Dodaj do ulubionych

Po czym można poznać CZERNIAKA?

06.07.04, 09:07
Jakie są charakterystyczne objawy?
Gdzie się udać na konsultacje? Do dermatologa czy onkologa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 06.07.04, 09:56
      Mam na plecach taką czarną plamkę, która mnie niepokoiła. Byłem u dermatologa i
      od czasu do czasu to kontroluję. Najlepiej najpierw pójdź do dermatologa. On to
      określi. Czerniaki mogą mieć nieregularne kszałty, czerwone przebarwienia. Idź
      do dermatologa, bo trudno stawiać takie hipotezy korespondencyjnie.
      • Gość: Anna Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.54.60.182.tisdip.tiscali.de 06.07.04, 16:59
        najdokladniejsze chyba komputerowe...ja takie mialam i wkrotve potem usunelam
        znamiona /w skali na granicy/, nie byl to czerniak, ale teraz mam spokojna
        glowe. Badanie obejmuje wszystkie znamiona na calym ciele..Za jakis czas
        mozeszu je powtorzyc i porownac z poprzednim.
        • Gość: Anna Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.54.60.182.tisdip.tiscali.de 06.07.04, 17:03
          ...aha i dam Ci dobra rade, nawet jesli sie go pozbedziesz - unikaj slonca!!!
          Zawsze w miejscach wystawionych na slonce stosuj krem z wysokimi filtrami
          • pia.ed Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 06.07.04, 17:10
            Na stronach internetowych sa zdjecia jak wyglada czerniak. O ile zrozumialam
            chodzi Ci o takiego ktory przeradza sie w raka skory i jest ciezki do
            wyleczenia?
            Trzeba obserwowac kazde wieksze znamie. Jesli zaczyna byc wypukle z z czerwona
            otoczka to zaczynaja sie w nim zmiany.
            • Gość: a Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 06.07.04, 21:25
              Rak skóry i czerniak to dwie różne rzeczy. Czerniak nie przechodzi w raka skóry
              i jest chyba najgorszym nowotworem jaki człowieka może spotkać.
            • Gość: ana Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.adsl.highway.telekom.at 09.08.04, 14:09
              wtedy jest juz zapozno i dowidzenia w niebie
        • Gość: a Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 06.07.04, 21:26
          Diagnoza komputerowa jest jedną z mniej dokładnych. Określa tylko podobieństwo
          zmiany do wcześniej zarejestrowanych. Rozpoznanie daje tylko badanie
          histopatologiczne wycinka pobranego ze zmiany.
          • rysa9 Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 07.07.04, 07:44
            Na badanie histopatologiczne skieruje mnie dermatolog?
            • Gość: A Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 07.07.04, 10:51
              Dermatolog powinien pobrać wycinek, jeśli podejrzewa go o coś niemiłego i
              wysłać do histopatologa, który ten wycinek oceni.
            • anatemka Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 08.07.04, 03:38
              rysa9 wpadłam na ciebie tu przypadkiem....
              • Gość: Alicja czar Nie zróbcie błedu życia!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 31.08.04, 09:14
                Przy czerniaku i wogle istniej teraz tendencja, iz nie pobiera sie materiału do
                badań histopatologicznych-sprawcie na stronach w internecie..
                Ktos z moich bliskich teraz po wakacjach miał problem...Coś zaczęło
                puchnąc....dematolog przez kilka lat olewała.BYŁ TO BŁAD W SZTUCE..GDZYBY WTEDY
                USUNĘŁA.....
                teraz usuwała na cito w Ins. Onkologi...Życie pokaże. Więć...szybko do
                onkologa, żadne tam dermatologii i iine gady...To nie przelewki, to może
                kosztować....cos co sie nie przelicza na kaśe. ZRÓB TO!!!!!!!!!!
                PS> Ta osoba ma czerniaka,,,dalsza diagnostyka...skala, stopień...itd...
                Oczywiście nie było wycinania próbek tylko odrazu z bardzo duzym marginesem
                bezpieczeństawa-duża rana/ na łydce/
    • Gość: Artur Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.ss.shawcable.net 31.08.04, 18:56
      Wizualnie tak na dobre nie da sie wykluczyc czerniaka. Jest to tylko kwestia prawdopodobienstwa a ostateczne rozpoznanie jest histopatologiczne pod mikroskopem. Dermatolog potrafi odroznic zmiany tzw podejrzane od niewinnych i zlecic ich usuniecie.
      Alternatywa jest zrobienie dobrego pocztowkowego kolorowego zdjecia zmiany wraz ze skala wielkosci (np linijka milimetrowa w tle). I od czasu do czasu nalezy porownywac znamie ze zdjeciem. W razie zaobserwowania czegokolwiek - rozmiar, zmiany koloru itp nalezy udac sie do lekarza i wyciac. Ale wiekszosc zmian barwinikowych raczeje w starszym wieku - powiedzmy po 60 tce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka