Dodaj do ulubionych

Dorada wnętrzarska

17.12.24, 19:32
Po nowym roku czeka mnie malowanie pokoju (sypialni). Teraz na ścianach jest szary Flugger (713), podloga to panele, które udają gres, jasna szarość. Na ścianach chcialabym odcien beżu, ale taki "ładny" ktory ociepli wnętrze (okno od północnego wschodu). Macie sprawdzone odcienie? Kupilam biel fluggera i będę barwić. Do tego meble dębowe (odcien naturalny).
Obserwuj wątek
    • malia Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:01
      A co to jest na zdjęciu? Meble? Jak nie chcesz bieli czystej to może jakaś złamana, ciepła biel, bez do tych szarych paneli jakoś dziwny bedzie
      • bazia_morska Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:09
        Tych mebli nie będzie. Ciepla biel tez wchodzi w grę, myslalam tez o bardzo jasnym odcieniu piasku.
    • karyna-z-radzymina Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:05
      Tu jest forumowicz, który pracuje w Castoramie i miesza farby, na pewno Ci doradzi konkretny odcień
    • mika_p Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:17
      Przeoczyłaś wątek o pasztetowej
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,178378527,178378527,Kolor_pasztetowej_kolorem_Pantone_na_2025_r_.html
      • bazia_morska Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:21
        😁 to może być trop.
        • pepsi.only Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:55
          To bardzo ładny kolor. Sama zastanawiam się czy nie zmienić jedej ze ścian w sypialni na taki kawowy
          ( mam morski)
    • gris_gris Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:25
      Jesli chcesz ciepły biały, który nie jest żółty, to zobacz jeden z nowych odcieni z wzornika NCS, NCS S 0601 ncscolour.com/en-eu/pages/white-delight?srsltid=AfmBOopSgVh5RK-uMeBYzuSXz9SE_nXKvxgx157lwj_HoV6URKfUwVEX
      Tak wygląda w pokojach moich dzieci (dla porównania stolarka jest kremowa, a sufity czysto białe)
      • malia Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 20:44
        bardzo ładny kolor
      • bazia_morska Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 21:07
        Pieknie, tylko ty masz ciepły odcien podlogi uncertain a u mnie bladoszare panele.
        • gris_gris Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 21:17
          bazia_morska napisała:

> Pieknie, tylko ty masz ciepły odcien podlogi uncertain a u mnie bladoszare panele.

Wiem, od razu pomyslam o Twojej podłodze, ale na Twoim miejscu wzięłabym próbkę tej farby, lub innej z tego wzornika, to są zupełnie nowe odcienie, i bieli tam jest sporo do wyboru. Ogólnie mówiąc, pokój wychodzący na pn-wschód potrzebuje bieli z żółtym tonem, albo nawet czerwonym - tu to jest dobrze wytłumaczone www.farrow-ball.com/how-to-guide/how-light-affects-colour

Podłoga bym się mniej przejmowała, możesz położyć dywan smile
          • bazia_morska Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 21:20
            Dziękuję, chętnie poczytam.
    • ga-ti Re: Dorada wnętrzarska 17.12.24, 21:01
      U mnie każdy beż wpada odcieniem w róż, rozbielony wiadomo, ale z taką poświatą. Na dłuższy czas odpuściłam, ale szary mi się znudził i znów beżowego szukałam. Wybrałam jak najbardziej chłodny odcień i chyba się udało. Ale nazwy nie pamiętam.
      Tak więc dorada: ciepłe odcienie mają poświatę różu, chłodne nie.
      Ładny ten Twój szary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka