japier 08.12.03, 14:58 Czy zakup kuchenki elektrycznej można odliczyć od podatku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AniaSK Re: odliczenia IP: *.katowice.agora.pl 08.12.03, 15:16 Mój skarbowy odpisał mi, że nie, bo nie znajduje się w wykazie z 1996r (dopiero Izba Skarbowa zmieniła zdanie) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia 09.12.03, 12:13 Gość portalu: AniaSK napisał(a): > Mój skarbowy odpisał mi, że nie, bo nie znajduje się w wykazie z 1996r (dopiero > > Izba Skarbowa zmieniła zdanie) Bo dopiero w najnowszym wykazie kuchenka elektryczna wymieniona jest w sposób jawny. Odpowiedz Link Zgłoś
japier Re: odliczenia 09.12.03, 13:07 Witaj Gdzie taki wykaz mogę znaleźć(aktualny) Będę wdzięczny za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia 09.12.03, 12:12 Gość portalu: DiDi napisał(a): > a okap kominowy? Jeśli podłączony jest do kratki wentylacyjnej, to TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: odliczenia IP: *.mofnet.gov.pl 09.12.03, 12:40 a: -zlewozmywak, -kontakty i wlaczniki(swiatla) -drzwi wew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aster Re: odliczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:12 a czy swiezo poslubiona zone mozna odliczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: odliczenia IP: *.katowice.pl 09.12.03, 14:17 żone można odliczyc pod warunkiem że jest to wydatek na remont i modernizację :). Nie zapomnij o fakturze VAT od teściów. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubar Re: odliczenia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 20:39 Dzeki za odpowiedz. Ja zony nie zamierzam odliczac. A odnosnie mojego pytania to wyglada na to ze mozna odliczyc wszysko o co pytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 09.12.03, 14:42 A gdzie jest nowy wykaz???? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:19 www.pit.pl/pages/i/201102.php Tam w pkt. 9 jest wymieniona kuchnia gazowa, kuchnia węglowa, kuchnia elektryczna. Co prawda jest to wykaz z 2001 roku, ale nadal obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:27 To poprzednie, to było szczegółowe wyjaśnienie Ministra Budownictwa. A tu jest wykaz zamieszczony na stronie MinFin. Tam jawnie "kuchenka elektryczna" nie występuje. www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=12302 I bądź tu mądry i pisz wiersze..... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:43 To jeszcze raz ja. W sprawie tej nieszczęsnej kuchni elektrycznej. Bo chyba zbyt pochopnie napisałem, że mozna odliczać od podatku. Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana. Do niedawna byłem przekonany, że nie mozna odliczać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=9041682&a=9041682 Ale właśnie na powyższym wątku Pajonk podał mi link, gdzie jawnie było napisane "kuchnia elektryczna". Więc zmieniłem zdanie. A teraz se myślę, że nie jest to takie pewne. Niestety co innego może twierdzic Minister Budownictwa, a co innego fiskus. W takim kraju żyjemy. I zapewne będzie tak, że jednemu tą kuchnię elektryczną US przepuści, a drugiemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: odliczenia - do Vampi_r IP: 213.241.64.* 10.12.03, 09:42 do Vampir_a wiersza nie napiszę, ale mądrzejszy trochę jestem po przeczytaniu obu linków. Jeden zawiera treść rozporządzenia Min.Budownictwa z 1991 stanowiącego załącznik do ustawy o pdof. Rozporządzenie to zawiera urzędowy wykaz jakie wydatki na remont i modernizację można odliczyć. Jest napisane miejscami mało precyzjnie i pozostawia sporo miejsca na uznaniową interpretację przez fiskusa np. co to jest stały (trwale związany) element wyposażenia. Dlatego -tak myślę - w Min.Finansów powstało pismo PO 2/10-8010-02042/94 z dnia 22 lutego 1994 r. które przedstawia to samo o czym mówi rozporządzenie, tyle że w nim ogólnikowe i niejasne terminy z rozporządzenia zostały zastąpione nazwami konkretnych elementów i urządzeń np: rozporządzenie z 1991 r mówi o instalacji sanitarnej pismo z 1994 r mówi konkretnie:wanna i umywalka z bateriami,miska klozetowa itp Nie wiedziałem, że takie pismo istnieje. Dla mnie nie ma tu żadnej sprzeczności:pismo stanowi interpretację przepisów rozporządzenia, firmowaną przez MF, ale -co wynika z treści - opracowaną przez Min.Bud. Pismo to nie ma mocy rozporządzenia, ale dla podatnika stanowi istotną wskazówkę, co autor tegoż rozporządzenia miał na myśli. Ja np. nie będę miał już żadnych obaw przed odliczeniem kuchni elektrycznej, bo z pisma wynika, że sam Minister Budownictwa ( a za nim Minister Finansów) uznał ją za "trwale umiejscowione wyposażenie, armaturę , urządzenie związane z instalacją elektryczną" ( bo chyba nie sanitarną czy inną). Przydałby się jeszcze jakiś argument za tym, że nowe mieszkanie można modernizować nie narażając się fiskusowi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 10:37 Vampi - zauważ, że link, który podałeś to pismo z 1994r. Ja, pisząc do skarbowego też powołałam się na tenże wykaz (bo jakby nie było jest szczegółowy dość, prawda?) i...... Skarbowy mi wyjaśnił, że ten z 1994r jest już NIEWAŻNY, OBOWIĄZUJE TEN Z 1996R!!!! (mam to na piśmie!). Co więcej: jak czytam sobie czasem interpretacje Skarbowych w necie to WSZYSTKIE skarbowe powołują się na ten z 1996r (czyli ten baaardzo ogólny) I teraz: Ja po prostu napisałam do mojego skarbowego o interpretację, co mogę odliczyć a co nie, skarbowy (a w sumie Izba Skarbowa, która 'sprostowała' interpretację mojego skarbowego) pozwolił mi odliczyć NIE TYLKO płytę grzewczą + piekranik do zabudowy, ale nawet szafki, w których ww urządzenia są zamontowane ;))))). To śpię spokojnie i odliczam i polecam pisanie do skarbowego o interpretację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.pl 10.12.03, 10:47 Jesli mozna odliczyć zabudowany piekarnik to zmywarke chyba tez. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 10:49 Mac1 - bez jaj ;), ale... może napiszesz do skarbówki a ta zinterpretuje, że można , kto wie.... pozdrówka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: a zmywarke też ? 10.12.03, 10:55 Jesli zmywarkę, to również i pralkę. Oraz lodówkę i telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.pl 10.12.03, 11:29 OKI. To wyjaśnijcie mi jaka jest różnica między piekarnikiem do zabudowy (nie mylić z kuchenką), a mikrofalą z grilem też w zabudowie. Poza kulinarnymi. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: a zmywarke też ? 10.12.03, 11:36 Gość portalu: mac1 napisał(a): > OKI. To wyjaśnijcie mi jaka jest różnica między piekarnikiem do zabudowy (nie > mylić z kuchenką), a mikrofalą z grilem też w zabudowie. Poza kulinarnymi. Pzdr > . Taka jak między szafą zabudowaną (pawlacz) a zabudowaną kuchnią ;) - chociaż jak widać część zabudowy kuchni odliczyć można ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 10.12.03, 10:53 Gość portalu: AniaSK napisał(a): > Vampi - zauważ, że link, który podałeś to pismo z 1994r. Ja, pisząc do > skarbowego też powołałam się na tenże wykaz (bo jakby nie było jest szczegółowy > > dość, prawda?) i...... Skarbowy mi wyjaśnił, że ten z 1994r jest już NIEWAŻNY, > OBOWIĄZUJE TEN Z 1996R!!!! Wiem, że to pismo z 1994 roku, ale publikowane w netcie w podatkach za 2001 rok. Jeśli istnieje jakies pismo z 1996 roku, to gdzie je mozna znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 11:13 Skarbowy powołuje się na to i TYLKO na to: www.pit.pl/pages/12.php Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 10.12.03, 12:07 No i to własnie to, o czym pisałem. Powyzszy link to tekst z dziennika ustaw, czyli jest oficjalny. Jest to rozporządzenie Ministra Budownictwa. Natomiast istnieje też pismo Ministerstwa Finansów (do którego podawałem link), które szerzej wyjaśnia i wymienia co można odliczać. I to pismo nie jest prawem. Pytanie: jeśli ktoś odliczy kuchnię elektryczną, to jak potraktuje go fiskus? (konkretnie - jego US). Tego nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 12:21 No.... niestety ;( Dlatego ja piszę o interpretację i wtedy śpię spokojnie ;) PS Ostatnio pani stwierdziła, że właściwie to ona sama nie wie, co odliczać można ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek -do Ani SK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: 213.241.64.* 10.12.03, 15:21 mam pytanie: czy oprócz sprawy wydatków na konkretne urządzenia pytałaś w swojej skarbówce o możliwość odliczania w ogóle wydatków na remont/modernizację nowego mieszkania, czy też ta sprawa Cię nie dotyczy ? Myslę, że wiele osób byłoby tym zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: odliczenia -do AniSK IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 15:49 Pytałam pośrednio (przy okazji jakiegoś tam pytania z kolei ;)) i... owszem, uznają ulgę remontową nowego domu (taki mam) od jego odbioru. resztą... z wypowiedzi ministerstwa : www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369 wynika, że można, więc czy skarbowy może to kwestionować???? ja odliczam Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: odliczenia -do AniSK 10.12.03, 19:40 Gość portalu: AniaSK napisał(a): > Pytałam pośrednio (przy okazji jakiegoś tam pytania z kolei ;)) i... owszem, > uznają ulgę remontową nowego domu (taki mam) od jego odbioru. > resztą... z wypowiedzi ministerstwa : > www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369 > wynika, że można, więc czy skarbowy może to kwestionować???? > ja odliczam Oj może, może. Znam takie przypadki i jak dobrze poszukacie w forum DOM, to znajdziecie żale forumowiczów, że US im odpisał (i to we wrześniu tego roku), że nowego mieszkania się nie remontuje. Jak już pisałem - w takim kraju żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
skorpioniik Re: odliczenia 12.12.03, 14:56 Moim skromnym zdaniem kuchenki elektrycznej od podatku odliczyć nie można. Zresztą temat ten kiedyś już przerabialiśmy. Polecam przeszukanie forum. Co do tego co można odliczać a co nie (ogólnie) to obecnie obowiązuje Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21 grudnia 1996 r. w tej sprawie. Pełną jego traść umieściłem w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=8304462&a=8605102 Pisma z 1994 roku są po prostu już dawno przedawnione i wnoszą tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś