Dodaj do ulubionych

Dyskopatia???

06.08.14, 11:14
Witam !
Od jesieni ur mam bóle kręgosłupa w okolicy lędźwiowej, początkowo stosowałam ogólnodostępne leki przeciwbólowe oraz maści typu metafen, ibum żel. Po kilku dniach smarowania ból ustępował, ale powracał, obecnie od ok 1, 5 m-cą ból promieniuje od lędźwi do stopy, czuje także mrowienie, lekkie drętwienie w lewej ręce i nodze oraz ogólne osłabienie. Wczoraj pojawiły się silne zawroty głowy i problem z utrzymaniem równowagi (chwianie się). Rok temu robiłam zdjęcie RTG i wyszło zniesie lordozy, ok miesiąc temu RTG odcinka lędźwiowego, z opisu wynika" zwężenie przestrzeni miedzy trzonowej L1-2 po stornie lewej.
Lekarz ogólny stwierdził, że to początki dyskopatii. Dostałam mocniejsze leki przeciwbólowe oraz skierowanie n rehabilitację, którą zaczynam od płowy września.
Czy stan może się pogorszyć? Wybieram się także do neurologa i zastanawiam się czy upominać się o skierowanie na RZM.
Martwię się , bo samotnie wychowuję 2 małych dzieci i dla nich muszę być.
Czy ktoś z obecnych coś podpowie/doradzi?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jolaud Re: Dyskopatia??? 08.08.14, 14:01
      Nikt nie potrafi coś pomóc?
    • patryk_dbamokregoslup_pl Re: Dyskopatia??? 11.08.14, 15:33
      Nie ma potrzeby martwić się na zapas.

Trzeba zastanowić się jaka jest przyczyna Twoich problemów z kręgosłupem. Może przyczyna lezy w nieprawidłowej higienie pracy? Może w pracy dźwigasz ciężkie produkty niewłaściwą technika lub siedzisz 8 godz bez przerwy dla Twojego kręgosłupa. Poczytaj o tym tutaj: dbamokregoslup.pl/profilaktyka,92.html i porozmawiaj z fizjoterapeutą u którego jak piszesz jesteś umówiona.

W moich problemach z kręgosłupem najbardziej pomogła mi aktywność fizyczna a konkretnie PŁYWANIE na basenie. Polecam Ci gorąco pływanie kraulem i stylem grzbietowym na plecach. Zwykły szybki marsz z wymachami ramion przez min. 1 godz dziennie też jest wskazany. Można zastanowić się także nad ćwiczeniami jogi i pilates które to ćwiczenia odpowiednio rozlużnią Twoje mięśnie i wzmocnią mięśnie brzucha.

Piszesz że masz spłycenie lordozy lędźwiowej. Aby zachować prawidłową lordoze lędźwiową polecam Ci także stosowanie wypełnienie części ledźwiowej podczas siedzenia i/lub leżenia. Wkładasz np. zrolowany ręcznik lub odpowiednią poduszkę lędźwiową między lędźwiową częśc kręgosłupa i oparcie fotela. Tak jak na zdjęciu i filmiku tutaj: dbamokregoslup.pl/27,poduszka-ledzwiowa-na-fotel-wysoka-profilaktyka-dyskopatii.html

Tak, poproś lekarza o skierowanie na badanie Rezonansem Magnetycznym. Słyszałem że zdarza się że nie chcą dać z powodu oszczędności a to ich psi obowiązek. Opisz całą historie Twojej choroby. Powiedz że już z bólu nie wytrzymujesz- wtedy na pewno da.

W dłuższym okresie te wszystkie metody napewno poprawią Twój stan zdrowia. Cierpliwości.
      Głowa do góry, napewno będzie dobrze tylko musisz zacząć działać.Pamiętaj: PROFILAKTYKA I AKTWYWNOŚĆ FIZYCZNA.

• jolaud Re: Dyskopatia??? 22.08.14, 12:38
        Dziękuję za rady, u mnie problemy z kręgosłupem wynikają zapewne z dźwigania w młodzieńczych i ostatnich 2 latach oraz z siedzącego trybu pracy :( Dostałam już skierowanie na RM od neurologa oraz zalecenia basen i ruch, ruch, ruch. Basen ograniczyłam do brodzika i ćwiczeń (nie umiem pływać), pozostała forma aktywności stosuję , ćwiczę wg zaleceń fizjoterapeuty, lekka popraw jest , ale ból i drętwienie nogi nadal się utrzymuje.
        • bylem-tu Re: Dyskopatia??? 28.08.14, 12:39
          Oto mój wynik rezonansu kręgosłupa. Proszę o jakąś opinie jeśli ktoś wie co to może być. Wizytę mam dopiero za miesiąc z wynikiem a ja niecierpliwa jestem.

Zachowana fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Pół poziome ustawienie kości krzyżowej.

Stosunkowo szeroki kanał kręgowy.
          Nietypowa budowa trzonów kręgów- przewaga wysokości nad wymiarem poprzecznym, niewielka wklęsłość tylnych i przednich powierzchni trzonów. nieznaczne uogólnienie uwypuklenie krążków m-kręgowych Th12/L1 do L4/L5- bez istotnego ucisku na worek oponowy, wynikające z budowy trzonów a nie z patologii krążków.
          Obraz nie jest charakterystyczny,może występować w chorobach tkanki łącznej, np. w zespole Marfana.

Pozostałe krążki m-kręgowe bez dokanałowego przemieszczenia. wszystkie uwidocznione tarcze m-kręgowe o prawidłowym uwodnieniu i zachowanej wysokości. Kanał kręgowy i otwory m-kręgowe niezwężone.
          Stożek końcowy rdzenia kręgowego oraz cauda equina prawidłowe.

Czy ktoś coś wie mniej więcej co to może być nie mogę znaleźć podobnych wyników. Dziekuje pozdrawiam !! :*
      • bylem-tu wyniki rezonansu magnetycznego kregosłupa. ?????? 28.08.14, 09:27
        Oto mój wynik rezonansu kręgosłupa. Proszę o jakąś opinie jeśli ktoś wie co to może być. Wizytę mam dopiero za miesiąc z wynikiem a ja niecierpliwa jestem.

Zachowana fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Pół poziome ustawienie kości krzyżowej.

Stosunkowo szeroki kanał kręgowy.
        Nietypowa budowa trzonów kręgów- przewaga wysokości nad wymiarem poprzecznym, niewielka wklęsłość tylnych i przednich powierzchni trzonów. nieznaczne uogólnienie uwypuklenie krążków m-kręgowych Th12/L1 do L4/L5- bez istotnego ucisku na worek oponowy, wynikające z budowy trzonów a nie z patologii krążków.
        Obraz nie jest charakterystyczny,może występować w chorobach tkanki łącznej, np. w zespole Marfana.

Pozostałe krążki m-kręgowe bez dokanałowego przemieszczenia. wszystkie uwidocznione tarcze m-kręgowe o prawidłowym uwodnieniu i zachowanej wysokości. Kanał kręgowy i otwory m-kręgowe niezwężone.
        Stożek końcowy rdzenia kręgowego oraz cauda equina prawidłowe.

Czy ktoś coś wie mniej więcej co to może być nie mogę znaleźć podobnych wyników. Dziekuje pozdrawiam !! :*
    • olusq Re: Dyskopatia??? 17.08.14, 22:26
      Hej. Ja mam problem z odcinkiem lędźwiowym od maja br. Zaczęło się od tego, że się przedzwigałam. Najpierw zastrzyki, leki (rozluźniające, przeciwbólowe, przeciwzapalne itd.) Ból trochę puścił choć dalej czułam takie ciągniecie w nodze i dretwienie, więc poszłam do lekarza, stwierdził, że to rwa kulszowa (ból w lędzwi, ból lewej nogi, drętwienie lewej nogi) dostałam skierowanie na rehabilitację. Po 3 dniach rehabilitacji ból stał się nie do wytrzymania, więc musiałam zaprzestać, od tamtej pory mam problemy z chodzeniem, staniem i siedzeniem. Więc miałam skierowanie na KTG kręgosłupa okazało się, że to nie do końca rwa, dostałam skierowanie do neurologa. Neurolog dał skierowanie na TK, wyszło, że mam guzki Schmorlla, lordozę oraz wypukliny krążków międzykręgowych modelujących worek oponowy i uciskający na nerwy. Dostałam skierowanie do neurochirurga, teraz czeka mnie rezonans jeszcze i operacja.
      Przed rehabilitacją chodziłam normalnie, teraz po niej jedynie poruszam się po domu, dalej nie dałabym rady, ból jest tak okropny.. Więc dobrze przemyśl, a jak chciałabyś coś wiedzieć jeszcze to pisz. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka