Dodaj do ulubionych

odliczenia

08.12.03, 14:58
Czy zakup kuchenki elektrycznej można odliczyć od podatku ?
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: odliczenia 08.12.03, 14:59
      tak
      • Gość: AniaSK Re: odliczenia IP: *.katowice.agora.pl 08.12.03, 15:16
        Mój skarbowy odpisał mi, że nie, bo nie znajduje się w wykazie z 1996r (dopiero
        Izba Skarbowa zmieniła zdanie)
        • vampi_r Re: odliczenia 09.12.03, 12:13
          Gość portalu: AniaSK napisał(a):

> Mój skarbowy odpisał mi, że nie, bo nie znajduje się w wykazie z 1996r
          (dopiero
          >
          > Izba Skarbowa zmieniła zdanie)

Bo dopiero w najnowszym wykazie kuchenka elektryczna wymieniona jest w sposób
          jawny.
          • Gość: dziadek Re: odliczenia IP: 213.241.64.* 09.12.03, 12:36
          • japier Re: odliczenia 09.12.03, 13:07
            Witaj
            Gdzie taki wykaz mogę znaleźć(aktualny)
            Będę wdzięczny za pomoc.
      • Gość: DiDi Re: odliczenia IP: 217.17.46.* 08.12.03, 15:45
        a okap kominowy?
        • vampi_r Re: odliczenia 09.12.03, 12:12
          Gość portalu: DiDi napisał(a):

> a okap kominowy?

Jeśli podłączony jest do kratki wentylacyjnej, to TAK.
    • Gość: kuba Re: odliczenia IP: *.mofnet.gov.pl 09.12.03, 12:40
      a:
      -zlewozmywak,
      -kontakty i wlaczniki(swiatla)
      -drzwi wew.
      • Gość: aster Re: odliczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:12
        a czy swiezo poslubiona zone mozna odliczyc?
        • Gość: mac1 Re: odliczenia IP: *.katowice.pl 09.12.03, 14:17
          żone można odliczyc pod warunkiem że jest to wydatek na remont i
          modernizację :). Nie zapomnij o fakturze VAT od teściów. Pzdr.
        • Gość: kubar Re: odliczenia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 20:39
          Dzeki za odpowiedz. Ja zony nie zamierzam odliczac.
          A odnosnie mojego pytania to wyglada na to ze mozna odliczyc wszysko o co
          pytalem.
    • Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 09.12.03, 14:42
      A gdzie jest nowy wykaz????
      • vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:19
        www.pit.pl/pages/i/201102.php
        Tam w pkt. 9 jest wymieniona kuchnia gazowa, kuchnia węglowa, kuchnia
        elektryczna.

Co prawda jest to wykaz z 2001 roku, ale nadal obowiązuje.
        • vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:27
          To poprzednie, to było szczegółowe wyjaśnienie Ministra Budownictwa.
          A tu jest wykaz zamieszczony na stronie MinFin.
          Tam jawnie "kuchenka elektryczna" nie występuje.

www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=12302

I bądź tu mądry i pisz wiersze.....
          • vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 09.12.03, 18:43
            To jeszcze raz ja. W sprawie tej nieszczęsnej kuchni elektrycznej.
            Bo chyba zbyt pochopnie napisałem, że mozna odliczać od podatku.

Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana.
            Do niedawna byłem przekonany, że nie mozna odliczać:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=9041682&a=9041682
            Ale właśnie na powyższym wątku Pajonk podał mi link, gdzie jawnie było
            napisane "kuchnia elektryczna". Więc zmieniłem zdanie.
            A teraz se myślę, że nie jest to takie pewne.

Niestety co innego może twierdzic Minister Budownictwa, a co innego fiskus.
            W takim kraju żyjemy.
            I zapewne będzie tak, że jednemu tą kuchnię elektryczną US przepuści, a
            drugiemu nie.
            • Gość: dziadek Re: odliczenia - do Vampi_r IP: 213.241.64.* 10.12.03, 09:42
              do Vampir_a
              wiersza nie napiszę, ale mądrzejszy trochę jestem po przeczytaniu obu linków.
              Jeden zawiera treść rozporządzenia Min.Budownictwa z 1991 stanowiącego
              załącznik do ustawy o pdof. Rozporządzenie to zawiera urzędowy wykaz jakie
              wydatki na remont i modernizację można odliczyć. Jest napisane miejscami mało
              precyzjnie i pozostawia sporo miejsca na uznaniową interpretację przez fiskusa
              np. co to jest stały (trwale związany) element wyposażenia. Dlatego -tak myślę -
              w Min.Finansów powstało pismo PO 2/10-8010-02042/94 z dnia 22 lutego 1994 r.
              które przedstawia to samo o czym mówi rozporządzenie, tyle że w nim ogólnikowe
              i niejasne terminy z rozporządzenia zostały zastąpione nazwami konkretnych
              elementów i urządzeń np:
              rozporządzenie z 1991 r mówi o instalacji sanitarnej
              pismo z 1994 r mówi konkretnie:wanna i umywalka z bateriami,miska klozetowa itp

Nie wiedziałem, że takie pismo istnieje. Dla mnie nie ma tu żadnej
              sprzeczności:pismo stanowi interpretację przepisów rozporządzenia, firmowaną
              przez MF, ale -co wynika z treści - opracowaną przez Min.Bud.
              Pismo to nie ma mocy rozporządzenia, ale dla podatnika stanowi istotną
              wskazówkę, co autor tegoż rozporządzenia miał na myśli.
              Ja np. nie będę miał już żadnych obaw przed odliczeniem kuchni elektrycznej, bo
              z pisma wynika, że sam Minister Budownictwa ( a za nim Minister Finansów) uznał
              ją za "trwale umiejscowione wyposażenie, armaturę , urządzenie związane z
              instalacją elektryczną" ( bo chyba nie sanitarną czy inną).

Przydałby się jeszcze jakiś argument za tym, że nowe mieszkanie można
              modernizować nie narażając się fiskusowi.
              pozdr.
              • Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 10:37
                Vampi - zauważ, że link, który podałeś to pismo z 1994r. Ja, pisząc do
                skarbowego też powołałam się na tenże wykaz (bo jakby nie było jest szczegółowy
                dość, prawda?) i...... Skarbowy mi wyjaśnił, że ten z 1994r jest już NIEWAŻNY,
                OBOWIĄZUJE TEN Z 1996R!!!! (mam to na piśmie!). Co więcej: jak czytam sobie
                czasem interpretacje Skarbowych w necie to WSZYSTKIE skarbowe powołują się na
                ten z 1996r (czyli ten baaardzo ogólny)
                I teraz: Ja po prostu napisałam do mojego skarbowego o interpretację, co mogę
                odliczyć a co nie, skarbowy (a w sumie Izba Skarbowa, która 'sprostowała'
                interpretację mojego skarbowego) pozwolił mi odliczyć NIE TYLKO płytę grzewczą
                + piekranik do zabudowy, ale nawet szafki, w których ww urządzenia są
                zamontowane ;))))). To śpię spokojnie i odliczam i polecam pisanie do
                skarbowego o interpretację ;)
                • Gość: mac1 Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.pl 10.12.03, 10:47
                  Jesli mozna odliczyć zabudowany piekarnik to zmywarke chyba tez. ?
                  • Gość: AniaSK Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 10:49
                    Mac1 - bez jaj ;), ale... może napiszesz do skarbówki a ta zinterpretuje, że
                    można , kto wie....
                    pozdrówka ;)
                    • vampi_r Re: a zmywarke też ? 10.12.03, 10:55
                      Jesli zmywarkę, to również i pralkę. Oraz lodówkę i telewizor.
                      • Gość: mac1 Re: a zmywarke też ? IP: *.katowice.pl 10.12.03, 11:29
                        OKI. To wyjaśnijcie mi jaka jest różnica między piekarnikiem do zabudowy (nie
                        mylić z kuchenką), a mikrofalą z grilem też w zabudowie. Poza kulinarnymi. Pzdr.
                        • aniask_mama Re: a zmywarke też ? 10.12.03, 11:36
                          Gość portalu: mac1 napisał(a):

> OKI. To wyjaśnijcie mi jaka jest różnica między piekarnikiem do zabudowy (nie
                          > mylić z kuchenką), a mikrofalą z grilem też w zabudowie. Poza kulinarnymi.
                          Pzdr
                          > .
                          Taka jak między szafą zabudowaną (pawlacz) a zabudowaną kuchnią ;) - chociaż
                          jak widać część zabudowy kuchni odliczyć można ;)
                • vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 10.12.03, 10:53

> Vampi - zauważ, że link, który podałeś to pismo z 1994r. Ja, pisząc do
                  > skarbowego też powołałam się na tenże wykaz (bo jakby nie było jest
                  szczegółowy
                  >
                  > dość, prawda?) i...... Skarbowy mi wyjaśnił, że ten z 1994r jest już
                  NIEWAŻNY,
                  > OBOWIĄZUJE TEN Z 1996R!!!!

Wiem, że to pismo z 1994 roku, ale publikowane w netcie w podatkach za 2001
                  rok.
                  Jeśli istnieje jakies pismo z 1996 roku, to gdzie je mozna znaleźć?
                  • Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 11:13
                    Skarbowy powołuje się na to i TYLKO na to:
                    www.pit.pl/pages/12.php
                    • vampi_r Re: odliczenia - do Vampi_r 10.12.03, 12:07
                      No i to własnie to, o czym pisałem.
                      Powyzszy link to tekst z dziennika ustaw, czyli jest oficjalny.
                      Jest to rozporządzenie Ministra Budownictwa.

Natomiast istnieje też pismo Ministerstwa Finansów (do którego podawałem
                      link), które szerzej wyjaśnia i wymienia co można odliczać. I to pismo nie
                      jest prawem.

Pytanie: jeśli ktoś odliczy kuchnię elektryczną, to jak potraktuje go fiskus?
                      (konkretnie - jego US).
                      Tego nikt nie wie.
                      • Gość: AniaSK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 12:21
                        No.... niestety ;(
                        Dlatego ja piszę o interpretację i wtedy śpię spokojnie ;)

PS
                        Ostatnio pani stwierdziła, że właściwie to ona sama nie wie, co odliczać
                        można ;)
                        • Gość: dziadek -do Ani SK Re: odliczenia - do Vampi_r IP: 213.241.64.* 10.12.03, 15:21
                          mam pytanie:
                          czy oprócz sprawy wydatków na konkretne urządzenia pytałaś w swojej skarbówce o
                          możliwość odliczania w ogóle wydatków na remont/modernizację nowego mieszkania,
                          czy też ta sprawa Cię nie dotyczy ? Myslę, że wiele osób byłoby tym
                          zainteresowanych.
                          • Gość: AniaSK Re: odliczenia -do AniSK IP: *.katowice.agora.pl 10.12.03, 15:49
                            Pytałam pośrednio (przy okazji jakiegoś tam pytania z kolei ;)) i... owszem,
                            uznają ulgę remontową nowego domu (taki mam) od jego odbioru.
                            resztą... z wypowiedzi ministerstwa :
                            www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369
                            wynika, że można, więc czy skarbowy może to kwestionować????
                            ja odliczam
                            • vampi_r Re: odliczenia -do AniSK 10.12.03, 19:40

> Pytałam pośrednio (przy okazji jakiegoś tam pytania z kolei ;)) i... owszem,
                              > uznają ulgę remontową nowego domu (taki mam) od jego odbioru.
                              > resztą... z wypowiedzi ministerstwa :
                              > www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369
                              > wynika, że można, więc czy skarbowy może to kwestionować????
                              > ja odliczam

Oj może, może.
                              Znam takie przypadki i jak dobrze poszukacie w forum DOM, to znajdziecie żale
                              forumowiczów, że US im odpisał (i to we wrześniu tego roku), że nowego
                              mieszkania się nie remontuje.

Jak już pisałem - w takim kraju żyjemy.
    • skorpioniik Re: odliczenia 12.12.03, 14:56
      Moim skromnym zdaniem kuchenki elektrycznej od podatku odliczyć nie można.
      Zresztą temat ten kiedyś już przerabialiśmy. Polecam przeszukanie forum.

Co do tego co można odliczać a co nie (ogólnie) to obecnie obowiązuje
      Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa
      z dnia 21 grudnia 1996 r. w tej sprawie. Pełną jego traść umieściłem w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=8304462&a=8605102
      Pisma z 1994 roku są po prostu już dawno przedawnione i wnoszą tyle co nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka