Dodaj do ulubionych

Okna z PCV - jakie kupić???

09.07.03, 12:35
Muszę wymienić okna. Jakich firm PCV polecacie? Być może ktoś z Was ma dobre
lub złe doświadczenia z firmami produkującymi takie okna. Wymiana dotyczy
domku jednorodzinnego w dość cichej okolicy. Nie stać mnie na super drogi
zakup, ale z drugiej strony nie chcę kupować byle jakiej tanizny - bo wiadomo
zakup przecież na lata.. Z góry dziękuję za porady.Mariella :-)
Obserwuj wątek
    • mariella1 Re: Okna z PCV - jakie kupić??? 09.07.03, 15:48
      Błagam - pomóżcie!!!
    • Gość: ekspert Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 23:51
      Witaj!
      Nie wiem gdzie mieszkasz,w związku z tym nie mogę Ci pomóc w wyborze firmy,która
      wykona Ci usługę montażową,Jedynie mogę Ci doradzić w sprawie wyboru profilu
      PCV.Stawiam na Aluplasta,ewentualnie deucenika,okucia maco,aubi,roto,winkhaus.
      Koniecznie każ sobie okazać aprobatę ITB bez niej nie odliczysz ulgi rem-budowl.
      Obowiązuje to od paru lat ,z przecieków wiem że będzie to bardzo rygorystycznie
      przestrzegane przy odliczeniach w przyszłym roku!!!!.Wystrzegaj się tanich ,w
      porównaniu z innymi ofert/co tanie to drogie!!/

pozdrawiam ekspert
    • Gość: m. Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: 62.233.139.* 10.07.03, 09:18
      mariella1 napisała:

> Muszę wymienić okna. Jakich firm PCV polecacie? Być może ktoś z Was ma dobre
      > lub złe doświadczenia z firmami produkującymi takie okna. Wymiana dotyczy
      > domku jednorodzinnego w dość cichej okolicy. Nie stać mnie na super drogi
      > zakup, ale z drugiej strony nie chcę kupować byle jakiej tanizny - bo wiadomo
      > zakup przecież na lata..
      sorka, ale kupno PCV to zaden zakup na lata, odłóż może wiecej kasy ale kup
      drewno, popatrz zresztą jak wyglada PCV i okno drewniane, nie ma o czym -
      według mnie - mówić
      • busstop Thermoplast 14.07.03, 13:08
        Thermoplast

Bardzo dobre okna (mam je od 3 lat, typ Royal)

Mają podział na komory mokrą i suchą, dzieki temu są bardzo szczelne - jeśli
        chodzi o wodę i bardzo dobrze tłumia odgłosy z zewnątrz.

Rodzice mają częśc okein na porfilu Deceuninck - prosty profil, okna sprzed 8
        lat - zero widocznego zużycia. Pozostałe okna kupili w Thermoplascie - Royal.

Jest różnica.

Pobnadto profil PCV to tylko część problemu. Pozostają okucia, szyby,
        uszczelki, dostępność wyposażenia dodatkowego okuć, estetyka wykończenia
        (klamki itp.). Trzeba porównywać wszystko.

Dlatego Thermoplast wypada b. korzystnie. Oprócz Royala produkują także bardzo
        ciekawy Prestige Plus oraz nieco naśladujący Royala model Baron.

• busstop Re: Thermoplast 14.07.03, 13:12
          Jeśli chodzi o porózwanie Deceuninck - Royal (thermoplast), to ten drugi
          wyrażnie jest lepszy od tego pierwszego. Jednakże bieli Deceuninck'a nie
          prześciga żaden profil. No i ma bardzo gładką powłokę - łatwo się go myje.

W sumie wybrałbym Thermoplast

• Gość: marcin Re: Thermoplast IP: *.visp.energis.pl 14.07.03, 21:28
            Deceuninck jest trwalszy
            • busstop Re: Thermoplast 15.07.03, 07:01
              Na pewno jest trwały, ale jest jeszcze jedno ale:

Moje doświadczenia z Deceuninckiem sięgają 8 lat (produkowane przez Partners w
              Rybniku). Profile wówczas produkowane były w Belgii, dziś są w Poznaniu i
              skądinąd w branży podobno opinia o Deceuninck'u (made in Poland) bardzo się
              pogorszyła. To ploty ale zawsze coś tam w plotkach jest.

Tak jak już wspominałem - okna to nie tylko profil. To jeszcze bardzo ważne
              okucia, wkłady szybowe, klameczki i "dupereleczki". Tu często tkwi róznica.
              Okna "garażowych" firm, często nie maja potrzebnych atestów (np. ITB) i
              certyfikatów i nie wynika to z samej ceny ich zdobycia, lecz z niskiej jakosci
              okien, odstępstwa od norm itp. Profile i inne elementy moga je mieć, ale to nie
              znaczy że samego okna nie można sknocić korzystając z odpowiednich norm.

Wracając do porównania profili Deceuninck - Thermoplast, to jednak nie ulega
              wątpliwości, że profile Thermoplast'u to profile z tzw. wyższej półki. Ptrzede
              wszystkim większa liczba komór na drodze przepływu ciepła (Deceuninck 3 komory,
              Thermoplast 4 lub 5). Z tego w obu profilach w jednej z komówr zainstalowane są
              wzmocnienia metalowe, które stanowią swoisty mostek cieplny i na drodze
              przepływu ciepła ytak naprawdę w Deceunincku są 2 komory izolujące, a w
              Thermoplaście 3 lub 4 (50-100% więcej).

W Thermoplascie zastosowano także tzw. podział na komorę mokrą i suchą, tzn. w
              przypadku rzozszczelnienia okna (celowego lub nie) okucia zawsze pracują w
              komorze suchej do której woda się nie przedostaje - jest to szczególnie ważne
              przy obniżonej tepm. zewn. w okresie zimy. Niby trudniej się myje, ale to tylko
              slogan. Spoglądając na nowoczesne okna alu i drewniane (w których trudniej
              osiągnąc podział na obie komory i załatwia się to profilem aluminiowym) widać
              znaczne odstępstwa technologii popularnych i tanich profili PVC (jak
              Deceuninck) od tych z "wyższej półki" (jak Thermoplast) i od ALU i drewnianych.

Ale porzsdny profil PVC, porządne wkłady szybowe, uszczelki, okucia itp. mają
              wyższą cenę, zatem każdy wybiera dla siebie rozwiązanie optymalne.

Pozdrawiam!
    • Gość: ekspert Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 21:10
      Witaj!!
      Jeszcze raz uczulam Cie na fakt posiadania zamawianych okien aprobaty
      technicznej ITB ze wskazaniem na producenta okien i jego dealera,jeżeli takowej
      nie posiadają ,powiedz oferentowi GOOD BYE!!!
    • Gość: EVI Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: *.nd.e-wro.net.pl 17.07.03, 08:41
      mariella1 napisała:

> Muszę wymienić okna. Jakich firm PCV polecacie? Być może ktoś z Was ma dobre
      > lub złe doświadczenia z firmami produkującymi takie okna. Wymiana dotyczy
      > domku jednorodzinnego w dość cichej okolicy. Nie stać mnie na super drogi
      > zakup, ale z drugiej strony nie chcę kupować byle jakiej tanizny - bo
      wiadomo
      > zakup przecież na lata.. Z góry dziękuję za porady.Mariella :-)

ale napisz mariello gdzie mieszkasz?
      mi 2 miesiące temu wstawili okna ze Swietlika i jestem super zadowolona.Ja
      jestem z wrocławia,ale być może ta firma ma przedstawicielstwa w innych
      miastach.Ekipa jest solidna,dokładna a ceny przystępne.Koleżanka ma te okna
      już 10 lat i sa jak nowe
      pozdrawaim EVI
    • Gość: gooll Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: *.gal.pl 17.07.03, 09:26
      Obecnie szanujące się firmy wprowadzają okna na profilu 5-cio komorowym. Takie
      ramy są znacznie szersze i podobno "cieplejsze".
      • busstop Re: Okna z PCV - jakie kupić??? 17.07.03, 10:59
        profil to nie wszystko!
    • Gość: mała Re: Okna z PCV - jakie kupić??? IP: 217.153.73.* 31.07.03, 23:05
      Podobno dobre są profile Veka.
      Wszyscy znajomi mi je polecali. Wiele producentów okien stosuje ich profile.

Ja dopiero kupuję okno, więc mam dopiero doświadczenie w szukaniu.
      Zwróccie uwagę na ilość komór i szerokość profilu. Niektóre okna mają 5 komór,
      a profil 70 mm, a inne 4 komory a profil 73 mm. Od tego zależy nie tylko ciepło
      ale też ilość wpadających z dworu decybeli.

Thermoplast w ulotce podaje, że ma 90 mm, a po zmierzeniu okazuje się, że 70!
      Wychodzi 90 mm -kiedy mierzy się razem na styku zamniętego skrzydła okna i
      ramy.Tylko po co komu takie dane? Wg mnie wprowadzają w błąd.

Ostatecznie wybrałam firmę M&S. Mają filie w całej Polsce. Jeszce nie
      zamontowali, więc nie powiem czy jest OK.

"Koniecznie każ sobie okazać aprobatę ITB bez niej nie odliczysz ulgi rem-
      budowl."

O co chodzi z aprobatą ITB? Nie wierzę zeby Urz Skarbowe tego żądały. Czy muszę
      mieć ksero od producenta okien, czy wystarczy jakiś nnumer tej aprobaty.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka