GoĹÄ: kama IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 03.06.01, 14:06 Co to jest, jaki wybrać przy zakupie, czy zmienne ciśnienie wody ma wpływ na rodzaj zakupu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Krzyś Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: 9.67.96.* 09.06.01, 10:18 Witam. Mam przepływowy podgrzewacz przez cztery lata,18KW SIMENSA i jak narazie nie narzekam.Mam w nim dwa poziomy grzania,jeden do wody letniej,a drugi do bardzo gorącej.Za prąd nie płacę wcale aż tak dużo bo 170zł na dwa miesiące,za trzy osobową rodzinę.A co do zmiany ciśnienia,to nie zauważyłem jakichś skutków ubocznych,woda leci wolniej ale nadal ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kama Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 10.06.01, 11:45 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.rybka Re: przepływowy podgrzewacz wody 13.06.01, 17:52 Droga Kamo Przepływowy ogrzewacz wody polega na tym, że woda podgrzewa się w czasie jej przepływu, a więc im większa jest moc w KW, tym większy strumień ciepłej wody będzie leciał. Najlepsze do kąpieli są ogrzewacze trójfazowe o dużej mocy, a do kuchni lub umywalki w łazience wystarczą takie o mniejszej mocy. Zmienne ciśnienie wody nie ma żadnego wpływu na wybór ogrzewacza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kama Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 14.06.01, 03:03 Szanowny panie Romanie. Mam do pana jeszcze jedną prośbę. Może mógłby mi pan polecić konkretną markę i opisać o jakie dane powinnam się pytać w sklepie .Nie mam zielonego pojęcia o takich rzeczach. Potrzebuję ogrzewacza zarówno do kąpieli jak i mycia naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yorg Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: *.digi.pl 18.06.01, 18:53 roman.rybka napisał(a): > Droga Kamo > > Przepływowy ogrzewacz wody polega na tym, że woda podgrzewa się w czasie jej > przepływu, a więc im większa jest moc w KW, tym większy strumień ciepłej wody > będzie leciał. > > Najlepsze do kąpieli są ogrzewacze trójfazowe o dużej mocy, a do kuchni lub > umywalki w łazience wystarczą takie o mniejszej mocy. > > Zmienne ciśnienie wody nie ma żadnego wpływu na wybór ogrzewacza. Wydaje mi się że jednak ma znaczenie ciśnienie wody jest to moje przypuszczenie ale podgrzewacze właśnie te mocniejsze mają zabezpieczenia aby nie grzać wody gdy jest jej za mało? Nie jestem wyrocznią. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kama Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.06.01, 00:00 Yorg, jeżeli prawdą jest to co napisałeś to podejrzewam, że u mnie byłaby cały czas zimna woda. Najprawdopodobnie zdecyduję się na bojler. Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dfg Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: 10.47.4.* / 212.75.103.* 23.09.01, 00:08 roman.rybka napisał(a): > Droga Kamo > > Przepływowy ogrzewacz wody polega na tym, że woda podgrzewa się w czasie jej > przepływu, a więc im większa jest moc w KW, tym większy strumień ciepłej wody > będzie leciał. > > Najlepsze do kąpieli są ogrzewacze trójfazowe o dużej mocy, a do kuchni lub > umywalki w łazience wystarczą takie o mniejszej mocy. > > Zmienne ciśnienie wody nie ma żadnego wpływu na wybór ogrzewacza. panie rybka zmienne ciśnienie nie ma znaczenia jeżeli jest wyższe od 0,5 - 1 bara w przypadku dobrego podgrzewacza - inaczej nie zadziała , idąc dalej przy niskim ciśnieniu podgrzewacz nie będzie pracował z całą mocą i z kąpielą mogą być problemy przepraszam pan jest fachowcem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: laser Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: 62.233.134.* 27.06.01, 14:27 Proponuję jako pierwszy punkt to sprawdzić ,czy twoja sieć elektryczna przystosowana jest do takiego obciążenia.Obciążenie 18kW jest tak duże,że przeciętna sieć się do tego nie nadaje.Wymagany jest przewód 4x4mm2 i oczywiście 3-fazy.Jak Twoja sieć spełnia te warunki to śmiało możesz go montować.Zaletami jego są:małe wymiary i mniejsze zużycie prądu w porównaniu z pojemnościowymi,ale jego wadą jest to,że gdy bierzesz prysznic,a ktoś odkręci inny kran z ciepłą wodą to Cię poleje wtedy chodna woda. --Simensa możesz brać w ciemno :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: empi Re: przepływowy podgrzewacz wody IP: *.ltk.com.pl 23.09.01, 20:42 laser, nie tylko przekrój przewodu do podgrzewacza, ale także zabezpieczenia, przekrój w.l.z.(wewn.linia zasil.),otrzymane warunki z miejscowego Zakł.Energet.. Jeżeli jest to mieszkanie w bloku napewno zaistnieje konieczność uzyskania zgody Administracji osiedla i przebudowy w.l.z.(kosztowna sprawa). pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: laser Re: przepływowy podgrzewacz wody do Empigadzam się z tobą w 199% IP: 62.233.128.* 24.09.01, 22:49 Zgadzam się z tobą w 100%,pisząć,że należy sprawdzić ,czy sieć jest do takiego obciążenia przystosowana miałem to wszystko na myśli.W blokach,gdzie nie były zaprojektowane takie podgrzewacze,lub kuchnie elektryczne nie spotyka się nigdy prądu 3-fazowego w mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś