Dodaj do ulubionych

Rachunki???

04.08.03, 13:56
Witam,
przygotowuję się do remontu w moim nowozakupionym mieszkaniu. Zastanawiam się
na jaki adres mam brać rachunki, żeby potem móc skorzystac z odpisu
remontowego - tam gdzie jestem zameldowany czy nowego mieszkania, gdzie nie
jestem i w najbliższym czasie nie będę zameldowany?
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: Rachunki??? IP: *.katowice.pl 04.08.03, 14:11
      wiberg napisał:

> Witam,
      > przygotowuję się do remontu w moim nowozakupionym mieszkaniu. Zastanawiam się
      > na jaki adres mam brać rachunki, żeby potem móc skorzystac z odpisu
      > remontowego - tam gdzie jestem zameldowany czy nowego mieszkania, gdzie nie
      > jestem i w najbliższym czasie nie będę zameldowany?

Tak jak w dowodzie, a więc meldunku. Ja miałem podobną sytuację. Pytałem w US i
      powiedzieli mi że taki adres jaki wpisuję w PIT.
      Co do mieszkania to wystarczy okazać akt własności lub najmu, wtedy ulga
      przysługuje. Niekiedy US wymagają stosownego oświadczenia że własnie w tym
      lokalu czy budynku dokonywałeś remontu i modernizacji. To tak pro forma i celem
      ewentualnego sprawdzenia. Pzdr.
      • Gość: dorka Re: Rachunki??? IP: *.stacje.agora.pl 04.08.03, 14:25
        Gość portalu: mac1 napisał(a):

> wiberg napisał:
        >
        > > Witam,
        > > przygotowuję się do remontu w moim nowozakupionym mieszkaniu. Zastanawiam
        > się
        > > na jaki adres mam brać rachunki, żeby potem móc skorzystac z odpisu
        > > remontowego - tam gdzie jestem zameldowany czy nowego mieszkania, gdzie ni
        > e
        > > jestem i w najbliższym czasie nie będę zameldowany?
        >
        > Tak jak w dowodzie, a więc meldunku. Ja miałem podobną sytuację. Pytałem w US
        i
        >
        > powiedzieli mi że taki adres jaki wpisuję w PIT.
        > Co do mieszkania to wystarczy okazać akt własności lub najmu, wtedy ulga
        > przysługuje. Niekiedy US wymagają stosownego oświadczenia że własnie w tym
        > lokalu czy budynku dokonywałeś remontu i modernizacji. To tak pro forma i
        celem
        >
        > ewentualnego sprawdzenia. Pzdr.

Ale nie trzeba tam gdzies na fakturze napisac, ze np. brodzik i wc kupilam z
        przeznaczeniem do takiego a takiego mieszkania? dopiero bede ew. pisac
        oswiadczenie, jak mnie US wezwie (oby nie..:) )
        • Gość: mac1 Re: Rachunki??? IP: *.katowice.pl 04.08.03, 14:43
          Gość portalu: dorka napisał(a):

>
          > Ale nie trzeba tam gdzies na fakturze napisac, ze np. brodzik i wc kupilam z
          > przeznaczeniem do takiego a takiego mieszkania? dopiero bede ew. pisac
          > oswiadczenie, jak mnie US wezwie (oby nie..:) )

Spokojnie. Oświadczenie każą napisac na kolanie, jeśli wezwią. Najważniejsza
          jest faktura i nie zapominajcie jej podpisać. Pzdr.
      • Gość: akka Re: Rachunki??? tez moge>? IP: 62.121.128.* 04.08.03, 14:27
        mam podobny problem, pomozcie jak mozecie:

rodzice przepisali dom corce. sami maja w akcie zapisane ze w domu mieszkac
        moga do smierci. corka zarabia grosze wiec nie ma nawet co odliczyc . teraz
        robia wiekszy remont .- pytanie- czy rodzice moga skorzystac z ulgi remontowej
        w swoich rozliczeniach ?? czy rachunki brac na nich i mozna odliczyc??
        • Gość: agami Re: Rachunki??? tez moge>? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 14:48
          Podstawą do skorzystania z ulgi jest posiadanie tytułu prawnego do lokalu,
          który się remontuje. Tytułem takim może być: umowa najmu, umowa użyczenia, akt
          własności oraz meldunek.
          Znaczy się, że można
        • Gość: mac1 Re: Rachunki??? tez moge>? IP: *.katowice.pl 04.08.03, 14:49
          Gość portalu: akka napisał(a):

> mam podobny problem, pomozcie jak mozecie:
          >
          > rodzice przepisali dom corce. sami maja w akcie zapisane ze w domu mieszkac
          > moga do smierci. corka zarabia grosze wiec nie ma nawet co odliczyc . teraz
          > robia wiekszy remont .- pytanie- czy rodzice moga skorzystac z ulgi
          remontowej
          > w swoich rozliczeniach ?? czy rachunki brac na nich i mozna odliczyc??

Nie jestem fachowcem w tej materii. Ale wydaje mi się, że wszystko zalezy od
          zapisów w akcie darowizny. Jesli sie zrzekli, ale maja prawo mieszkać to moim
          zdaniem nie moga rozliczyć ulgi. Musiało by to być ewentualnie prawo najmu, ale
          chyba nie płacą czynszu. To śliska sprawa. Wg. prawa nie maja już tej
          nieruchomości.
          Najlepiej skontaktować się z miejscowym US, bo każdy to inaczej interpretuje.
          Nalezy to miec na piśmie.
          Pzdr.
          • Gość: akka Re: Rachunki??? tez moge>? IP: 62.121.128.* 04.08.03, 15:25
            ha!
            obdzwonilam urzedy - w jednym powiedzieli ze mozna - w drugim ze nie...
            do kitu...:(
            • Gość: agami Re: Rachunki??? tez moge>? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 16:03
              1. Podpisujesz umowę użyczenia lokalu rodzicom - nie musisz jej zgłaszać w
              urzędzie

2. Rodzice remontują swó lokal i sobie odliczają

3. Zadzwon do Urzędu, w którym będziesz składała w następnym roku PIT.
              • Gość: akka Re: Rachunki??? tez moge>? IP: 62.121.128.* 04.08.03, 16:14
                niestety wlasnie w tym urzedzia powiedzieli ze nie mozna :(
                ze tylko jakies male remonty pomieszczen typu malowanie scian itd. moga
                odliczyc, a wiekszy remont domu np dachu- nie moga..
    • Gość: M Re: Rachunki??? IP: 212.69.77.* 06.08.03, 10:29
      Niedawno również remontowaliśmy nasze nowo zakupione mieszkanie. Niestety
      będziemy jakieś 5000 PLN do tyłu, bo podobno ulga remontowa nie obejmuje prac w
      nowo zakupionym mieszkaniu. Wg. US jest to wykańczanie mieszkania a nie remont
      a wykańczanie nie jest objęte ulgą.
      Niedawno był artykuł na Gazecie w dziale Dom. Poszukaj.
      Pozdrawiam, M.
      • Gość: mac1 Re: Rachunki??? IP: *.katowice.pl 06.08.03, 10:49
        Gość portalu: M napisał(a):

> Niedawno również remontowaliśmy nasze nowo zakupione mieszkanie. Niestety
        > będziemy jakieś 5000 PLN do tyłu, bo podobno ulga remontowa nie obejmuje prac
        w
        >
        > nowo zakupionym mieszkaniu. Wg. US jest to wykańczanie mieszkania a nie
        remont
        > a wykańczanie nie jest objęte ulgą.
        > Niedawno był artykuł na Gazecie w dziale Dom. Poszukaj.
        > Pozdrawiam, M.

Ale chodziło o nowozakupione mieszkanie na rynku pierwotnym. Nie ma problemu z
        nowozakupionym mieszkaniem na rynku wtórnym. pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka