08.04.07, 07:07
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mieszkam w starej przedwojennej kamienicy.
Chciałam zmienić ogrzewanie węglowe na gazowe. Szukam grzejników i nie mogę
się zdecydować czy wybrać panelowa purmo czy miedziano-aluminiowe regulus.
Które lepiej grzeją i przy których będę miała mniejsze rachunki za gaz? Z góry
dziękuję za pomoc i życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt Wielkanocnych.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: grzejniki 08.04.07, 13:02
      Po pierwsze nie musisz zmieniać.
      Po drugie różnice nie są wielkie.
      • Gość: KZ Re: grzejniki IP: 213.192.65.* 10.04.07, 08:56
        zmiana grzejnikow na takie o mniejszej pojemności wodnej ma sens wtedy kiedy
        pomieszczenie w których są te grzejniki wymaga różnych nastaw temperatury w
        ciągu dnia. Wtedy szybkość reakcji po wyłączeniu grzejnika da nam oszczędności.
        Albo gdy zależy nam na szybkim ogrzaniu pomieszczenia które chcemy użytkować.

Ale jeśli te grzejniki które posiadasz są sprawne (pewnie trzeba je tylko
        przepłukać) i nie obrzydły Ci to po co ponosić koszty? Gorzej gdy te stare
        żeliwne nie mają możliwości regulacji temperatury... Wtedy bym optował za
        wymiana grzejników.
        • andrzej.sawa Re: grzejniki 10.04.07, 10:08
          Chyba zawsze jakieś zawory grzejnikowe są.Wystarczy wymienić na termostatyczne.
    • Gość: cromwell Re: grzejniki IP: *.57.jawnet.pl 08.04.07, 14:41
      grzejniki nie maja wplywu na oszczednosc gazu
      i temperature w mieszkaniu
      kup jakie ci pasuja

pzdr.
      • dorota314 Re: grzejniki 09.04.07, 21:07
        zmieniam ogrzewanie bo nie mam siły już nosić węgla po schodach. Jestem osobą
        niepełnosprawną i nie jest mi lekko, dlatego chcę założyć ogrzewanie gazowe. W
        sklepie polecili mi grzejniki regulus bo mają małą pojemność. Teraz sama nie
        wiem ?????????????? za duży wybór grzejników!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Sas Re: grzejniki IP: *.net81.citysat.com.pl 09.04.07, 21:38
          Poprzednicy mają oczywiście rację .Obiegowa opinia ,że rurki o większym
          przekroju to strata na energii są błędne. Grubsza rurka to większa powierzchnia
          oddawanie ciepła.Jeżeli kupujesz i masz duzy wybór to zwróć uwagę na długość
          pisemnie gwarancji za dany grzejnik.A po zamontowaniu zobaczysz ,że ogrzewanie
          gazowe wcale nie jest suma sumarum droższe od węglowego . Zwłaszcza w twojej
          sytuacji . Sas
        • andrzej.sawa Re: grzejniki 09.04.07, 23:25
          Po raz kolejny.
          Nie istotna jest praktycznie ilość wody w układzie,bo istotna jest ilość ciepła
          przekazywanego wodą z pieca do pomieszczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka