ania.downar 29.03.06, 22:53 Poradzcie prosze, czym najlepiej zabielic sosne? Czy wymaga to pozniej dobrania jakiegos specjalnego lakieru? Na necie nie moge jakos znalezc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Sosna bielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 22:58 Dlaczego chcesz udziwniać naturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Sosna bielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 23:14 Poprzednie pytanie było retoryczne. Ta sosna będzie podłogą, czy meblami? A jeżeli meblami, to w pokoju, czy w kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 30.03.06, 09:12 W zasadzie wszystko, co wymieniles. Z surowej sosny mam podloge w pokojach, przedpokoju i kuchni, drzwi wewnetrzne i jedna sciane polek na ksiazki, biurko pod komputer, stolik pod tv i takie tam. Obecny kolor mi sie podoba, ale nie znosze koloru lakierowanej sosny. A starej to juz nawet nie mowie... Ogolnie chodzi o to, ze podoba mi sie tak, jak jest. Boje sie, ze gdy polozony zostanie lakier, bede miala ochote wywalic to wszystko.... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 30.03.06, 10:24 Marzy mi sie zasadniczo cos takiego: dyrup.pl/servlet/Satellite?cid=1119942653209&pagename=Internet%2FPage%2FGenericPageNL&c=Page Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Sosna bielona 30.03.06, 14:34 bondex bejca do drewna akrylowa wodna. odjazd pelen, tyle ze przy malowaniu uwazaj, ja malowalem drzwi w pozycji lezacej i porobily mi sie na spodniej stronie nieladne zacieki, ktore musialem zeszlifowywac potem i malowac jeszcze raz. ogolnie dobry produkt, ladnie sie nia maluje, no i nie smierdzi. a na to jakis matowy lakier, tylko odczekaj kilka dni, zeby bejce 'zsezonowac', tak mi pan w sklepie poradzil robilem dokladnie to samo, tyle ze miedzyczasie odechcialo mi sie takiego efektu i pomalowalem wszystko akrylowa emalia do drewna duluxa - tez dobra farba tylko ze silnie kryje Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 30.03.06, 15:00 Serdeczne dzieki. A mozesz mi powiedziec, co sie stalo ze zrezygnowales i skonczyles na emalii? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Sosna bielona 31.03.06, 17:53 pomalowalem nia raz jeden kawalek drzwi, potem chcialem byc madry i sprobowalem lakierobejca druga strone drzwi, ale lakierobejca, zreszta tez bondex, okazala sie byc wielkim g****m, probowalem zeszlifowac lakierobejce, zeby pomalowac wlasnie ta biala bejca, ale kiedy czyscilem drzwi taka specjalna szczotka, drewno zaczelo mi sie przypalac i powstawaly takie ciemne wyslizgane przypalone slady, juz nie do usuniecia, wiec zrobilem probke, czy ta opisywana przeze mnie bejca przykryje te plamy, okazalo sie, ze niby moze costam przykryje, po czym bejca bondex mi sie skonczyla, poszedlem do leroy merlin i chcialem kupic nowe opakowanie, byla akurat promocja emalii bialem duluxa do drewna i metalu, pomyslalem, ze jesli to akrylowe i to akrylowe tez to bedzie to samo, wiec kupilem, przynioslem do domu, pomalowalem, jak skonczylem malowac okazalo sie, ze to jednak nie to samo. dalem sobie spokoj, stwierdzilem, ze nie bede zrywal farby z drzwi juz, zwlaszcza, ze bylem zdeterminowany i NIE CHCIALO MI SIE juz, chcialem miec z drzwiami juz spokoj, wiec pomalowalem tez ta emalia drugie drzwi i jest spokoj i jest OK. gdybym mial robic to drugi raz, zrobilbym to od razu wspomniana bejca Bondex. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 01.04.06, 13:55 :-D Taaa... lubie takie historie. Ale gdy nie zdarzaja sie mi ;-) Dziekuje bardzo za rade. Odpowiedz Link Zgłoś
aholowacz Re: Sosna bielona 30.03.06, 21:14 ania.downar napisała: > Poradzcie prosze, czym najlepiej zabielic sosne? Jeśłi jest bez lakieru to najprościej kup PERHYDROL Tylko koniecznie zrób najpierw próbę. Jeśli chodzi o bejce albo impregnaty to też nie ma problemu - można zabarwić na mieszalniku coś około 60 kolorów zarówno dla lakierów, lakierobejcy jak i dla impregnatów. Przykłady znajdziesz na mojej stronie. www.efarby.pl/index.php/cPath/46 Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 30.03.06, 21:29 Dzieki! Rozejrze sie na stronie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: Sosna bielona IP: *.131.rev.vline.pl 30.03.06, 22:51 Z tego co rozumiem chodzi Ci aby drewno utrzymało naturalna biel.Mozesz polakierować Caponem/Lakier nitro podkładowy przeciwdziałający promieniowaniu UV/.Drewno nabierze koloru lekko słomkowego i nie bedzie czerwieniało/wada sosny/Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Sosna bielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 00:26 W sosśnie czerwienieje twardziel i nie pod wpływem promieni świetlnych. Ani kapon, ani inny lakier nie ma na to wpływu. Olej i lakier mogą podkreślić (wydobyć) rysunek drewna. Bejca koloryzuje i zniekształca obraz drewna. Sosna, przez swoją budowę, źle przyjmuje impregnaty i bejce (nie równo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: Sosna bielona IP: *.131.rev.vline.pl 31.03.06, 18:59 Skad masz takie wiadomości mistrzu stolarski bo tu nie rozmawiamy o drewnie wybrakowanym tylko pełnowartosciowym.Capon jako podkład powoduje,że drewno pod wpływem lakierów nawierzchniowych nie ciemnieje.Stosowany był dawno temu bo teraz każdy maluje zagranicznym badziewiem niewiedząc,że są nasze sprawdzone.Olej powoduje ściemnienie drewna tak jak pokost i nie każdemu to odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Sosna bielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:41 Gość portalu: kid napisał(a): > Skad masz takie wiadomości mistrzu stolarski bo tu nie rozmawiamy o drewnie > wybrakowanym tylko pełnowartosciowym. Nie mam tytułu mistrzowskiego, ale na drewnie i stolarstwie się znam. Drewno sosny dzięki swoim korzystnym właściwościom znajduje szerokie zastosowanie m.in. W budownictwie i przemyśle. Drewno sosny jest wyraźnie zróżnicowane na bladożółty biel i twardziel o czerwonawym zabarwieniu (różnicę widać najlepiej po pewnym czasie od ścięcia drzewa). www.katowice.lasy.gov.pl/print/strony/1/i/21014.php W drewnie drzew dojrzewających do wytwarzania twardzieli ustaje przewodzenie wody w wewnętrznej części pnia; czynności te odbywają się w najmłodszych słojach rocznych, leżących na obwodzie drzewa. Komórki miękiszu drzewnego i promieni rdzeniowych wewnątrz drewna zamierają, a rozkładająca się ich treść plazmatyczna przenika do wnętrza naczyń czy cewek i wypełnia wolne przestrzenie między micelami w błonach komórkowych. pl.wikipedia.org/wiki/Proces_twardzielowania > sprawdzone.Olej powoduje ściemnienie drewna tak jak pokost i nie każdemu to > odpowiada. Są różne oleje do drewna, o różnej barwie: od jasnej do ciemnej. Nie każdy przyciemnia. Pokost, to Też olej, tylko zagęszczony, ale on przyciemnia. pl.wikipedia.org/wiki/Pokost Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo Re: Sosna bielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:32 przeczytalam wszystko co napisaliscie.ja zrobilam 2 podlogi z sosny biala bejca niemiecka/nie pamietam firmy i na to poszedl lakier ekologiczny ,juz 3 lata i wszystko jest ok.nic podloga nie ciemnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 22.05.06, 22:09 Wiecie co. Nie zabielilam jej ostatecznie. Stolarz mnie przekonal, ze wystarczy uzyc lakieru matowego (polmat, konkretnie) i drewno wcale nie zzolknie. I tak tez jest :-) W ogole sie ciesze, ze zdecydowalam sie na deski a nie na panele. Piekne sa.... :-) Dziekuje Wam za opinie i chec pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Sosna bielona 22.05.06, 22:11 A jak sie fajnie na boso chodzi.... takie lekko chlodne, ale nie zimne... ech.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś