Dodaj do ulubionych

Oświetlenie halogenowe ??????

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 20:58
Poradżcie. Mam w kuchni nad szfkami rząd halogenów 35 W na 220v. Swiecą
zbyt mocno /odbicie światła od powierzchni połyskliwych mabli/ Chciałbym
to światło osłabić, nieco bardziej rozproszyć. Czy są żarówki halogenowe
typu mat ? A może jakoś / jak? / zmatowic trwale szkła w oprawkach tych
lamp ?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 21:11
      a to ciekawe
      po pierwsze chyba ma znaczenie jaki to hologen niebardzo sie orientuje jaki jest
      wybór wśród hologenów na 220V no ale jeżeli są to hologeny których "żaróweczka"
      jest w szklanym kloszu (i wtedy wymienia sie całość) to są także matowe jeżeli
      jest to tym hologena gdzie sie wymienia tylko zamą "żaróweczkę" to można by
      zmatowić szybkę w oprawce, w fotografi czasem stosuje sie kalkę techniczną dla
      zmiękczenia i rozproszenia światła więc może i w tym przypadku by zadziałała ale
      istnieje prawdopodobieństwo że pod wpływem temperatury zacznie sie trochę
      skręcać trzeba by spróbować, a może można poprostu zastosowac hologeny o
      mniejszej mocy ale o to to trzeba by było zapytać elektryka
      • Gość: olo Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 23:36
        Dzieki za odpowiedz ale ona nic nie wyjasnia. Specjalnie podałem że halogeny
        35W na 220V. oCZYWIŚCIE TO SA NAJSLABSZE
    • Gość: kixx Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.acn.waw.pl 17.12.03, 21:23
      1.Wymienic na słabsze.
      lub
      2.Zmatowić ,najlepiej zanieś do szklarza.
      Nie jestem pewny czy takie małe szkło będzie w stanie zmatowić,ale raczej tak
      • Gość: Anonim Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 00:00
        Domślam się że masz żarówki GU10 - jeśli tak to najsłabsze są 20W - sprawdż w
        dobrch sklepach lub na aukcji allegro.pl

Można też zastosować ściemniacz... ;-) proste i skuteczne.
        • Gość: cn Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 07:54
          dokladnie ja tez mam takie oswietlenie i sa trzy rodzaje zarowek -
          mocy na 230 v ja mam najmocniejsze tzn. 50 potem sa 35 i
          najslabsze cos ok 20 . moze zobacz na www.brilux.pl i
          www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19179
          • Gość: jas Re: Oświetlenie halogenowe ?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 22:50
            Wez zarówki 20 W i poszukaj wsród nich takie z większym katem np. 60 stopni
            / robia chińczycy / i problem z głowy. Ci doradcy to cienkie bolki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka