Dodaj do ulubionych

DO ZAYZAYERA

IP: 217.96.94.* 24.09.03, 08:19
jestem w połowie montowania mebli kuchennych i podczas ustawiania zmywarki
zauważyłem że ona lekko kopie. dotykając dłonią nic nie czuć ale jeśli dotknę
przedranieniem lub policzkiem czuć jak szczypie.
Domyślam się że coś z zasilaniem tylko czy to wina zmywarki czy może
instalacji?

Pozdrawiam Damian
Obserwuj wątek
    • zayzayer Re: DO ZAYZAYERA 24.09.03, 15:27
      Tak robi każde tego typu urządzenie,
      które nie jest uziemione.

zayzayer
      • Gość: Damian Re: DO ZAYZAYERA IP: 217.96.94.* 26.09.03, 08:01
        Co mogę zrobić jeśli do gniazda doprowadziłem nowy 3 żył kabel ale w skrzynce
        bezpieczników na wejściu di mieszkania są tylko dwa (faza, zero). Kiedyś
        widziałem że w gniazdku uziemienie było zmostkowane z zerem, czy to bezpieczne
        i skuteczne? Może do obudowy przykręcić przewód i połączyć go z rurą od zimnej
        wody?
        • Gość: r2 Re: DO ZAYZAYERA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 08:26
          tak się wtrące troszkę zrób porządną instalacje elektryczną. jak juz łączyć 0 z
          uziemieniem to w skrzynce zabezpieczeń - wstaw tam pare es-ów jekiąś róznicówkę
          i będziesz spał spokojnie. pod rurę to można sobie podłączać prowizorę ale jak
          robisz kuchnie od podstaw to zainwestuj jeszcze z 300 zł na el.
          pzdr
          • Gość: Damian Re: DO ZAYZAYERA IP: 217.96.94.* 26.09.03, 13:03
            Instalacja jest zrobiona nowa w całej kuchni, skrzynkę też wymieniłem tylko co
            z tego jak do domu wchodzą dwa kable. O ile dobrze kojażę to do różnicówki
            potrzeba trzech żeby działała prawidłowo. Może elektryk fachowiec by się
            wypowiedział?

Pozdrawiam Damian
            • Gość: Ali Re: DO ZAYZAYERA IP: *.rzesa.rzeszow.pl 26.09.03, 13:20
              Gość portalu: Damian napisał(a):

> Instalacja jest zrobiona nowa w całej kuchni, skrzynkę też wymieniłem tylko
              co
              > z tego jak do domu wchodzą dwa kable. O ile dobrze kojażę to do różnicówki
              > potrzeba trzech żeby działała prawidłowo. Może elektryk fachowiec by się
              > wypowiedział?
              >
              > Pozdrawiam Damian

Jeżeli jest nowa to powinna być trójprzewodowa zgodnie z przepisami. Do domu
              wchodzą 2 lub 4 przewody (1 lub 3 fazy i N), natomiast instalacja w domu
              powinna być z przewodem ochronnym (3 lub 5 przewodów) podłączonym do uziomu w
              budynku.
              Do działania różnicówki nie potrzeba uziemienia.
              • Gość: Damian Re: DO ZAYZAYERA IP: 217.96.94.* 29.09.03, 09:09
                Podpiołem kabel uziemienia do listwy zerowej w skrzynce i odrazu nic nie kopie,
                ciekaw jestem czy to bezpieczne rozwiązanie?
                Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
                Damian
                • Gość: wodnik Re: DO ZAYZAYERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 09:33
                  To co zrobiles to takie oszukanie
                  ukladu
                  jest to rozwiazanie kompromisowe gdy ma sie poprowadzona instalacje w
                  pomieszczeniu wg nowej normy 3 i 6 przewodow natomiast pion ( instalacja
                  przedlicznikowa jest wg starej normy )
                  nic zlego sie nie powinno stac choc nie jest to najdoskonalsze rozwiazanie
                  pozdrawiam
                  elektryk wodnik
                  • Gość: Damian Re: DO ZAYZAYERA IP: 217.96.94.* 30.09.03, 10:51
                    Nie powinno się stać czy nie stanie?

Pytanie ważne bo niechciałbym być kiedyś kopnięty pełnym 220 jak będę mokrymi
                    rękami dotykał zmywarki

Myślałem o podłączeniu jakiegoś przewodu ro rury z zimną wodą ale co jak
                    zacznie kopać sąsiada ???? podrugie teraz mam już kabelki pochowane a skrzynkę
                    bezp. zatynkowaną

Ten numer z uziemieniem na zerze widziałem kiedyś w gniastkach w bloku u
                    kolegi tam w każdym gniazdku był kabelek zero - bolec

Plus jest taki jak kiedyś zmienią instalację w bloku to ja u siebie w
                    skrzyneczce przełączam i ściany mam całe:-)

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
                    Damian
                    • Gość: Ali Re: DO ZAYZAYERA IP: *.rzesa.rzeszow.pl 30.09.03, 16:18
                      Gość portalu: Damian napisał(a):

> Nie powinno się stać czy nie stanie?
                      >
                      > Pytanie ważne bo niechciałbym być kiedyś kopnięty pełnym 220 jak będę mokrymi
                      > rękami dotykał zmywarki
                      >
                      > Myślałem o podłączeniu jakiegoś przewodu ro rury z zimną wodą ale co jak
                      > zacznie kopać sąsiada ???? podrugie teraz mam już kabelki pochowane a
                      skrzynkę
                      > bezp. zatynkowaną
                      >
                      > Ten numer z uziemieniem na zerze widziałem kiedyś w gniastkach w bloku u
                      > kolegi tam w każdym gniazdku był kabelek zero - bolec

Kiedyś było to dopuszczalne dzisiaj nie.

>
                      > Plus jest taki jak kiedyś zmienią instalację w bloku to ja u siebie w
                      > skrzyneczce przełączam i ściany mam całe:-)
                      >
                      > Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
                      > Damian

Twoje rozwiązanie też nie jest dobre. Chociaż tak się zastanawiam że lepsze
                      takie jak żadne. To zależy jaki system ochrony jest zastosowany w sieci nN
                      Zasilającej blok. W sieci TT łączenie przewodu neutralnego i ochronnego jest
                      zabronione. W sieci TN-C wykonuje się takie połączenie w rozdzielni głównej
                      budynku ale instalacja musi być 3 lub 5 przewodowa. Ja bym proponował żeby się
                      temu przyjrzał elektryk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka