zimny grzejnik 19.10.01, 15:00
          Czy używałeś jakiś specjalnych narzędzi?
          • Gość: Szczepan Re: Zimny grzejnik IP: 213.158.197.* 23.10.01, 16:41
            Tylko klucz regulowany oraz srubokręt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka