Dodaj do ulubionych

KŁOPOT z kaloryferem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:48
mam zimną i mokrą ścianę.zainstalowałam na niej kaloryfer ale niestety nie
działa i mój hydraulik,który twierdzi,że nie popełnił żadnego błędu
sugeruje,że to wina pompy,ale czy to możliwe żeby pompa obsługująca 4
poprzednie kaloryfery nie mogła już zasilać także tego piątego,który jest
ostatnim.pomóżcie bo
marznę.dzięki :)

mam zimną i mokrą ścianę więc zainstalowałam tam
kaloryfer.jest to ostatni kaloryfer.niestety nie działa choć jest sprawny i
nie jest zapowietrzony.mój hydraulik twierdzi,że on nie popełnił żadnego
błędu i jedyną przyczyną wg niego jest wadliwa pompa,ale czy to możliwe żeby
pompa,która zasilała dotąd 4 kaloryfery nie mogła zasilić małego piątego?
mieszkanie ma ok.40m2,a pompa jest na 150m2.pomóżcie bo
marznę :)

Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:51
      Gość portalu: gosiaw napisał(a):

>czy to możliwe żeby pompa obsługująca 4
      > poprzednie kaloryfery nie mogła już zasilać także tego piątego,

Nie możliwe.
      • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:26
        tak samo uważam tym bardziej,że ta pompa jest na 150m2,a ja mam tylko
        40m2.dzięki
        • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:33
          jeśli to nie pompa to co?średnice rur ok,kaloryfer nowy?????????????
          • Gość: mif Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:42
            Robota hydraulika przypomina uchwalenie ustawy o becikach. Szkody wiele nie
            narobi, ale celu nie osiągnie.
          • Gość: fachowiec Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.chello.pl 17.01.06, 00:44

> jeśli to nie pompa to co?średnice rur ok,kaloryfer nowy??

przyczyną może być przydławienie na zaworze tego kaloryfera
            a konkretnie głowicy termostatu

• Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:17
              dzięki za radę,odkręciłam zawór na maksa,choć wcześniej też próbowałam tak
              robić i wyobraź sobie kaloryfer zadziałał i chociaż jest dołem dalej zimny to i
              tak bardzo się cieszę
              • Gość: fachowiec Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.chello.pl 17.01.06, 18:57

> dzięki za radę,odkręciłam zawór na maksa,choć wcześniej też próbowałam tak
                > robić i wyobraź sobie kaloryfer zadziałał i chociaż jest dołem dalej zimny to i
                >
                > tak bardzo się cieszę

a teraz w sposób delikatny przykręć zawory w pozostałych kaloryferach
                do momentu wyrażnego wyczucia ciepła w tym niedogrzewającym
                P.S
                miło mi :)
                pozdrawiam ciepło :)
                • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:18
                  zrobiłam jak napisałeś ale niewiele to dało,a teraz znów grzeje ledwo
                  co.próbowałam go powtórnie odpowietrzyć ale nie było nawet odrobiny powietrza
                  odrazu poleciała woda.dlaczego on grzeje tylko górą????????????
                  P.S. i tak jestem szczęśliwa,że wogóle ruszył bo już miesiąc z nim walczę.
                  dzięki mi też jest miło i ciepło :-)
                  • Gość: fachowiec Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.chello.pl 18.01.06, 10:45

> zrobiłam jak napisałeś ale niewiele to dało,a teraz znów grzeje ledwo
                    > co.próbowałam go powtórnie odpowietrzyć ale nie było nawet odrobiny powietrza
                    > odrazu poleciała woda.dlaczego on grzeje tylko górą????????????
                    > P.S. i tak jestem szczęśliwa,że wogóle ruszył bo już miesiąc z nim walczę.
                    > dzięki mi też jest miło i ciepło :-

po trzecie:
                    zawór a raczej głowica posiada przesłone nastawną niezależną od samego termostatu
                    należałoby zwrócić uwagę na to ustawienie

np: N to przepłw max

Jeżeli grzejnik jest wyposażony w zawór termostatyczny z nastawą wstępną na zasilaniu i zawór powrotny, to ten ostatni powinien mieć maksymalny przepływ (chyba, że z obliczeń hydraulicznych wynika inaczej). Gdy grzejnik na zasilaniu ma zawór termostatyczny bez nastawy wstępnej, to zawór montowany na powrocie powinien regulować (ograniczać) przepływ przez grzejnik. Stopień otwarcia zaworu regulacyjnego powrotnego będzie wynikał z obliczeń hydraulicznych.

pozdrawia ciepło

• Gość: krisio Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 11:26
      sprubój odkręcic jeszsce termostat z kaloryfera i tam jest ten dzyndzelek a
      dookola jest taki plasticzek na tym plasticzku powinna być regulacja i może
      masz ustawione na najniższą temp.ja sobie tam ustawiłem na ful.
      pozdro
      napisz co i jak z tym kaloryferem..

• Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:38
        zjęłam ale nie mam tam regulacji temperatury,na szczęście kaloryfer jakimś
        cudem zaczął działać,choć grzeje tylko u góry.być może spowodowało to moje
        gapiostwo które doprowadziło piec do wrzenia i gdy zamknęła dopływ do bojlera
        to pod dużym ciśnieniem przepchało coś w tym kaloryferze.dzięki
        • galakys Re: KŁOPOT z kaloryferem 18.01.06, 17:13
          napisz coś bliżej, jaki masz piec?, jakie grzejniki ( określ długość) i jakie
          zawory grzejnikowe ( typ i producent},jakie rury, podaj też typ i producenta
          pompy.
          • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 01:12
            zaczynamy od kotłowni.piec chyba BOZAMET X-75-1-12 LUB -1Z, pompa WILO TYP RS
            25/60r,wszystkie rury są miedzianne,od pieca 22 cale i tylko redukcja do
            zbiornika wyrównawczego chyba 15,potem dalej idzie 22 do łazienki i tam
            redukcja na 18 do bojlera i dalej dopiero przed ostatnim piątym kaloryferem
            redukcja na 15.
            1 kaloryfer panelowy bez termostatu 60wys.x70dł w łazience,
            2 konwektorowy,chyba PURMO 60X70 - kuchnia,
            3 i 4 panelowy 60x155 i 5 konwektorowy PURMO 50x80 w pokoju.
            zawory na 2,3 i 4 firmy DIAMOND na ostatnim COMAP.
            ta instalacja była (ponoć)robiona 3 lata temu,ja dodałam tylko ten kaloryfer i
            zmieniłam trochę rur bo począwszy od pieca była 18 a przed bojlerem chyba nawet
            15,nie mogłam się nawet wykąpać,jeszcze przewieszony został zbiornik
            wyrównawczy maksymalnie w lewo i do góry.to wszystko co wiem.
            cieszę się bo wogóle zaczął grzać ale dlaczego grzeje tylko górą.pa
            • self-mademan Re: KŁOPOT z kaloryferem 19.01.06, 07:34
              Pompa może szwankować i masz obieg grawitacyjny,a jesli kaloryfer nie jest
              wyżej od pieca to grzeje tylko góra.
              • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 01:12
                teraz znowu nie grzeje wcale a tu mrozy tuż,tuż :-(
                • andrzej.sawa Re: KŁOPOT z kaloryferem 22.01.06, 23:43
                  Kiedyś miałem podobny problem,okazało się,że był zapchany filtr przed pompą obiegową
            • zielonki Re: KŁOPOT z kaloryferem 19.01.06, 13:53
              Prawo Van Herpena:
              Rozwiązanie problemu leży w znalezieniu osób, które umieją go rozwiązać.
              • galakys Re: KŁOPOT z kaloryferem 19.01.06, 16:16
                Pieszesz, że doprowadziłaś piec do wrzenia - czym palisz w tym piecu? i czy ma
                naczynie wzbiorcze i jakiej średnicy rurki idą od pieca do tego naczynia?
                Niestety nie znam tego typu, co to za wynalazek, chyba jakiś lokalny?
                • Gość: gosiaw Re: KŁOPOT z kaloryferem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 01:11
                  węglem,koksem i drzewem a o rurkach już pisałam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka