Dodaj do ulubionych

Instalacja grzewcza

21.03.09, 15:34
Witam

Niedługo planujemy wymieniać stare rury od ogrzewania (mieszkanie 72 m2,
ogrzewanie gazowe). Proszę doradźcie jakie rury najlepsze: miedziane czy
plastikowe? Jak najlepiej rozprowadzić rurki po domu - schować je w ścianach
czy pod podłogą? Pytałam różnych fachowców i każdy ma inne zdanie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • grupa_psb Re: Instalacja grzewcza 22.03.09, 09:47
      rur plastikowych nie można prowadzić w zabetonowanych bruzdach ani pod podłogą,
      ponieważ pod wpływem gorącej wody w instalacji zmieniają długość. Można użyć rur
      miedzianych. Jednak położone w podłodze muszą być przykryte wylewką, co
      podniesie poziom podłogi. Pozostaje poprowadzenie ich w ścianach
      • Gość: hydraulik.net.pl Re: Instalacja grzewcza IP: *.chello.pl 25.03.09, 12:09
        można dać rury plastikowe ale w stabi.... nie wydłużają się... a i tak trzeba na
        nie dać otuliny.... więc się skompensuje

miedź trzeba dobrze zrobić..... źle zrobiona potrafi po pół roku cieknąć..... i
        też trzeba dać je w otulinie.... i miedzi nie lubi wapna które znajduje się w
        tynku i w wylewce... więc trzeba dobrze je otulić.
      • ant777 Re: Instalacja grzewcza 25.03.09, 13:34
        A rur miedzianych kompensacja nie dotyczy?

Ja mam wszystko w miedzi w systemie na zaciski, w podłodze, którą
        podniosłem i wyrównałem wszystkie podłogi do jednego poziomu.
        Zrobiłem to bo i tak i tak wymieniałem drzwie wejściowe i balkonowe.
        Teraz jedyne co bym zmienił, to ciepłą wodę uzytkową zrobiłbym w
        jakims plastiku, żeby rury dłużej trzymały ciepło.
        • stefankawalec Re: Instalacja grzewcza 25.03.09, 16:49
          Rury z każdego materiału się odkształcają pod wpływem ciepła!. I w każdym
          wypadku stosuje się różne sposoby kompensacji.
          Ja osobiście polecałbym plastikowe rury do zgrzewania z aluminiową otuliną czyli
          Stabi. Jest to dość tania i niezawodna technologia.
          Miedź sprawdza się przy instalacjach prowadzonych po wierzchu. I fakt, że trzeba
          taką instalację bardzo staranie wykonać. W przypadku instalacji z miedzi,
          materiał jest stosunkowo drogi (kompensator do rur fi 15 w detalu kosztuje
          80-100 PLN, a trzeba taki dawać co 5 m prostego odcinka rur).
          Odradzam też instalacje zaciskane - na razie materiał jest również stosunkowo drogi.
          Technologia wykonania.
          Jeśli nie chcecie Państwo kompletnej ruiny, zrywania podłóg, to rury należy
          poprowadzić w ścianach. Wykuwa lub wycina się bruzdę, instaluje rury w otulinie
          (zawsze) i zamurowuje (należy to zrobić zaprawą cementową, nie wolno używać
          zapraw gipsowych). Samo wykończenie bruzd można zrobić zaprawą gipsową.
          Gdyby jednak w grę wchodził remont generalny, dobrym rozwiązaniem jest
          poprowadzenie rur w podłodze. Najlepiej użyć wtedy giętkich plastikowych rur,
          które nie mają łączeń w wylewce. Łączenia robi się w rozdzielnicach
          umieszczonych w skrzynkach na- lub podtynkowych.
          Proponuję umówić się z fachowcem/fachowcami na miejscu celem rozpoznania zakresu
          prac. Rzetelny wykonawca powinien przedstawić kosztorys z ceną robocizny,
          materiałów, czasem i technologią wykonania. Tego typu praca jest łatwa do wyceny
          i nie powinno być żadnych wątpliwości.
          Na tego typu usługę powinni Państwo otrzymać minimum 5-letnią gwarancję od
          wykonawcy. Dlatego odradzam "złote rączki".
          • Gość: cromwell Re: Instalacja grzewcza IP: 94.246.142.* 25.03.09, 20:46
            kto kupuje kompensator jak mozna go spokojnie zrobic
            do niedawna ogrzewanie podlogowe robilo sie z rur miedzianych
            i nikt nie panikowal

pzdr.
            • stefankawalec Re: Instalacja grzewcza 25.03.09, 20:52
              Oczywiście, że można zrobić. Tylko taka U rurka z miedzi to sześć dodatkowych
              grzań. Klientowi i tak trzeba to jakoś policzyć, a uważam że kompensator jest
              pewniejszy.
              • Gość: cromwell Re: Instalacja grzewcza IP: 94.246.142.* 25.03.09, 20:55
                u spokojnie wygniesz
                bez grzan

pzdr.
                • stefankawalec Re: Instalacja grzewcza 25.03.09, 21:43
                  To też prawda. Nie wiem co prawda, jak się to zachowuje w dłuższym użytkowaniu.
                  Bo pojawiają się przy gięciu naprężenia. A nie jestem jakimś wybitnym
                  specjalistą i nie wiem czy da się poddać te naprężenia jakiejś relaksacji. Nie
                  znam po prostu metod. Pewnie taka U-rurka lekko podgrzana palnikiem powinna się
                  odpowiednio rozprężyć. Więc jak już muszę sam zrobić kompensator, to zgrzewam. A
                  i tak staram się unikać miedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka