anilana78 22.01.07, 16:01 Czy ktoś adaptował strych w Szczecinie? Chciałam zasięgnąć kilku rad! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 31.01.07, 08:20 Czekam na pytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
anilana78 Re: Strych - Szczecin 31.01.07, 17:20 przede wszystkim interesuje mnie wszystko związane z załatwianiem formalności, czy długo to trwało, czy były jakieś problemy związane z urzędnikami, papierkami, pieczątkami. Czy była droga przez mękę? Czy strych był od wspólnoty czy od spółdzielni, czy kwota za wykup była uiszczana od razu przy umowie przedwstępnej czy dopiero przy przeniesieniu własności?Ile czasu trwała sama adaptacja? Ja biorę kredyt na na adaptację, więc muszę się porządnie przygotować na wszelkie możliwe pułapki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 14.03.07, 13:02 Strych adaptowełem ponad 10 lat temu ale to były inne warunki obecnie dobudowywałem jeszcze jeden pokój. Strych załatwiałem od wspólnoty, czyli najpierw prawomocna uchwała o wyrażeniu zgody na adaptacje, potem wycena rzeczoznawcy i uchwała w formie aktu notarialnego przyrzeczenia sprzedaży - razem jakieś 3 mce, następnie oczekiwanie na warunki zabudowy z UM - 4-mce, następnie projekt i targi z konserwatorem zabytków o możliwość powiekszenia okien - 3 mce, potem zatwierdzenie projektu i uzgodnienia p.poż oraz wydanie pozwolenia na budowę jakies 2 mce. Sama budowa własnymi siłami to 2 mce. Po odbiorze następuje podpisanie umowy najmu i właściwie odrazu można złożyć wniosek o wykup na własność. Pozdrawiam ! Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
yogi31 Re: Strych - Szczecin 14.03.07, 22:08 Do Butrosa: Witam, jestem bardzo zainteresowana kwestią powiększenia strychu o pokój, o której wspominałeś. Jestem na samym początku drogi, ponieważ mam dopiero wstępną zgodę wspólnoty na powiększenie. Teraz mam dostarczyć projekt architekta i wycenę. Możesz polecić kogoś ze Szczecina (jeśli robiłeś rozpoznanie rynku)?. Ile Cię to kosztowało (rząd wielkości)? Zastanawiam się czy nie jest lepiej kupić większego mieszkania. Możesz coś poradzić? Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butros Re: Strych - Szczecin IP: 212.14.63.* 19.03.07, 08:59 Jeśli chodzi o projektanta to niestety rozpoznania nie robiłem bo projektował mi znajomy. Jeśli chodzi o wycenę to płaciła za nią wspólnota ponieważ to ona jako sprzedawca musi wiedzieć za ile chce sprzedać. Wiem że rok temu kosztowało to coś około 600zł. Odpowiedz Link Zgłoś