Dodaj do ulubionych

ratunku !!!! mole !!!!!

IP: 193.227.223.* 01.08.01, 14:15
po raz pierwszy w zyciu mam do czynienia z tym paskudztwem
pomocy ! zadne spraje owadobojcze nie dzialaja
czy pozostal mi jedynie smrod naftaliny na ubraniach ?
czy da sie przeprowadzic jakas wieksza akcje i wytepic je w calosci ? !
nie mowie oczywiscie o spaleniu calego mieszkania ale gotow jestem na duzo
hilfe hilfe j
Obserwuj wątek
    • Gość: Maleńka Re: ratunku !!!! mole !!!!! IP: 195.116.26.* 01.08.01, 17:49
      Podobno odstrasza je wszystko, co śmierdzi:))) np.wyjątkowo
      intensywnie "pachnące" mydełka. Moja babcia używa jeszcze jakiegoś zielska, co
      się nazywa moczarka. Nie wiem, czy to pomaga (u nas moli już nie ma), ale jak
      wszystkie środki zawiodą, możesz spróbować. Powodzenia.
    • Gość: glen Re: ratunku !!!! mole !!!!! IP: *.usask.ca 01.08.01, 19:12
      Naftalina jest bardzo toksyczna i w dodatku brzydko pachnie tak wiec nie
      zalecam.
      Jedyne co moglbym doradzic to oddac wszystkie ubrania do pralnia "na sucho" i
      potem popakowac w duze plastikowe torby (wiem ze drogo!!!). Ta procedura
      skutecznie niszczy jaja moli juz zlozone w ubraniach. W miedzyczasie bardzo
      dobrze sprzatnac mieszkanie i wszystkie katy. Jajeczka moli moga przetrwac i
      wylegnac sie w niesprzatanym kurzu i proces zacznie sie od poczatku.
      Okna w mieszkaniu powinny miec zalozone siatki ochronne przeciwko owadom i
      zupelnie nie rozumiem dlaczego w Polsce taki prosty sposob na owady zupelnie
      nie jest rozpowszechniony.
      • Gość: aga Re: ratunku !!!! mole !!!!! IP: 10.10.3.* / *.mrkch.pl 22.08.01, 15:39
        Mole to przekleństwo!!! te wstrętne istoty, które zagnieździły się u mnie to
        chyba jakieś MUTANTY!!! jedzą wszystko!!!! wiecie, gdzie np. mi się zalęgły???
        w braku !!! i zjadły pozamykane czekolady!!! tragedia. teściowa dała mi jakies
        zielsko o wdzięcznej nazwie BAGNO, chyba trochę pomaga. Owocnej walki z molami!
        I podajcie jakiś naprawdę skuteczny sposób na pozbycie się ich, proszę :-)
    • Gość: MaciekS Na mole? - drewno cedrowe IP: *.amdahl.com 30.08.01, 19:24
      Gość portalu: bachuu napisał(a):

> po raz pierwszy w zyciu mam do czynienia z tym paskudztwem
      > pomocy ! zadne spraje owadobojcze nie dzialaja
      > czy pozostal mi jedynie smrod naftaliny na ubraniach ?
      > czy da sie przeprowadzic jakas wieksza akcje i wytepic je w calosci ? !
      > nie mowie oczywiscie o spaleniu calego mieszkania ale gotow jestem na duzo
      > hilfe hilfe j

Tak na przyszlosc to nie musisz trzymac zadnych patentow chemicznych czy tej
      smierdzacej naftaliny z ubraniami. Owszem mydelka tez moga dzialac , ale np. w
      USA ludzie trzymaja drzewo cedrowe w szafach. Kupuje sie albo kulki i wrzuca jak
      naftaline albo sa takie wieszaki z kawalkiem drewna cedrowego ktore wieszasz obok
      garniturow, koszul czy czegos innego. Mysle ze te metode "opracowali" pewnie
      gdzies w Grecji czy Wloszech dawno temu. Drzewo cedrowe calkiem ladnie pachnie i
      wcale nie zionie jak sie otwiera szafe (bardzo slaby zapach). Ubrania tez nie
      przesiakaja zapachem.

Pozdrawiam
    • mattik Re: ratunku !!!! mole !!!!! 05.09.01, 11:05
      Mole to plaga straszliwa. U mnie sie tez wlasnie pojawily i ... no wlasnie ...
      wszystko co tylko bylo w szafach, szafkach, skrzyneczkach, walizeczkach, pufach
      i innych tego typu miejscach poszlo do prania/mycia/czyszczenia. Wnetrza mebli
      zostaly DOKLADNIE umyte i odkurzone. My sie wyprowadzilismy (razem z kotem) na
      dzien z domu a przed wyjsciem zastosowalismy Raid przeciw owadom latajacym. Po
      zabiegach smrodliwych wszystko, co bylo mozna zapakowalismy w foliowe worki
      (takie na smieci typu super-mocne) z kuleczkami cedrowymi w srodku. Co sie nie
      nadaje do worka to w pokrowce made by Ikea (praktyczne i niezbyt drogie a dosc
      szczelne) i takze z cedrem w srodku. I na razie (po 3 tygodniach od zabiegu)
      nie widac moli. A zapomnialem, ze ciuchy oprocz prania i czyszczenia zostaly
      wystawione na wysoka temperature sierpniowego slonca. :)
    • Gość: makol Re: ratunku !!!! mole !!!!! IP: 213.25.164.* 05.09.01, 13:55
      Jezeli juz masz mole no to wojna totalna. Przede
      wszystkim sprawdz czy to tylko ubrania , bo jak
      czytales moga byc tez w jedzeniu . A wiec sprawdz
      kuchnie , spizarke , aberek i co tam jeszcze masz oraz
      wykladzine podlogowa , dywany , meble tapicerowane .
      Przyjzyj sie uwaznie moze jeszcze nie sa pogryzione
      ,ale moze sa na nich male biale jajeczka. Jezeli
      cokolwiek na czymkolwiek zobaczysz to bez zalu wywal
      jaknajszybciej na smieci (chosby to byl perski dywan po
      pra-prababci.) To samo dotyczy ubran - obowiazkowo
      wywal wszystko w czym nie chodzisz - a lezy w szafie bo
      moze kiedys sie przyda. To co zostawisz wypierz
      koniecznie ( chocby bylo czyste ). Zastosuj chemie
      naftalina , a zwlaszcza Raid jest naprawdze skuteczny.
      No i rada na przyszlosc ( bo lato juz sie konczy )
      pieknie zabijaja jajeczka moli promienie UV - wiec
      wystaw co sie da na slonce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka