Dodaj do ulubionych

okropny problem - plesn pod prysznicem:(

IP: *.scbiol.uhp-nancy.fr 30.11.03, 12:40
Witam
Mam spory klopot w lazience - na silikonie uszczelniajacym brodzik
pojawila mi sie czarna plesn. Wiem, ze powinnam wymienic silikon, ale
jak i czym odkazic brodzik przed polozeniem nowego silikonu? Plamki
plesni pojawily sie tez juz na fugach, co zrobis zeby odgrzybic fugi? A na
przyszlosc? Jak uniknac nawrotow plesni, moze kest jakis sposob na
zmniejszenie wilgoci w lazience? Sporo mam tych pytan:) Dziekuje za
wszelka pomoc, pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 15:12
      moze przemywac octem?
    • once1 Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( 30.11.03, 16:25
      stary silikon usuń (sa srodki chemiczne do usuwania silikonu) , powierzchnie
      zarażoną grzybem spryskaj srodkiem grzybobójczym (spryskiwacz) , po
      wyschnieciu i oczysczeniu użyj silikonu sanitarnego - zawiera srodki
      grzybobójcze zapobiegające rozwojowi grzybków i plesni
      pozdr.
    • Gość: Marynarz Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 30.11.03, 22:12
      Ja kupiłem w OBI środek do odgrzybiania. Nazywa się to PUFAS Spray pleśnibójczy
      prod. niemieckiej. Po spryskaniu czarnego silikonu robi się biały , chociaż nie
      wszędzie. Spróbuj tym środkiem.
    • Gość: cilit Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 04:23
      Wyjście jest jedno wietrzyć łazienkę.
    • Gość: kaspro8 Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: 157.25.119.* 01.12.03, 09:08
      Należy też sprawdzić, czy wywietrzniki w łazience nie są zatkane i czy jest
      cyrkulacja powietrza. Same środki chemiczne bez powietrza nie pomogą, problem
      będzie wracał. Też miałam taki problem, a grzyb był także na ścianie, fugach i
      silikonie. Pryskałam raz na miesiąc i problem znów wracał. Okazało się, że
      mieliśmy zamurowany wywietrznik. Trzeba było wybić nowy, ale pomogło.
    • Gość: piotr wentylacja IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.12.03, 21:02
      tylko sprawna wentylacja będzie zapobiegać powstawaniu grzyba.
      Trzeba zapewnić nawiew w pokojach i wyciąg w łazience.
      Dopiero wtedy usuwanie grzyba będzie skuteczne.
      • wicher41 Re: wentylacja 06.05.15, 13:17
        Rozwiązanie tego problemu najlepiej będzie zlecić zawodowcom... Tutaj masz np. całkiem interesującą ofertę :) http://klimatyzacja.protek.pl/wentylacje
        • der-chef Re: wentylacja 06.05.15, 13:35
          Po 12 latach gość ma cię w tylcu a dla ciebie
          thumbs.dreamstime.com/z/%C5%82opata-rydel-18788911.jpg
    • Gość: ola Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 10:43
      Wypróbowalam środek MOLTO (kupiony w Castoramie) na pleśń i grzyb i używam go
      pod prysznicem, jest skuteczny, w spryskiwaczu, wygodny w użyciu.
      • Gość: wiolka Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: 62.29.138.* 03.12.03, 12:43
        tak a'propos - ja nie mam problemu pleśni na silkonie, ale na zasłonce
        prysznicowej. Czy znacie przyczyne i sposób walki? mam wycierac zasłonke po
        kazdym prysznicu do sucha???
        • Gość: m Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: 213.17.128.* 03.12.03, 19:09
          po udroznieniu wentylacji. domestos lub inny srodek zawierający podchloryn.
          tani i skuteczny na wszelkie zyjątka.
          • Gość: piotr Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.12.03, 21:08
            Trzeba usunąć przyczynę powstawania pleśni - zapewnić dobrą wentylację.
            1. Sprawdzić, czy komin działa - kawałek papieru toaletowego powinien
            się "trzymać" kratki. Może być konieczne uchylenie okna w pokoju.
            2. Koniecznie w drzwiach do łazienki musi być na dole kratka lub inne
            rozwiązanie zapewniające przepływ powietrza.
            3. Trzeba zapewnić dopływ powietrza do pokoi - nawiewnik.
            Pozdrawiam
    • Gość: Aleks Re: okropny problem - plesn pod prysznicem:( IP: *.norstn01.pa.comcast.net 04.12.03, 06:54
      Plesn latwo jest usunac chlorem albo amoniakiem. Tani i stary to sposob.
      Zaslonke w lazience - zdjac, zamoczyc w wannie i szczoteczka wymyc srodkiem
      zawierajacym powyzsze chemikalia. Uwaga: NIGDY nie mieszac, bron Boze amoniaku
      z chlorem. Mozna sie zatruc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka