Dodaj do ulubionych

Parujące okna

17.02.06, 15:19
Witam
Mam problem z parującymi oknami w moim domu. Po każdej nocy na dole okna
(oczywiście od wewnętrznej strony) znajduje się woda. Woda skrapla się nawet w
pomieszczeniach gdzie jest otwarta kratka wentylacyjna. Problem występuje w
zimie - im zimniej na zewnątrz tym wody więcej. Czym to może być spowodowane?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Parujące okna 17.02.06, 15:44
      A wiesz co to jest wentylacja.Nie to,żeby była,ale żeby odpowiednio skutecznie
      działała.
      Impotent wszystko ma,a nie działa.
      • cinkciarzyna Re: Parujące okna 17.02.06, 15:50
        andrzej.sawa napisał:

> A wiesz co to jest wentylacja.Nie to,żeby była,ale żeby odpowiednio skutecznie
        > działała.
        > Impotent wszystko ma,a nie działa.

W takim razie zdradź mi tę tajemnicę, jeżeli oczywiście możesz.
    • ekipa.wwa Re: Parujące okna 17.02.06, 16:27
      to se okna otwieraj głupku
      • cinkciarzyna Re: Parujące okna 20.02.06, 08:08
        ekipa.wwa napisał:

> to se okna otwieraj głupku

Nie myślałem że znajdzie się jakiś debil z odpowiedzią ale się myliłem.
    • Gość: Piotr zamontuj nawiewniki - to działa jak wiagra:) IP: *.aster.pl 17.02.06, 20:02
      poważnie wpuszczenie powietrza do mieszkania zapewni wentylację przy sprawnie
      działających kanałach wentylacyjnych (łatwo to sprawdzić - przy otwartym oknie
      kanały przytrzymują przyłożoną chusteczkę higeniczną).
    • Gość: Marek Re: Parujące okna IP: *.aster.pl 19.02.06, 18:04
      nie wiem czy zapoznales sie z pozycja MOntaz okien wg wytycznych unijnych
      www.e-izolacje.pl/247_3645.htm
    • robbi2 Re: Parujące okna 25.02.06, 23:34
      Mam ten sam problem. A podczas dużych mrozów w nocy para zamarza. Wentylację w
      mieszkaniu mam sprawną. I nie narzekam na nadmierną wilgoć w powietrzu, raczej
      przeciwnie a okna co rano zaparowane.
      • Gość: Piotr Re: Parujące okna IP: *.aster.pl 26.02.06, 16:52
        Jeżeli wszystkie kratki wentylacyjne jednocześnie wyciągają powietrze (łatwo to
        zrobić np. kartką przykładaną do kratki) to możesz powiedzieć że wentylacja
        działa, ale nie możesz powiedzieć, że dobrze bo skrapla się woda:)
        • manazar Re: Parujące okna 26.02.06, 18:27
          Bez obrazy ale spróbuj tak: Zawsze przed spaniem otwórz jednoczesnie wszystkie
          okna w mieszkaniu na 10 min (w czasie mrozu zobaczysz ile pary ci osiądzie na
          zewnetrznej stronie okna ;). W trakcie dnia, np. podczas odkurzania mieszkania,
          także otwórz wszystkie okna. W zimie zrobi ci sie cieplej w mieszkaniu (jeżeli
          masz zawory termostatyczne ;) W łazience zamontuj sobie wentylator elektryczny
          i po kapieli włączaj go na pół godziny, żeby para wodna poszła w kanał a nie do
          mieszkania. Jeżeli gotujesz cos na kuchence, takze właczaj wyciąg, on po to
          jest zeby Ci okna nie parowały. Wtedy nie bedziesz miał zaparowanych okien a
          samopoczucie z pewnoscia Ci sie poprawi. Kup w markecie tani higrometr ....
    • kol75 Re: Parujące okna 28.02.06, 00:02
      Okna takie winny być rozszczelnione, niekoniecznie przy pomocy nawiewników są
      znane i stosowane inne skuteczne sposoby i metody nie ingerujące w konstrukcję
      okna. Proponuję najpierw skontaktować sie z producentem stolarki, jeśli zna się
      na rzeczy to bez problemu powinien takie rozszczelnienie załatwić. Nie ma ruchu
      powietrza pzry oknie i w tym problem. Podejrzewam ,że w domu tym są wybiórczo
      otwierane kratki wentylacyjne. A czy są jakiekolwiek otwory przez które
      następuje dopływ powietrza do domu? Aby mogło przez kratki wentylacyjne
      powietrze wywiewać musi inną drogą napływać szczególnie jeśli stolarka nie do
      końca spełnia stawiane jej wymagania - nie może być absolutnie szczelna. Skoro
      tak dużo wilgoci wykrapla się na oknach to tylko patrzeć jak pojawią się
      ogniska grzyba domowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka