rysa9 06.07.04, 09:07 Jakie są charakterystyczne objawy? Gdzie się udać na konsultacje? Do dermatologa czy onkologa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 06.07.04, 09:56 Mam na plecach taką czarną plamkę, która mnie niepokoiła. Byłem u dermatologa i od czasu do czasu to kontroluję. Najlepiej najpierw pójdź do dermatologa. On to określi. Czerniaki mogą mieć nieregularne kszałty, czerwone przebarwienia. Idź do dermatologa, bo trudno stawiać takie hipotezy korespondencyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.54.60.182.tisdip.tiscali.de 06.07.04, 16:59 najdokladniejsze chyba komputerowe...ja takie mialam i wkrotve potem usunelam znamiona /w skali na granicy/, nie byl to czerniak, ale teraz mam spokojna glowe. Badanie obejmuje wszystkie znamiona na calym ciele..Za jakis czas mozeszu je powtorzyc i porownac z poprzednim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.54.60.182.tisdip.tiscali.de 06.07.04, 17:03 ...aha i dam Ci dobra rade, nawet jesli sie go pozbedziesz - unikaj slonca!!! Zawsze w miejscach wystawionych na slonce stosuj krem z wysokimi filtrami Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 06.07.04, 17:10 Na stronach internetowych sa zdjecia jak wyglada czerniak. O ile zrozumialam chodzi Ci o takiego ktory przeradza sie w raka skory i jest ciezki do wyleczenia? Trzeba obserwowac kazde wieksze znamie. Jesli zaczyna byc wypukle z z czerwona otoczka to zaczynaja sie w nim zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 06.07.04, 21:25 Rak skóry i czerniak to dwie różne rzeczy. Czerniak nie przechodzi w raka skóry i jest chyba najgorszym nowotworem jaki człowieka może spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.adsl.highway.telekom.at 09.08.04, 14:09 wtedy jest juz zapozno i dowidzenia w niebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 06.07.04, 21:26 Diagnoza komputerowa jest jedną z mniej dokładnych. Określa tylko podobieństwo zmiany do wcześniej zarejestrowanych. Rozpoznanie daje tylko badanie histopatologiczne wycinka pobranego ze zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
rysa9 Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 07.07.04, 07:44 Na badanie histopatologiczne skieruje mnie dermatolog? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.agh.edu.pl 07.07.04, 10:51 Dermatolog powinien pobrać wycinek, jeśli podejrzewa go o coś niemiłego i wysłać do histopatologa, który ten wycinek oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? 08.07.04, 03:38 rysa9 wpadłam na ciebie tu przypadkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja czar Nie zróbcie błedu życia!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 31.08.04, 09:14 Przy czerniaku i wogle istniej teraz tendencja, iz nie pobiera sie materiału do badań histopatologicznych-sprawcie na stronach w internecie.. Ktos z moich bliskich teraz po wakacjach miał problem...Coś zaczęło puchnąc....dematolog przez kilka lat olewała.BYŁ TO BŁAD W SZTUCE..GDZYBY WTEDY USUNĘŁA..... teraz usuwała na cito w Ins. Onkologi...Życie pokaże. Więć...szybko do onkologa, żadne tam dermatologii i iine gady...To nie przelewki, to może kosztować....cos co sie nie przelicza na kaśe. ZRÓB TO!!!!!!!!!! PS> Ta osoba ma czerniaka,,,dalsza diagnostyka...skala, stopień...itd... Oczywiście nie było wycinania próbek tylko odrazu z bardzo duzym marginesem bezpieczeństawa-duża rana/ na łydce/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Po czym można poznać CZERNIAKA? IP: *.ss.shawcable.net 31.08.04, 18:56 Wizualnie tak na dobre nie da sie wykluczyc czerniaka. Jest to tylko kwestia prawdopodobienstwa a ostateczne rozpoznanie jest histopatologiczne pod mikroskopem. Dermatolog potrafi odroznic zmiany tzw podejrzane od niewinnych i zlecic ich usuniecie. Alternatywa jest zrobienie dobrego pocztowkowego kolorowego zdjecia zmiany wraz ze skala wielkosci (np linijka milimetrowa w tle). I od czasu do czasu nalezy porownywac znamie ze zdjeciem. W razie zaobserwowania czegokolwiek - rozmiar, zmiany koloru itp nalezy udac sie do lekarza i wyciac. Ale wiekszosc zmian barwinikowych raczeje w starszym wieku - powiedzmy po 60 tce. Odpowiedz Link Zgłoś