Dodaj do ulubionych

Pompy ciepła, czyli tanie grzanie

IP: 212.160.138.* 13.10.06, 15:25
Super artykuł, zna ktoś może jakieś firmy na terenie Olsztyna zajmujące się
wykonastwem/ptojektowaniem igor.rozumowicz@wp.pl
Obserwuj wątek
    • swawolny.diabel Pompy ciepła, czyli tanie grzanie 24.10.06, 18:03
      podobaja mi sie te okteślenia

>jeśli przyjmiemy, że koszty projektu, materiałów i wykonania kotłowni gazowej
      > (kocioł stojący + zasobnik c.w.u), przyłącza gazowego i komina wyniosą 20 000
      >zł,

>Jeśli następnie przyjmiemy, że ogrzewanie domu o powierzchni około 180-200 m2
      >gazem ziemnym kosztuje rocznie 2000 zł, a pompą ciepła o połowę taniej, czyli
      > 1000 zł,

a ja jestem niedowiarkiem i nie chce zeby przyjmowac tylko policzyć.
      W przypadku pomp ciepła płacimy za prąd. mamy sprawbośc 400% ( z jednaj kwh
      otrzymujemy 4 kwh ciepła)
      1 kWh = 3.6 MJ i kosztuje to około 40 groszy
      po uwzględnieniu sprawności 400% mamy
      3.6 * 6 MJ = 14.4 MJ za 0.4 zł
      czyli za 1 zł otrzymujemy 36MJ

a w przypadku ogrzewania gazowego
      wartośc opałowa metanu
      8500 kcal/Nm^3

8500 * 4.2 = 35.7 MJ za około 90 groszy

sprawnośc pieca gazowego może przekraczać 90%. ja przyjme że piec nie był drogi
      i sprawność ma tylko 80%

35.7 MJ * 0.8 = 28.56 MJ za 0.9
      czyli za 1 zł otrzymujemy 31.73 MJ

przypomne że w przypadku popmy ciepła za 1 zł otrzymujemy 36MJ

Róznica to 13% na korzyść pompy ciepła a nie 100% jak njapisano w arykule.

Obliczenia czasu zwrotu instalacji nie zorbie. bo jakie mam przyjąć
      zapotrzeboanie na energie?
      Z arykułu i powyższych obiczeń wynika że dom ogrewany gazem potrzebuje
      2000 * 31.73 = 63.46GJ
      a ten ogrzewany popmą ciepła tylko 36GJ
      Wiec albo to ie ten sam dom, albo w tym z pompom ciepła przyjęto niższe
      starndardy cieplne.
      • Gość: gosia Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.3vnet.pl 24.10.06, 22:54
        ponoć komplenie nie wydajne. slyszałam, że gdzieś zrobili i gniją ściany.
      • Gość: KZ Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: 213.192.65.* 25.10.06, 15:31
        ja mam pompęe powietrze-powietrze i od czerwca z niej korzystam. To jest taki
        klimatyzator, latem chłodzi, zima grzeje. Sprawnośc ok. 400% do -10 st.C.
        Koszt urzadzenia to 2600 pln brutto (markowa pompa z inverterem, teraz już
        powyżej 3100pln) a montaż ok. 800 pln. Ogrzewa mi dół domu, połączone
        powierchnie ok. 70 m2. Jest zupełnie inne ciepło, ma temp. max. 32 st.C i nie
        ucieka mi klatką schodową do góry na pietro tylko przyjemnie snuje sie w dolnych
        partiach domu. Ciepło z kominka śmiga szybko do góry. Mogę coś o tym powiedzieć
        880 298222
        • Gość: monter Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 19:06
          jak Ty się dogadałeś z tym ciepłem z pompy że chodzi dołem a zimno górą ?
          jek podasz swoje namiary to wart jesteś zgłoszenia do Nobla .
          albo super absurdu!!!
          pozdr. prima aprilis jest dopiero w kwietniu.
      • Gość: KZ Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie jeszcze coś IP: 213.192.65.* 25.10.06, 15:53
        Dwa w jednym, czyli komfort przez cały rok. Alternatywny system grzewczy.
        www.instalator.pl/archi/2006/mi7-8(95-96)/42.pdf
        www.instalator.pl/archi/2006/mi7-8(95-96)/43.pdf
        Facet opisuje jak to dziala w Szwecji
        • Gość: hmm Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie jeszcze co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:13
          no niezłe te szwedzkie doswiadczenai ale czy to u nas zadziała? W sumie to u
          nas cieplej niż u nich
          • Gość: monter Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie jeszcze co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 19:15
            cieplej ale - koszty energi są inne i relacje między nimi też.
            zima jest inna -najpierw snieg -duzo śniegu a pózniej mróz np granica
            przemarzania gruntu u nas 120 cm a u nich 0,4 m itd.sprawność pompy jest jaka
            jest 1-2 1-5 wymiennik gruntowy lub głębinowy potrzebuje pompy tłoczącej wodę
            lub glikol - ileś tam watów / h ta energia nie jest za darmo !!!
            i żródło ciepła jest nisko temperaturowe a więc i odbiorniki muszą być
            przystosowane do tego - czytaj droższe .Odebranie ciepła z ziemi i podwyższenie
            go do naszych potrzeb wymaga przetłoczenia dużej ilości ciecz y upraszczając
            aby uzyskać 10 kw mocy grzewczej oprócz energii dostarczonej do szmej pompy
            musimy przepompować ok 2000-3000 l wody /h
            pozdr monter.
      • Gość: Sas Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.net81.citysat.com.pl 29.10.06, 19:05
        Jak Wy to robicie ,że wystarczy wam 2000zł na roczne gazowe grzanie 200m
        domu . Wanda
        • jan-w Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie 29.10.06, 19:24
          Jeśli chodzi tylko o CO, to wystarczy dobra izolacja, dobre okna, odpowiedni
          piec i dobre sterowanie. 2000 zł na ogrzanie 200 m2 wystarczy.
          • Gość: Sas Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.net81.citysat.com.pl 29.10.06, 20:35
            Byc może , ogrzać a ogrzać to tez jest różnica . Ogrzewanie włączyłem w
            połowie października i będzie chodzić do maja. Tobie wychodzi średnio 250zł / 8
            miesięcy/. mnie ok. 400 -500 zł za sezon. Temperatura w domu 22 st.Dom jest
            nowy , poroterm 44 pióro + wpust , tynk silikatowy Rofix piec Veesmann . No ale
            my na ogrzewaniu nie oszczędzamy . Sas
      • Gość: tommylee trzeba tu coś sprostować IP: *.static.debica134.tnp.pl 01.12.06, 03:33
        Hej.

Dokonałeś pewnego przekłamania w swoich obliczeniach. Podstawą taniego
        ogrzewania pompą ciapła jest korzystanie z jaknakbardziej stabilnego tzw.
        dolnego źródła (grunt, woda, powietrze) ale również energi elktrycznej z tzw.
        taryfy nocnej (22-6, 13-16).

Cena w takiej taryfie to około 0,225 zł za kWh. Ty w swoich obliczneiach
        wziąłeś cene 0,40 zł. Czyli cenę pierwszej taryfy. Oczywiście ktoś może
        powiedzieć, że na pierwszej taryfie bedzie pompa podgrzewała no wodę do uzytku
        codziennego. Myślę jednak, że 11 godzin drugiej taryfy oraz dobry zasobnik
        wyeliminują pobór radu z taryfy dziennej.

To teraz zrobimy raz jeszcze Twoje obliczenia.
        1 kWh = 3.6 MJ i kosztuje to około 23 groszy
        po uwzględnieniu sprawności 400% mamy
        3.6 MJ * 4 = 14.4 MJ za 0.23 zł
        czyli za 1 zł otrzymujemy 62,61 MJ

Zgodnie z Twoimi wyliczeniami, w przypadku gazu za 1 zł otrzymujemy 31,73 MJ.
        W tym przypadku jest to prawie 97,3% na korzyść pompy, czyli o połowę taniej.

TU WŁASNIE BYŁ TWÓJ BŁĄD.

Jest jednak pewne "ale". Nie jestem żądnym znawca ani użytkownikiem pompy.
        Poprostu szukam najlepszego ogrzeania dla sojego domu. Dlatego anlizuję
        wszystko. pompa, wyglą da super. jednak nie sądzę aby to 97% które wyniknęło z
        moich obliczeń było w pelni i cały czas pracy pompy do zrealizowania.
        Dlatego, że:
        - kotły gazowe mają nawet do 108 % sprawności.
        - żeby pompa miała 400% sprawności, muszą zostać spełnione dwa istotne warunki
        piwrwszy: dolne źródło musi mieć temp. w przedziale 5-10 C. najlepiej, żeby
        było 10 i cały czas stałe. Przy poziomym rozłożeniu rur, bądz powierzu jest to
        trudne do otrzymania.
        po drugie: temperatura górnego źródła (czyli np grzejników, wody użytkowej)
        musi mieć jedynie 35 stopni C. Przy wykonaniu instalacji nieskotemperaturowej
        (podlogowej jest to przedizął 35-55 st. C. Tak więc każde podneisienie temp.
        ponad 35 st, powoduje spadek sprawności. Z informacji zdobytych w necie średnia
        sprawnosc pompy to jakieś 300%.
        Chciałbym jednak pogadać z kimś kto ma pompe i wierzę, że zweryfikuje moją
        ocenę na korzyśc pompy.

Szybkie oblicznie prz sprawności 300%.

3.6 MJ * 3 = 10,8 MJ za 0.23 zł
        czyli za 1 zł otrzymujemy 47 MJ.
        Czyli 48% taniej przy piecu ze sprawnośćią 80%.

Sądzę, że przy piecu kondensacyjnym o wysokiej sprawności możemy za 1 zł
        otrzymać jakieś 38 MJ. (pomap jest o jakieś 23-25 % bardziej opłacalna).

No niestety, nie ma u naws wszędzie gazu a poza tym ceny ciągle rosną. Prądu
        też ale nie jestśmy uzależnieni od Moskali.

Czekam na opinie, najlpeij użytkowników.

Pozdraiwam Tomek

• Gość: monter Re: trzeba tu coś sprostować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:07
          kiedy potrzebujesz maksymalnego grzania -nocą?
          nie praktycznie wtedy kiedy jest ona droższa a jeśli przebywasz w domu cały
          dzień!? poza tym liczysz tylko energię do kompresora , a gdzie energia do pompy
          tłoczącej medium z dolnego żródła ,
          pozdr monter
      • arkadius_k Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie 16.01.07, 21:46
        pompy ciepła są fajnę ale mają jedną wadę ich sprawność gwałtownie spada przy
        b.niskich temperaturach, lub mocno wychłodzonym domu, dlatego warto je
        uzupełnić np. kominkiem
    • Gość: sid Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 12:26
      artykuł sponsorowany, jedna wielka ściema. pompy w Polsce to wyrzucone
      pieniądze, poza 2 miejscami gdzie działają dosyć dobrze, równoważąc koszty
      instalacji. poza tym koszty co musimy liczyć równo dla każdej instalacji,
      jedynie zakup jednostki grzewczej, pompy lub pieca gazowego różni się i to
      znacznie. różnica pokrywa zużycie gazu na 10 lat. pompy są ok ale nie w Polsce.
      • rispetto Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie 25.10.06, 13:29
        są jednak w Polsce miejsca, gdzie nia ma gazu z sieci i nie każdemu chce się
        bawić w ekogroszek itd. W takim wypadku pompa jest jak najbardziej ok. Ale
        zgadzam się - bardzo droga inwestycja.
        • Gość: KZ Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: 213.192.65.* 26.10.06, 11:21
          www.instalator.pl/ABC/ABC_07_2006.html
          www.instalator.pl/ABC/zrzut/pdf_07_2006/Page%204.jpg
          • Gość: maniek Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 14:51
            mam pompę ciepła i działa rewelacyjnie. Należy jednak pamietać że pompa ciepła
            nie jest sama w sobie źródłem ciepła analogicznie jak pompa wodna nie jest
            źródłem wody. Aby układ pracował z prezentowaną w artykule sprawnościa musi byc
            dobra instalacja źródła ciepła (np. kolektor gruntowy) i dostosowana do zestawu
            instalacja wewnętrzna - najlepiej podłogówka. Problemy są najczęsciej gdy pompe
            ciepła stosuje sie do istniejącej instalacji z grzejnikami lub w inny sposób
            zepsuje układ. Jest wielu doskonałych polskich producentów , którzy nie tylko
            zainstaluja pompe , ale też doradzą i nadzorują wykonanie instalacji źródła i
            grzewczą. Tyko pod tym warunkiem montuja pompe i udzielaja gwarancji. Pompa
            jest prze nich servisowana i nadzorowana zdalne prze łacze intrnetowwe. Polecam
            poczytaać
            www.instalator.pl/katalog/Ogrzewanie/PompyCiepla/PompyCiepla.html
    • Gość: hydraulik Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.chello.pl 01.12.06, 07:33
      Ja montuje GPC AISIN Toyota Group.
      Gazowa pompa ciepła ogrzewa, chłodzi i produkuje ciepłą wodę użytkową w jednym
      urządzeniu. Tym samym użycie istniejącej instalacji wodnej jest możliwe, lecz
      wyklucza chłodzenie latem. Do współpracy z pompą dedykowane są urządzenia zwane
      klimakonwektorami, które mają możliwość ogrzewania jak i chłodzenia.
      Cały zestaw : pompa 5HP, WKIT, AWS YOSHI i np. 6 klimakonwektorów łącznie z
      montażem, wykonaniem instalacji i rozruchem nie przekroczy 60 000 zł netto. ( w tym
      8000 zł instalacja ).
      Jest to cena pełnej hydrauliki wraz z grzejnikami i pompa ciepła.
      Cena 6 gr/kWh daje naprawde spore oszczędności nie trzeba żadnych kolektorów ani
      studni.
      Pozdrawiam
      www.hydraulik.net.pl
      • Gość: Marcin Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.avt.pl 13.12.06, 12:56
        Polecam www.budujemydom.pl/artykuly/521_dom_z_pompa_ciepla_po_3_latach_uzytkowania/
        • Gość: Kłobucki Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: 213.192.65.* 13.12.06, 13:43
          fajnie, tylko jaki był koszt inwestycji?
          Bo wielu podważa sens ekonomiczny przedsięwzięcia.

• Gość: janosik1980 brak prądu IP: *.aster.pl 17.04.07, 18:58
      a co będzie jak zimą przy -20 stC odetną prąd?? np. załóżmy, że zdarzy się
      awaria w elektrowni jak to miało miejsce w USA? czym wtedy ogrzać mieszkanie? a
      gdy wówczas zamarznie woda w rurach i lód rozsadzi rury? nie dość, że będzie
      mróz w mieszkaniu to i potem gdy już włączą prąd będzie powódź w mieszkaniu i
      brak wody
      :)
      • Gość: Michal Re: brak prądu IP: *.knc.pl 17.04.07, 23:46
        Wtedy to i kazdy kociol sterowany automatycznie przestanie dzialac, bo do
        sterowania potrzebny jest prad. No i oczywiscie pompa obiegowa tez.
    • Gość: Luks Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.mtnet.com.pl 17.04.07, 23:46
      Zróbcie sobie wyliczenie: koszt zakupu + instalacji + serwisów + remontów pompy

i odejmijcie oszczędności na rachunkach za ogrzewanie (niech będzie 20%)

co wam wyjdzie .... że się to NIGDY nie zwróci !!!!!!!
      • Gość: Mikołaj Re: Pompy ciepła, czyli tanie grzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 19:56
        Twoje argumenty są na poziomie przedszkolaka.
        Mam pompę ciepła i jestem zadowolony. Może miało być super tanio a jest tylko
        tanio. I tak Zamontowałbym ją jeszcze raz.
        Pozdrawiam wszystkich ogrzewających proekologicznymi systemami :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka