Dodaj do ulubionych

Co nad barkiem ?

IP: 195.117.138.* 25.11.03, 11:50
Kuchnie z duzym pokojem rodzieliłam barkiem. Nad barkiem chciałabym umiescic
oswietlenie. Myslałam o halogenkach zabudowanych STG. Ale chciałabym uniknac
zrobienia takiego banalnego "klocka" prostokatnego. W jakim innym kształcie
to zrobic? Widzieliscie jakies niebalne oświetlenie? Może jakis ciekawy
kształt?
Pozdrawiam
K8 vika10@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Co nad barkiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:06
      www.krulen.com.pl - oswietlenie meblowe
      • Gość: K 8 Re: Co nad barkiem ? IP: 195.117.138.* 26.11.03, 08:50
        Jurku... Dziekuję bardzo... Czy jeszcze ktos się z czymś oryginalnym spotkał ?
        • Gość: K 8 Re: Co nad barkiem ? IP: 195.117.138.* 27.11.03, 12:49
          Mysłam o jakims ciekawym profilu z regipsu (STG). Czesto widac to w lokalach.
    • Gość: mac1 Re: Co nad barkiem ? IP: *.katowice.pl 27.11.03, 12:56
      Możesz pobawić się gipsami+halogenami. Sa specjalne płyty które można wyginać w
      łuki. Mam takie oświetlenie w przedpokoju i łazience. W łazience mam koło z
      gipsu z 3 halogenami na suficie. Fajnie to wygląda. Nie musza być typowe
      skrzynki. Nad barkiem też się da. Pzdr.
      • Gość: K 8 Re: Co nad barkiem ? IP: 195.117.138.* 27.11.03, 14:18
        Własnie cos takiego chce zrobic. Ja z płyty bedę miała filarki przy wejściu do
        przedpokoju tez z oswietleniem. I własnie szukam teraz pomysłu na nietypowy
        kształt płyty nad barkiem, ale chce uniknac klocka. Pomysł z kołem mi sie
        podoba. Mysląłam tez o takiej delikatnej fali :) Pozdrawiam. K.
        • Gość: mac1 Re: Co nad barkiem ? IP: *.katowice.pl 27.11.03, 14:26
          Fale ma w przedpokoju. Właściwie powstało to żeby zakryć rury z gazu. Teraz
          wygląda super. A byłem nastawiony sceptycznie do projektu żony. Ona plastyk ja
          ekonomista ==> nny punkt myślenia (koszty a estetyka):). Pzdr.
          • Gość: K 8 Re: Co nad barkiem ? IP: 195.117.138.* 28.11.03, 10:43
            Nooo wąłśnie a ja prawnik, nikły dryg plastyczny :) Proszę powiedz mi czy
            zabudowałes w fali halogenki i czy Ty (Twoja Zona) mieliscie jakis
            wzór "fali" ? Nie bardzo wiem jak wytłumaczyć mojemu fachowcowi sprawe.
            Pzdr.
            • Gość: mac1 Re: Co nad barkiem ? IP: *.katowice.pl 28.11.03, 10:54
              Fala w przedpokoju idzie wzdłuż dwóch ścian, tak na 1/3 sufitu. Reszta w
              normalnej wysokości. W fali są zabudowane halogeniki. Mamy ich kilka co 30 cm.
              Żona zrobiła rzut z góry na kompie i rozrysowała w corelu fale. Fachowiec kumał
              wszystko, nawet chciał szablony, ale bez przesady.
              W łazience fale przez 3 ściany w środku osobne koło. Dużo halogenkóe bo lubię
              jasno, a są punktowe i 20W. Z tego koła jeden (żabie oko) skierowany na kabinę.
              Pzdr.
              • Gość: mac1 Re: Co nad barkiem ? IP: *.katowice.pl 28.11.03, 10:56
                Co do fal nie ma reguł. Tu Picaso i Twoja wyobraźnia. Oczywiście łagodne łuki
                coby płyta dał radę się wygiąć. Są do tego specjalne stelarze. Polcam fachowca,
                ale jest z Tychów (G. Śląsk). Odwalił piękną robotę. Pzdr.
                • katee1 Re: Co nad barkiem ? 28.11.03, 14:18
                  Dziekuje za rady. Picasso mówisz :) nie znam niestety ,chyba w Toruniu nie
                  mieszka :)))) ale bede walczyła.
                  Zobacze co wyjdzie!
                  Pozdrawiam serdecznie. Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

Katee
                • katee1 Re: Co nad barkiem ? 02.12.03, 10:18
                  mac1

Walcze i walcze z wymysleniem tej "góry" nad barkiem.
                  Tak pomyslałam, czy byłoby dla Ciebie prpblemem przesłanie mi Waszego pomysłu?
                  Pisałes,że tez kiedys cos takiego przygorowywałes. Ja nie mam Corella i jest mi
                  ciezko przewidziec proporcje.
                  Bedę wdzieczna za pomoc.

mój adres : vika10@wp.pl

Dziękuję i pozdrawiam
                  • Gość: mac1 Re: Co nad barkiem ? IP: *.katowice.pl 02.12.03, 11:35
                    Witam

Trochę fantazji. Jak znajde to podeślę, ale to było rok temu i chyba wywaliłem
                    z kompa te projekty. I tak były w Corelu.
                    Jednak nie trzeba na kompie.
                    Możesz zrobić na kartce papieru rzut pokoju, pomieszczenia z góry w skali.
                    Potem kup krzywiki i do dzieła. Można i ręcznie.
                    Wszystko skonsultuj z fachowcem, bo nasz ochłodził trochę zapędy żonki.
                    Technicznie nie wszystko da się zrobić. Punkty świetlne i ich ilość w
                    zależności od pomieszczenia i żądanej jasności. Ustal też miejsce na
                    transformatory. Ja mam zabudowane pod płytami, lepiej kup mocniejsze jak
                    będziesz chciała dokupić halogenki. Warto zastanowić się gdzie i czy będą
                    lustra i zaprojektować dodatkowy halogen nad nim. Pzdr.
                    • Gość: katee1 Re: Co nad barkiem ? IP: 195.117.138.* 02.12.03, 15:39
                      Mac, nie masz serca dla kolezanki!!! :) Ten remont mi uswiadomił,że chyba
                      faktycznie nie mam wyobraźni :) ale pomysł z lustrem mi podsynął pewien pomysł.
                      Jakbys jednak znlazł swój projekt to proszę ratuj kolezanke. Jeżeli go
                      zastosuje to przesle Ci zdjęcie jak wyszło :)

Dzięki, pozdrawiam Katee
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka