Dodaj do ulubionych

izolacja przeciwwilgociowa

IP: *.gryfsat.pl / *.gryfsat.pl 30.12.03, 01:56
Mam dom na podmurówce z kamienia, która przechodzi w mur z białej cegły. Chcę
ją zabezpieczyć przed wilgocią. Z uwagi na strukurę i nierówności muru
kamiennego, szukam izolacji o konsystencji zbliżonej do tynku. Może jest
inny, sprawdzony sposób izolowania ścian z kamienia. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: bingo Re: izolacja przeciwwilgociowa IP: 81.11.169.* 30.12.03, 15:49
      Poszukaj tutaj:
      www.mc-bauchemie.com.pl/ultrament/index1.php?
      kliknij: produkty specjalne->...ochrona przed wilgocia...
      • Gość: maks Bingo! IP: *.gryfsat.pl / *.gryfsat.pl 30.12.03, 19:52
        Dziękuję, muszę jeszcze trochę poczytać na temat tych produktów. Na pierwszy
        rzut oka wygląda, że to jest to! Czy ktoś próbował tych środków w praktyce?
        • Gość: bingo Re: Bingo! IP: 81.11.185.* 30.12.03, 23:51
          Zawodowo mialem do czynienia z tymi produktami. Nie w Polsce, tej samej firmy,
          ale pod innymi nazwami handlowymi.
          Oryginalne produkty MC Bauchemie sa wiec sprawdzone. Najczesciej stosowalem
          emulsje uszczelniajace. Tworza wodoszczelna i elastyczna powloke. I co wazne,
          sciana moze byc wilgotna. Emulsje te mozna dodawac do klasycznej zaprawy
          cementowej, poprawiajac tym jej szczelnosc. Mozesz wybrac takze gotowa mase
          tynkarska. Przanalizuj, co jest tansze.
          Sam musisz dokonac wyboru, co u Ciebie bedzie najstosowniejsze :)
          • Gość: maks Suchy mur IP: *.gryfsat.pl / *.gryfsat.pl 31.12.03, 03:09
            Czy mówiąc o emulsjach uszczelniających miałeś na myśli folię uszczelniającą
            płynną? Taka byłaby moim zdaniem najbardziej odpowiednia. Niestety, nie można
            stosować jej na zewnątrz. A właśnie o zewnętrzną izolację muru mi chodzi
            (też!). Znalazłem emulsje, ale w produktach bitumicznych, nie w tych
            specjalnych. Możesz kilka słów na ten temat?
            Zainteresował mnie również środek do tworzenia poziomej izolacji nazwany SUCHY
            MUR. Czy miałeś okazję przekonać się o jego skuteczności? Pozdrawiam :)
            • Gość: bingo Re: Suchy mur IP: 81.11.185.* 31.12.03, 10:31
              Nie myslalem o emulsjach bitumicznych, ale o czyms w rodzaje (znanej mi)
              compaktuny
              www.compaktuna.be/en/product.asp?id=24
              Te emulsje naklada sie pedzlem, lub walkiem - tworzy wodoszczelny film, nie
              jest wiec impregnatem. Mozna tez dodawac do zaprawy. Chyba niestety niedostepna
              na polskim rynku.

MC Bauchemie specjalizuje sie w produktach uczczelniajacych (impregnatach)
              ktore maja bardzo dobra penetracje i moga byc nakladane bezcisnieniowo.
              Z gamy produktow we wczesniej podanym linku, najbardziej podobny do compaktuny
              jest "srodek przeciw wilgoci". Musi on byc nakladany przy temperaturze powyzej
              5°C, tak jak w przypadku innych produktow. Nadaje sie takze do scian
              zewnetrznych. Zdaje sie tez tworzy wodoszczelny film na powierzchni.

Inne produkty (uszczelniacz do tarasow, suchy mur) sa typowymi impgregnatami,
              wysychajacymi bezbarwnie.

Musisz zdecydowac co potrzebujesz: impregnat, dodatek uszczelniajacy do
              zaprawy, czy plynna folie.
              • Gość: maks Re: Suchy mur IP: *.gryfsat.pl / *.gryfsat.pl 31.12.03, 11:39
                Dzięki. W Nowym Roku wszelkiej pomyślności!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka