Dodaj do ulubionych

Piece gazowe

06.06.07, 15:51
Do nowo budowanego domu mam kupic piec (tak jest w umowie), zbieram
informacje na ten temat, czy moze ktos ma jakies doswiadczenia, moze mi cos
polecic, na co zwrocic uwage.
Co sadzicie piecu firmy PURMO, ACV, a moze inne?
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: Piece gazowe 09.06.07, 12:59
      Gdzie znalazłaś piec firmy Purmo?
    • Gość: ziutes Re: Piece gazowe IP: *.alfaparf.pl 09.06.07, 13:30
      piece to są w piekarni
      • Gość: Paweł Re: Piece gazowe IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.07, 14:30
        Domyślam się, że chodzi o źródło ciepła do centalnego ogrzewania wodnego
        (grzejnikowe lub podłogowe) wówczas mowa jest o kotle. Aby coś podpowiedzieć,
        trzeba znać zapotrzebowanie ciepła domu tj straty cieplne domu oraz
        zapotrzebowanie CWU (ciepła woda użytkowa) i jeszcze kilka innych.
        Straty cieplne zależą od kilku czynników, z których najważniesze są: rodzaj
        wentylacji w budynku, powierzchnia i izolacyjność ścian zewnętrznych, dachu,
        okien i drzwi, podadzek na gruncie oraz ścian przyziemia.
        Zapotrzebowanie CWU zależy od ilości domowników i zużycia wody związanego i z
        rodzajem pracy i stylem życia, nawykami(kąpiele w wannie/prysznic), zmywanie
        pod bieżącą wodą lub w zmywarce itp.
        Kocioł może być kondensacyjny (lepsze wykorzystanie gazu ale jest droższy) lub
        normalny. Ponadto może być jednofuncyjny+ podgrzewacz pojemnościowy CWU (z
        reguły układ taki zapewnia lepszy komfort z korzystania z CWU) lub dwufunkcyjny
        -ogrzewa dom i podgrzewa przepływowo CWU ale nie satrcza jej na więcej niż
        równoczesne pobieranie w kilku miejscach.
        Ponadto kotły mogą mieć wbudowane zasobniki, ale nie są one z reguły zbyt duże.
        Pozatymm kotły mogą mieć otwartą komorę spalania tzn pobierają powietrze do
        spalania z pomieszczenia, w którym są zainstalowane - obowiązują rygorystyczne
        przepisy odnośnie kubatury, wysokości i wentylacji takich pomnieszczeń - w
        pomieszczeniu tym jest stale zimno. Alternatywą są kotły z zamkniętą komorą
        spalania pobierające powietrze do spalania z zewnątrz domu poprzez podwójny
        przewód zasilający i odprowadzający spaliny - mogą być instalowane w kuchni
        lub innym pomieszczeniu użytkowym, nawet na poddaszu - w pomiesczeniu tym można
        bez trudu utrzymywać normalną temp.
        Mój post nie porusza innych możliwych opcji np. kolektory słoneczne do
        podgrzewu CWU (oszczędność do 60-65% rocznych kosztów ogrzewania CWU), pompa
        ciepła, kominek z płaszczem wodnym.
        Sumując: na postawione przez Panią pytanie nie da się prosto odpowiedzieć. Musi
        Panio zebrać wszystkie potrzebne informacje i zwrócić się do projektanta
        instalacji sanitarnych lub doświadczonego instalatora.
      • Gość: piotr Re: Piece gazowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:11
        Ale to ważne .
        Czy wężownica włożona do pieca jest kotłem .
        • Gość: Paweł Re: Piece gazowe IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 19:50
          tak, to będzie kocioł ze wszystkimi tego konsekwencjami
    • Gość: toma Piece gazowe IP: *.krasnystaw.net 09.06.07, 21:25
      kup kocioł, który jest zgodny ze specyfikacją projektu budowlanego (rodzaj, typ,
      moc, producent, itd.).
      • nasny10 Re: Piece gazowe 17.04.15, 09:44
        Po latach zdecydowałem się na wymianę całej instalacji CO. Pomoże ktoś w wyborze odpowiedniego kotła? Dom 175 m2, ocieplony styropianem 10 cm, okna nowe plastikowe. Znajomy polecił mi sklep Technika grzewcza .Ma ktoś jakieś opinie na jego temat?
    • kacperrro80 Re: Piece gazowe 21.04.15, 09:09
      Ktoś właśnie wyżej wspomniał o kotłach Termet ? moim zdaniem to dobry wybór jest. Sam mam taki kocioł z zamkniętą komorą spalania wraz z regulatorem temperatury. Wszystko kupiłem w hydrobudzie w Elblągu, nie w żadnych sklepach www. Kocioł funkcjonuje 3 rok, nic z nim się nie dzieje, jest sprawny i tani w utrzymaniu. Nie warto się pchać w bardzo drogie piece, których serwis, których koszty eksploatacji są duże.
    • haliffaxx Re: Piece gazowe 21.04.15, 10:30
      Też kiedyś miałem coś podobnego, ale jakoś bardzo drogo nam to wychodziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka