kamila151077 Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 18.07.06, 09:22 Dostalismy dokumenty z zakłądu energetycznego!!!! Niestety nasz architekt idzie od poniedziałku na urlop i nasz projekt skonczy za ...4 tygodnie. nie wiem czy płakać czy się cieszyc ; Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 18.07.06, 10:32 Do chwili rozpoczęcia budowy własnego domu sadziłem, że sporty ekstremalne to skok na bungy lub spływ kajakiem górską rzeką. Budowa daje dużo więcej możliwości na wydzielanie się sporych dawek adrenaliny :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 18.07.06, 12:11 No tak, codziennie coś nowego, innego, czym można się zajmować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarmanik Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 19.07.06, 13:19 cześć trzymam kciuki ciągle aż do końca :)))) podczytuję twoje poczynania u nas już widać powoli domek :) zapraszam na libra.blox.pl pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:49 A ja mam już złożony wniosek o pozwolenie na budowe (były 3 podjeścia tak się Pani w okienku czepiała) ale dzwoniąc po 3 tygodniach Pani mnie poinformowała, że dopiero do niej dotarła dokumnetacja, a teraz to ona się szykuje na urlop i mam zadzwonić po urlopie :-( - widzocznie "nasi" urzędnicy są niezastąpieni. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 20.07.06, 09:27 Ups.. A o co się czepiała, jeżeli możesz napisa, może uda się nam uniknąć jakiś wpadek, boc zas nas już mocno goni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:04 - o to że w opisie do projektu nie ma konkretnego sformułowania "ze powierzchnia biologicznie czynna wynosi ..... " - o nieprzekraczalną linie zabudowy - kazała też dopisać zdanie o tym, że roślinność wysoka nie będzie kolidaować z budową i nie będzie wycinana - na mapie do celów projektowcyh muszą być oznaczone kierunki geograficzne, oraz mała mapka z większym terenem, żeby umiejscować samą działkę w danej miejscowości. To chyba najważniejsze, były jeszcze jakieś uwagi do samgo projektu co poprawiał architekt. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: Pradowniki!!! ok Architekt nie ;( 20.07.06, 09:40 wow juz mury są i miejsca na okna ! cudownie, gdzie stawiasz domek? Nie wiem czy o tym pisałes, może gdzie bliżiutko Warszawy ) Obejrzałam dokladnie wszystkie zdjecia. Wiesz co? to wcale nie jest takie proste jak mi sie wydawało jeszcze pół roku temu ;/. Tożto cała kombinacja alpejska z samymi fundamentami ;). Będziecie zimować domek czy macie wplanach skonczyc go w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmanik Kamila 20.07.06, 17:57 Tak koło Warszawy. Domek stawiamy w Łomiankach :) Marki troszkę z drugiej strony :) Zimujemy a na wiosnę już zaczynamy okna, prąd, woda, tynki wylewki itp:)))) Przez chwilkę nawet pomyślałam o piwnicy przez te fundamenty... a tak na prawdę to była glina zamiast piachu podobno na glinie nie można i kopaliśmy aż do piachu i taka nam wielka dziura wyszła:)))) Pozdrawiam niebawem nowe zdjęcia w poniedziałek już robimy strop :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: Kamila - Ekipa do budowy 25.07.06, 09:39 Mam pytanie do Ciebie dotyczące ekipy budowlańców: Jak ją wybierałeś? To jest konkretna firma? Co zdecydowało? Cena, polecenie itp? Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: Kamila 25.07.06, 10:12 Eh niewazne gdzie, wystarczy ze w Warszawie! To oznacza, że pewnie uda nam sie spotkac! Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Wakacje! będą chyba z dobry rok! 25.07.06, 10:11 No więc to jest tak, że zakąłd energetyczny dał pozytywne warunki techniczne, ale cóż z tego, że w dołączonej umowie (którą musimy podpisać w ciągu miesiąca) termin na podłączenie prądu na budowę to 01 styczeń 2008r. Wzburzyłam się bardzo bo mam słup na działce - skoro go mam i nie mogę skorzystać to poco mi słup?? - kazano mi napisac prośbę o przyspieszenie i napisać, że ja mam ten nieszczęsny słup. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale tym sposobem nie wiem co z budową, musze czekać na decyzję energetyków i nie moge nawet podpisać umowy na budowę domu bo co mam w niej napisać "termin rozpoczęcia prac ustala sie na dzień kiedy zakład energetyczny podłaczy prąd" -wrrr...... Obawiam sie coraz bardziej, że budowa zacznie się na wiosnę i nie przezimuję domu przed jego ukończeniem. Tak sobie myślę, że do rad dotyczących wybierania dziłki należy dorzucic jeszxcze jedną: nalezy sprawdzić przed kupnem działki wła snie takie rzeczy jak to kiedy możliwe jest podłączenie prądu, ja mieszkam wlaściwie przy samej drodze, ale nie można niestety wykorzystać istniejących linii. Odpowiedz Link Zgłoś
redudek podłączenie prądu 25.07.06, 21:38 Hej,poczytuję sobie czasem twój wątek i muszę ci powiedzieć że to bardzo dziwne z tym prądem u ciebie. Mi podłączenie do prądu zajęło ok 3 tyg i mam juz stałą skrzynkę co potem sobie tylko do domu podłączę.Też mam słup na działce. Tylko raz byłam w urzedzie energetycznym,podpisaliśmy od ręki umowę o przyłączenie,zapłaciliśmy zaliczkę,dostaliśmy namiary na wykonawcę. DSalej to już "oni"przyjeżdżali do nas z ostateczną umową,nie musieliśmy więcej jezdzić do zakładu energetycznego.Kosztowało to nas ok 2,5 tys zł. Dlatego dziwi mnie ten termin ,który ci podali,przecież to żaden problem przyłączyć się.Teraz załatwiamy przyłączenie do wody,też nie mamy problemów aby to załatwić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isztar.6 Re: podłączenie prądu 26.07.06, 10:33 energetyka ma 6 miesięcy na podłączenie prądu od podpisania umowy Odpowiedz Link Zgłoś
kamila151077 Re: podłączenie prądu 29.07.06, 05:47 Czy to jest zapisane gdzies w ustawodawstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: podłączenie prądu IP: *.48.jawnet.pl 30.07.06, 08:20 w ustawodawstwie zapisane jest ze ZE nie moze odmowic przylaczenia podaja odlegly termin przylaczenia w umowie zeby sie jakos zabezpieczyc masz linke mysle ze znajdziesz cos ciekawego www.lubzel.pl/faq.php w praktyce roznie to wyglada zeby zalatwic przylacze szybko jak to zrobila redutek trzeba zaczac od tylu poszukac podwykonawcy majacego umowe z ZE na wykonywanie przylacza przy kazdym zakladzie jest tego troche namiary da ci kazdy elektryk w okolicy zlecic mu robote podpisac papiery i czekac juz on sie wszystkim zajmie przylacze to smakowity kasek bardziej operatywni wykonawcy potrafia nachodzic inwestorow w pracy zeby uzyskac podpis pod dokumentem;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś