Dodaj do ulubionych

Wymiana pieca co

14.09.06, 11:15
Chcę wymienić stary piec gazowy (zainstalowany pod koniec lat 70-tych) na
nowy i potrzebuję porady kogoś kto się na tym zna. Powierzchnia domu wynosi
150m, dom jest niedocieplony, ale w przyszłości będzie. Grzejniki są żeliwne
żeberkowe(nie chcę ich teraz wymieniać, bo jestem świeżo po remoncie, może za
parę lat), obieg grawitacyjny(myślę o instalacji pompy i zmianie na
wymuszony). Nowy piec ma być oczywiście gazowy, z funkcją grzania wody.
Zastanawiam się nad kotłem kondensacyjnym, ale nie wiem jak on by
współpracował z tymi grzejnikami,które mam(słyszałam, że te kotły do
prawidłowej pracy z maksymalną wydajnością wymagają większych grzejników niż
piece tradycyjne-nie wiem jak to się ma do grzejników jakie posiadam, tzn. z
dużą objętością wody. Doradźcie czy warto dopłacać za taki kocioł w mojej
sytuacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Wymiana pieca co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:39
      Fachowcem od pieców nie jestem, ale właśnie przerabiam temat wymiany pieca i
      instalacji. Zacznij od otrzymania z gazowni warunków zabudowy (ok. 2 tygodni
      czekania). Załatw ekspertyzę komoniarską, że piony kominowe, wentylacja sa ok.
      Zleć wykonanie projektu instalacji gazowej. Zanieś to wszystko do urzedu miasta
      żeby dostać pozwolenie na budowę (u mnie to zajęło to im ok. 2 miesięcy). Jak
      dostaniesz pozwolenie to zkładasz dziennik budowy. Wtedy mozesz zacząć remont
      (przynajmniej formalnie, bo w praktyce można zacząć trochę wczesniej). Tyle
      biurokracji.
      > myślę o instalacji pompy i zmianie na wymuszony
      Obieg wodny warto wymienic na wymuszony. Powinien też byc zamkniety, nie musisz
      wtedy uzupełniac wody, czyli przedłuzysz czas życia pieca (bo system
      uzupełniasz zwykle wodą z sieci, a nie zdemineralizowaną). Zresztą ja nie
      miałem wyboru, mój piec pracuje tylko w obiegach zamknietych - pompa
      cyrkulacyjna jest wbudowana wenątrz pieca.
      > Zastanawiam się nad kotłem kondensacyjnym, ale nie wiem jak on by
      > współpracował z tymi grzejnikami,które mam
      Zaletą pieca kondensacyjnego jest to, ze odzyskuje ciepło z kondensacji pary
      wodnej w spalinach. Daje to oczędnosci teoretycznie do 20%, w praktyce 10-15%.
      Ale jest droższy. Czy sie to opłaci? Ja kupiłem kondensacyjny, bo ceny gazu ida
      w górę, ale nie wiem, czy wydatek sie szybko zwróci. Co do grzejników, to nie
      wiem, czy będa problemy ze współpraca ze starymi. Jeśli moc grzejników jest
      wystarczająca, to chyba nie będzie problemów. Wadą układów z dużą objętością
      wody, jest długi czas reakcji. Jeśli będziesz chciała podnieść temperaturę, to
      kocioł musi podgrzać dużo wody, czyli bedzie to dłużej trwało. W nowoczesnych
      układach czas reakcji na zmiany temperatury w pomieszczeniu jest krótszy i
      regulacja temperatury w pomieszczeniach jest stabilniejsza.
      > słyszałam, że te kotły do
      > prawidłowej pracy z maksymalną wydajnością wymagają większych grzejników niż
      > piece tradycyjne
      Te kotły nie powinny pracowac z maksymalna wydajnością. Nie wiem, czy we
      wszystkich kotłach tak jest, ale niektóre kotły jadąc dłuższy czas na pełnej
      wydajności przestaają pracowac jako kondensacyjne. Nie nadążają po prostu z
      wykropleniem wody. Zapas mocy jest przydatny jeśli jest wymienik do ciepłej
      wody. Wtedy mozna zamontować mniejszy zasobnik, bo kocioł szybko podgrzeje
      wymaganą ilośćciepłej wody i nie trzeba jej magazynować. Nadmiar mocy nie
      powoduje przeszkadza przy małym zapotrzebowaniu na ciepło, bo nowoczesne piece
      pracują impulsowo.
      • Gość: Piotr Re: Wymiana pieca co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:51
        Acha, i zastanów sie czy warto kupowac samemu piec. Przeróbkę instalacji
        gazowej i tak musisz zlecić firmie instalatorskiej z uprawnieniami. Spytaj ich,
        czy nie kupiliby Ci pieca. Firmy instalatorskie maja b. duze upusty w sklepach
        (moja miała 20%). Sama takich upustów nie wynegocjujesz.
      • zielony_listek Re: Wymiana pieca co 15.09.06, 14:56
        Piotr, co do kondensacyjnych nie mam pojęcia, ale jeśli nowy piec gazowy byłby
        w tym samym miejscu co stary (nie zmieniaja sie plany inst. gazowej ani liczba
        i rodzaj odbiorników), to chyba nie trzeba tej całej kołomyji?
        pozdrawiam
        zielony_listek
      • cola33 Re: Wymiana pieca co 15.09.06, 15:17
        kolego nic nie potrzeba z gazowni, wyraźnie napisał że wymienia stary piec
        gazowy na nowy, kominiarze dawno ustalili komin, jakie pozwolenie na budowę -
        nie prowadzi nowej nitki gazowej, a pompa jest w kotle.Układ zamknięty jak
        najbardziej
        • Gość: Piotr Re: Wymiana pieca co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 10:08
          Widzisz, akurat mój teraz szef wymienił stary kocioł na nowy i spytał się
          wczesniej w urzedzie, czy potrzebuje pozwolenie na budowę. Urzędnicy
          powiedzieli, że potrzebuje, wie tak napisałem. Druga sprawa, to kotły z
          zamknieta komora same pobieraja sobie powietrze do spalania wentylatorem. I
          potrzebują komina typu rura w rurze lub 2 pionów kominowych. Więc komoniarz
          musi określic, czy mozna istniejący komin wykorzystac do takiego pieca.
    • cola33 Re: Wymiana pieca co 15.09.06, 15:07
      Witam. Zakładaj kondensacyjny. Jeżeli na starym miałeś cieplutko w domciu to na
      kondensie będzie oki, a piszesz jeszcze ze zamierzasz ocieplić mieszkanko. Jak
      ocieplisz napewno odczujesz oszczędności a tym kociołku. Fakt jest taki że jest
      to inwestycja dość duza lecz warta. Niech tylko zostanie prawidłowo podłączony
      a będzie pracował jak pszczółka.Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: wątpliwość Re: Wymiana pieca co IP: *.wil.pk.edu.pl 18.09.06, 11:52
        a dlaczego kondensat? ile płacicie za rachunki gazowe miesięcznie?
        W domku 100m2 rodzice płacą max 350zł/mc i to w okrsie grzewczym (dom
        docieplony). na kondensacie realnie mozna oszczędzić powiedzmy 15% czyli daje
        to ok. 50 zł. Ile miesięcy w roku macie taką oszczędność? 3, może 4 co daje 200
        zł/rok. Dodajmy więcej i niech będzie 400 zł/rok. A teraz policzcie ile lat
        zwróci sie różnica - 10-15 lat! a po tym czasie to kto wie, może trzeba będzie
        go wymienić.
        Może sie mylę, a jeżeli tak, to wyjaśnijcie gdzie...
        Pozdr
        • Gość: olisia3 Re: Wymiana pieca co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 13:03
          My płacimy dużo więcej bo nawet po 1000zł/miesiąc w sezonie grzewczym, no ale
          mamy większy metraż i nie docieplony dom no i piec stary i nieoszczędny. Nie
          wiem czy kondensat to dobry pomysł-myślę, że nawet wymiana na zwykły kocioł
          nowej generacji da duże oszczędności. Proponowano mi np. Saunier Duval
          Niedźwiedź (żeliwny dwufunkcyjny z zasobnikiem na wodę) lub Immergas Ares-on
          niestety jest jednofunkcyjny. Co sądzicie o tych kotłach?
        • Gość: Piotr Re: Wymiana pieca co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 13:04
          > Może sie mylę, a jeżeli tak, to wyjaśnijcie gdzie...
          Przykładowa cena kotła niekondensacyjnego:
          sklep.prometeusz.net/product_info.php?products_id=56&manufacturers_id=11
          czyli ok. 4000zł
          i kondensacyjny:
          sklep.prometeusz.net/product_info.php?products_id=223&manufacturers_id=11
          to ok. 5800 zł
          Czyli róznica w zakupie to ok. 2000zł
          Jeśli przyjmiemy Twoje obliczenia, ze osczednosci w roku to ok. 400 zł
          (oszczedności masz nie tylko zimą ale i latem bo wodę do mycia grzejesz przez
          cały rok), piec kondensacyjny zwróci sie po ok.5 latach a nie 15. A jesli ceny
          gazu beda wciąż szły w górę, co zapowiadaja niestety,to nawet szybciej sie
          zwróci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka