Dodaj do ulubionych

Pomozecie? ;)

12.04.06, 11:16
Buduję niepodpiwniczony dom w rejonie nadmorskim, który w początkowych latach
będzie domem letnim. Z tego powodu obawiam się położenia na podłodze na
parterze innego materiału niż kafle (ewentualne zniekształcenie podłogi
drewnianej lub paneli).
Nie chcę decydować się na tradycyjne (elektryczne) ogrzewanie podłogowe z
powodu kosztów energii elektrycznej. Dom ogrzewany będzie piecem gazowym, z
którego ogrzana woda rurami doprowadzana będzie do grzejników ściennych.
Czy można wykorzystując odpowiednie rury poprowadzić je w taki sposób w
podłodze (pod kaflami)do grzejnikow, aby podłoga nie była lodowata?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 11:57
      Zrób po prostu ogrzewanie podłogowe wodne. Zwłaszcza jak planujesz wykonać
      posadzki z płytek. W ten sposób masz ciepłą podłogę i możesz zrezygnować z
      kaloryferów.
      • mc_dortmund Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 16:36
        Boje sie,ze wykonujac tylko podlogowe bedzie za zimno :(
        A podwojne systemy tzn.podlogowe i kaloryfery hmmm tak mi juz fachowcy
        radzili,tylko ze to podniesie znacznie koszty buu
        Dlatego pomysl z wykorzystaniem wiekszej ilosci rur doprowadzajacych wode do
        grzejnikow,ale...
        no wlasnie,czy to zda egzamin?
        • jarecki_2 Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 16:53
          Raczej nie zda egzaminu. Ogrzewanie podłogowe jest bardzo wydajne i może
          spokojnie wystarczyć bez wspomagania kaloryferami. Takie ogrzewanie powoduje
          ogrzewanie bardziej efektywne niż kaloryfery. Moim zdaniem zrobić albo jedno
          albo drugie. Nie ma sensu podrażać inwestycji. Spytaj kogoś kto użytkuje takie
          ogrzewania podłogowe jak mu się sprawdza, nawet był tu taki wątek. Większość
          opinii była na tak a u kilku osób wspomaganiem był kominek, ale chyba bardziej
          jako dekoracja i klimat niż efektywne i często wykorzystywane źródło ciepła.
          Oczywiście poza tymi kominkami które grzeją jakąś część domu poprzez instalację
          specjalnie do tego przygotowaną. Możesz również sprawdzić u znajomych co dzieje
          się w miejscu w którym idą rury do kaloryferów w podłodze, tylko szybko bo
          zaraz, mam nadzieję, grzać przestaną. U mnie rury są w ścianach więc nie pomogę
          w tej kwestii ale w nowym budownictwie przewody zasilające często idą w
          podłodze.
          • mc_dortmund Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 17:10
            Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)))
            Musze to przemyslec tylko...czas ucieka ;)

• pyot Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 15:32
      Hej
      :)
      --
      >> Z tego powodu obawiam się położenia na podłodze na parterze innego materiału niż kafle (ewentualne zniekształcenie podłogi
      drewnianej lub paneli). <<

- niekoniecznie...

Pozdrawiam.
      • mc_dortmund Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 16:42
        Hej ;)
        Piszesz ciekawie,ale nie bardzo rozumiem :(
        Pomysl z przeprowadzeniem przewodow CO w formie "szerokiej wezownicy" w drodze
        do grzejnika mialyby tylko zapobiec efektowi lodowatej podlogi,nie oczekuje,ze
        podloga bedzie zrodlem ciepla...

> Posadzkę dociepl...,maksymalnie 15cm,choć i to już za dużo ponieważ nie
        przenie
        > sie sie to na komfort termiczny.Wyczuwalny komfort :)

Jakie ocieplenie masz na mysli?

• pyot Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 17:14
          :)
          --
          >> Pomysl z przeprowadzeniem przewodow CO w formie "szerokiej wezownicy" w drodze do grzejnika mialyby tylko zapobiec efektowi lodowatej podlogi,nie oczekuje,ze podloga bedzie zrodlem ciepla... <<

- masz rację,ale prawidłowo zrobione ogrzewanie nie polega na ciepłej posadzce w dotyku:) [...],abstrahując ;nie będzie jak już pisałem skokowej (wyczuwalnej) różnicy, choc z drugiej strony "lepszy rydz niż nic" .
          Podczas mrozów i tak wskazanym jest przegrzewac od czasu do czasu pomieszczeń,mieszkań,domów...

Pozdrawiam.

• mc_dortmund Re: Pomozecie? ;) 12.04.06, 17:39
            Wiesz,pobudziles moje komorki mozgowe do pracy ;)
            W tej chwili nie wiem,jak wykonany jest fundament..musialabym zapytac o to
            osobe,ktora "pilotuje" te budowe. Moze to "dodatkowe" ogrzewanie nie bedzie w
            ogole potrzebne? Wiem,ze izolacja fudamentow byla robiona bardzo solidnie,lecz
            nie pamietam w tej chwili szczegolow...
            Pozwolisz,ze dopytam Cie o Twoja opinie,kiedy bede mogla podac wiecej
            informacji na temat wykonanej izolacji podlogi?

Niedawno bylam u kolezanki,ktora w domku na parterze ma polozona terakote.Od
            podlogi "ciagnelo" takie potworne zimno,ze zaczelam szukac sposobu na
            ocieplenie kafli w moim domu ;)
            Moze jednak niepotrzebnie panikuje ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka