Dodaj do ulubionych

Strych - Szczecin

22.01.07, 16:01
Czy ktoś adaptował strych w Szczecinie? Chciałam zasięgnąć kilku rad!
Obserwuj wątek
    • Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 31.01.07, 08:20
      Czekam na pytania :)
      • anilana78 Re: Strych - Szczecin 31.01.07, 17:20
        przede wszystkim interesuje mnie wszystko związane z załatwianiem formalności,
        czy długo to trwało, czy były jakieś problemy związane z urzędnikami,
        papierkami, pieczątkami. Czy była droga przez mękę? Czy strych był od wspólnoty
        czy od spółdzielni, czy kwota za wykup była uiszczana od razu przy umowie
        przedwstępnej czy dopiero przy przeniesieniu własności?Ile czasu trwała sama
        adaptacja? Ja biorę kredyt na na adaptację, więc muszę się porządnie
        przygotować na wszelkie możliwe pułapki. Pozdrawiam
        • Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 14.03.07, 13:02
          Strych adaptowełem ponad 10 lat temu ale to były inne warunki obecnie
          dobudowywałem jeszcze jeden pokój. Strych załatwiałem od wspólnoty, czyli
          najpierw prawomocna uchwała o wyrażeniu zgody na adaptacje, potem wycena
          rzeczoznawcy i uchwała w formie aktu notarialnego przyrzeczenia sprzedaży -
          razem jakieś 3 mce, następnie oczekiwanie na warunki zabudowy z UM - 4-mce,
          następnie projekt i targi z konserwatorem zabytków o możliwość powiekszenia
          okien - 3 mce, potem zatwierdzenie projektu i uzgodnienia p.poż oraz wydanie
          pozwolenia na budowę jakies 2 mce. Sama budowa własnymi siłami to 2 mce. Po
          odbiorze następuje podpisanie umowy najmu i właściwie odrazu można złożyć
          wniosek o wykup na własność. Pozdrawiam ! Powodzenia !
          • yogi31 Re: Strych - Szczecin 14.03.07, 22:08
            Do Butrosa: Witam, jestem bardzo zainteresowana kwestią powiększenia strychu o
            pokój, o której wspominałeś. Jestem na samym początku drogi, ponieważ mam
            dopiero wstępną zgodę wspólnoty na powiększenie. Teraz mam dostarczyć projekt
            architekta i
            wycenę. Możesz polecić kogoś ze Szczecina (jeśli robiłeś rozpoznanie rynku)?.
            Ile Cię to kosztowało (rząd wielkości)? Zastanawiam się czy nie jest lepiej
            kupić większego mieszkania. Możesz coś poradzić? Będę bardzo wdzięczna.
            • Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 19.03.07, 08:59
              Jeśli chodzi o projektanta to niestety rozpoznania nie robiłem bo projektował mi
              znajomy. Jeśli chodzi o wycenę to płaciła za nią wspólnota ponieważ to ona
              jako sprzedawca musi wiedzieć za ile chce sprzedać. Wiem że rok temu kosztowało
              to coś około 600zł.
      • anilana78 Re: Strych - Szczecin 07.02.07, 15:47
        halo butros! odpowiesz??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka